MENIU CAUTĂ
12 Mar. 2018 11:46 , de Daniel Ionașcu

E.ON cumpără Innogy, divizia de energie regenerabilă a RWE. Ambele sunt prezente în România

Distribuie

Grupurile E.ON și RWE, cei mai mari producători de energie din Germania, au ajuns la un acord prin care E.ON cumpără divizia de regenerabile a RWE, numită Innogy. RWE primește la schimb o serie de active, potrivit unui comunicat.

În cadrul acordului, E.ON va cumpăra întreaga participaţie de 76,8% pe care RWE o deține la Innogy, în timp ce RWE primeşte 16,7% din acţiunile E.ON.

Ulterior, E.ON va cumpăra acțiunile Innogy listate pe bursă, evaluând compania la 22 de miliarde de euro.

RWE va obține la schimb, pe lângă pachetul de acțiuni la E.ON și acțiunile deținute de către E.ON la două centrale nucleare, activele deținute de Innogy în privința stocării gazelor și participația acesteia la un furnizor de energie din Austria.

RWE va plăti ulterior 1,5 miliarde de euro către E.ON pentru acestea.

Tranzacția va depinde de acordul autorităților de concurență din Germania.

Povestea din spatele tranzacțiilor

E.ON și RWE s-au restructurat puternic în ultimii ani, după ce cancelarul german Angela Merkel a ordonat închiderea centralelor nucleare după incidentul de la Fukushima, din Japonia, în 2011.

Drept urmare, veniturile celor două companii s-au redus, iar valoarea activelor lor a scăzut. Ca urmare, cei doi giganți s-au divizat ulterior. E.ON a păstrat divizia de regenerabile și rețele electrice, iar operațiunile cu gaze și cele termo au fost separate într-o societate numită Uniper.

RWE s-a divizizat la rândul său, într-o companie omonimă plus Innogy, care avea divizia sa de regenerabile.

Operațiuni în România

Atât E.ON, cât și RWE sunt prezente în România. E.ON deține în țara noastră distribuția de energie electrică în Moldova, după preluarea fostei Electrica Moldova.

De asemenea, controlează alimentarea cu gaze în jumătatea de nord a țării, după preluarea Distrigaz Nord.

RWE este furnizor de energie în România și, anterior, compania a participat la proiectul construcției reactoarelor de la Cernavodă. Grupul s-a retras din proiect în 2011. De asemenea, în perioada 2006-2008, RWE voia să cumpere hidrocentralele de la Porțile de Fier.

Loading...
Comentarii