Preţul benzinei: 7 lei pe litru

“Energia electrică se va scumpi cu 50% până în 2015, nu neapărat din cauza impozitului pe stâlp, ci conform planului de liberalizare a pieţei convenit cu FMI. Preţul gazului metan se va majora şi el, în aceeaşi perioadă, cu 250% , astfel că facturile vor fi mai mari de cel puţin două ori. Iar scumpirea benzinei nu va fi efectul direct al accizei, ci al unui monopol format din trei jucători, înţeleşi între ei, care, în loc să facă un preţ de 4 lei pe litru, rezonabil din punctul de vedere al profitului, pune 6 lei pe litru şi se pregăteşte să-l facă 7 lei. Iar Consiliul Concurenţei doarme! Cum fac benzinarii profit pe timp de criză? Simplu: în timp ce consumul de carburant a scăzut cu 10%, preţul a crescut cu 60%. E neplăcut ca FMI să dic-teze regulile economice în România, iar Ponta să nu fie decât un «yes man» al capitalului occidental – nu doar că face ce spun ei, dar mai adaugă de la el, doar, doar aceia vor fi mulţumiţi”, ne-a spus economistul Ilie Şerbănescu.

Salariul minim va creşte la 900 de lei

Primul ministru Victor Ponta a anunţat că s-a stabilit ca leafa brută cea mai mică să fie, de la 1 ianuarie, 850 de lei, iar de la 1 iulie să crească la 900 de lei.
Se vor face creşteri salariale individuale, pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi. Mai e luată în calcul o creştere a pensiilor mici, cu 3,76%.

Adio, blocuri reabilitate din bani publici!

Cei care locuiesc în imobile anvelopate de stat se pot considera norocoşi! Ministerul Dezvoltării a sistat plăţile către mai multe primării din ţară, astfel că în multe zone programul de reabilitare a blocurilor din bani publici a fost oprit.
În Arad, de pildă, izolarea a 17 blocuri este în pom, întrucât banii de la “centru” nu au venit. La fel stau lucrurile şi la Bacău, Braşov, Oradea şi Iaşi.

«Benzina şi motorina vor scumpi mâncarea»

Economistul Ilie Şerbănescu anunţă vremuri grele pentru români în următorii doi ani: «Gazele se vor scumpi cu 250%, iar curentul - cu 50%»Acciza de 7 eurocenţi pe care o va introduce guvernul la litrul de benzină şi motorină de anul viitor înseamnă o scumpire de 31,5 până la 39 de bani pentru litrul de carburant.
Revoltător e că Executivul schimbă regulile de taxare taman acum, când nivelul valorii accizelor era favorabil consumatorului. Pentru 2014, mecanismul va fi modificat astfel încât accizele plătite de consumatorii români să nu mai fie calculate în funcţie de cursul valutar din 1 octombrie 2013, ci în funcţie de rata inflaţiei.
Pe vechea metodă am fi câştigat noi, în premieră pentru ultimii ani, însă pe noul mecanism acciza de ajustează cu inflaţia.
“Se practică metoda asta şi în alte ţări, dar unde există o stabilitate economică. Dacă inflaţia nu ar fi în pas galopant, această noutate ar fi binevenită. Însă, la cum stau lucrurile, benzina va ajunge la 7 lei litrul, iar asta ar atrage ca un tăvălug scumpirea mâncării”, ne-a declarat Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari.
 

De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Kovesi? Dezvăluiri făcute de fostul antrenor
PARTENERI - GSP.RO
De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Kovesi? Dezvăluiri făcute de fostul antrenor
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 21 septembrie 2020. Capricornii au nevoie de răbdare pentru a putea ajunge la concluzii corecte
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2020. Capricornii au nevoie de răbdare pentru a putea ajunge la concluzii corecte
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Telekomsport
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii