UPDATE ora 18.40: Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, în Vama Kulata, punct de graniță cu Grecia, și se află acum în custodia poliției bulgare, care urmează să o predea autorităților române, anunță Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

UPDATE 16.30: Elena Udrea a fost dată în urmărire generală, după ce polițiștii nu au găsit-o la locuința sa din Corbeanca. Potrivit unor surse citate din G4Media, fostul ministru a fugit din țară.

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justitie a respins azi, cu majoritate, contestațiie în anulare formulate în dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu, trimiși în judecată de DNA în aprilie 2015, vor trebui să execute pedepsele cu închisoarea primite.  

Respinge ca nefondate contestațiile în anulare ale PICCJ și ale condamnaților împotriva Deciziei 93 din 2018 a ICCJ. Cu opinie separata, în sensul admiterii contestațiilor în anulare a PICCJ și ale condamnaților.

Fragment din minuta deciziei de azi celor cinci judecători:

Condamnările din dosarul „Gala Bute”

Judecarea contestațiilor în anulare a început în noiembrie 2018. Cu câteva luni mai devreme, in iunie 2018, ÎCCJ anunța condamnările definitive în acest dosar: 

Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuielile sexuale
Recomandări
Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuielile sexuale

● Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării – 6 ani de închisoare

● Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare;

● Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea – 3 ani de închisoare;

● Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI – 3 ani de închisoare cu suspendare;

● Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare;

● Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare;

● Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare;

● Ion Ariton, fost ministru al Economiei –  achitat.

Istoricul dosarului Gala Bute”

Iulie 2011 – La București a fost organizată Gala de box „Lucian Bute”, eveniment sportiv finanțat cu fonduri europene în urma deciziei ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.

Încă dinainte de desfășurarea galei de box, Gazeta Sporturilor/Libertatea a sesizat mai multe nereguli legate de contractul dintre ministerul condus de Elena Udrea și firma președintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, organizatoarea evenimentului. Seria dezvăluirilor publicate de echipa Gazetei s-a întins pe parcursul a 4 ani, până la sfârșitul lui 2015.

Alertă la Roșia Montană. O fisură într-un baraj și trei decenii de incompetență, pile, hoție
Recomandări
Alertă la Roșia Montană. O fisură într-un baraj și trei decenii de incompetență, pile, hoție

Octombrie 2011 – DLAF s-a autosesizat și a demarat un control având ca temă finanțarea și organizarea Galei Bute, verificări ce s-au finalizat cu trimiterea dosarului la DNA.

25 februarie 2015 – Procurorii DNA au emis pe numele Elenei Udrea 3 mandate de arestare preventivă în dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja se afla deja în arest preventiv din 5 februarie.

Aprilie 2015DNA a trimis în instanță dosarul „Gala Bute”. Potrivit procurorilor, Elena Udrea a decis organizarea galei de box după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja. Ulterior, ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

DNA susține că „sumele obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (filiala din București a unui partid și Rudel Obreja)”. 

Udrea a fost acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. 

Gunoiul ținut preș. A fost nevoie de un scandal sexual în Malta și de mărturia unei mame din Craiova ca să aflăm de la șefii Universității de ce l-au dat afară pe Devis Mangia
Recomandări
Gunoiul ținut preș. A fost nevoie de un scandal sexual în Malta și de mărturia unei mame din Craiova ca să aflăm de la șefii Universității de ce l-au dat afară pe Devis Mangia

Mai 2015 – Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgșor și plasată în arest la domiciliu. După 30 de zile, ea a fost pusă sub control judiciar.

Martie 2017 – În prima instanță, Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani de închisoare, Rudel Obreja – 5 ani de închisoare cu executare, Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, Ana Maria Topoliceanu – 3 ani de închisoare cu suspendare, Tudor Breazu – 3 ani de închisoare cu executare, Dragoș Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia – 4 ani de închisoare cu suspendare. Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat.

Februarie 2018 – Elena Udrea a anunțat că se află în Costa Rica, unde a fugit împreună cu Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Ambele solicitau acolo azil politic. În aprilie, Udrea a anunțat că e însărcinată.

Iunie 2018 – Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în dosarul „Gala Bute”, menținând condamnările pronunțate pe fond. Patru luni mai târziu, Elena Udrea și Alina Bica au fost reţinute, în baza unor mandate Interpol, emise la cererea României.

Decembrie 2018 – Curtea Constituțională a României a decis că, la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Completurile de 5 judecători, deci și cel care o condamnase pe Udrea, au fost nelegal constituite.

Noiembrie 2018 – Elena Udrea, Rudel Obreja și alți doi inculpați din dosar au formulat contestaţii în anulare împotriva sentinței din dosarul „Gala Bute”. La 20 decembrie 2018, ÎCCJ a admis în principiu, contestațiile și a dispus suspendarea executării pedepselor. A doua zi, și DNA a formulat o contestație în anulare ce viza „modificarea unor soluții de achitare și respectiv caracterul redus al pedepselor aplicate, cu suspendare pentru unii dintre inculpați, de către instanța de fond”, după cum precizează procurorii. 

Aprilie 2019 – Judecătorii ÎCCJ au fost de acord cu cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, iar procesul a fost suspendat.

Decembrie 2021CJUE a decis că judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curții Constituționale care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate.

Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție.  

Deciziei CJUE din 21 decembrie 2021:

Toate părțile investigației Gala Butea – Elena Udrea

 1. Gală profesionistă cu bani de la statul amator.
 2. Un campion deturnat.
 3. Bani, firme și politicieni, rețeta secretă a Galei Bute. 
 4. Departamentul Antifraudă al UE cercetează finanţarea „Galei Bute”
 5. Comisia Europeană reclamă fapte penale la gala organizată de Obreja și finanțată de Udrea. Obreja: ”Ăștia de la DLAF se trezesc de dimineață și acuză lumea”
 6. Cum s-au folosit banii românilor la Gala Bute: 1% pentru frunză, 99% în vînt
 7. Declaraţii spectaculoase în Dosarul Galei Bute » DNA, unde este milionul de euro „profit”?
 8. Cititorii au sesizat DNA: 1.000.000 € lipsă la Gala Bute. Sistem de fraudare a fondurilor europene
 9. Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?!
 10. Primul indiciu găsit: șefa serviciul anticorupție a lui Liviu Dragnea e o folcloristă! Al doilea indiciu: Friptu și Surcel, ”maeștrii” neabsorbției de fonduri europene. Al treilea: cititorii au ajuns în față la DNA – din Gala Bute lipsesc 1 milion de euro!
 11. ”Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!”, a spus Ilie Dobre, pentru că, pînă la Gala Bute, Radio nu plătise la meciurile boxerului!
 12. De azi, înscrieri la „Unde-s banii din Gala Bute?”. O declarație de avere și ceva tare în ziarul de mîine!
 13. “Instituțiile patriei mele”
 14. ”BRD SMS: Contul dvs a fost debitat cu un miliard de euro”. Cînd nu găsești milionul, plătești miliardul!
 15. Banii orfani ai Europei
 16. Profitul Galei: 1,2 mil. de euro
 17. Împărații fondurilor europene
 18. Contul de piatră s-a dărîmat
 19. Procuroarea „care a pierdut pe drum suspecții” pleacă din DNA!
 20. Să ne corectăm opiniile inexacte, dar repede, că se supără politicienii!
 21. Curtea de Conturi confirmă jaful din Radio România de la Gala Bute
 22. Și stînga nu mai vine
 23. Procurorul din dosarul Ridzi redeschide cercetările în Gala Bute
 24. Judecătorul la care pretindea Obreja că “va umbla” pentru Vîntu este Corina Jîjîie, președinta Secției Penale de la Înalta Curte!
 25. Obreja: „Vîntu vrea să murdărească Înalta Curte! Eu sînt un instrument”
 26. Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște, ea este unul dintre profitorii corupției din spatele galei de box!”
 27. Cînd Antena 3 crede exact ce crede și Udrea: că fostul ministru nu va păți nimic!
 28. „Infracțiunile din Gala Bute au fost pregătite cu mult timp înainte, inclusiv în ședința de Guvern”
 29. Oamenii Elenei Udrea au început să vorbească: o dezvăluie drept “șefa Galei Bute”!
 30. Procuroarea DNA care a redeschis “Gala Bute” se pensionează subit la 56 de ani » Noi nu ne pensionăm, ne-am plictisi de moarte! Dezvăluirile din ziar continuă
 31. Dosarul Gala Bute a ajuns la procuroarea Ana Dana, cea care îl anchetează pe Mazăre
 32. Ce găsise procuroarea Alexandru? Oameni care n-au vrut să semneze pentru că și-au dat seama că nu FRB organizează Gala Bute!
 33. Nimic de la ziariști. Vocea inspectorilor antifraudă și a procurorilor despre Gala Bute
 34. Cocoș decidea ca partea lui de șpagă să ajungă la Pescariu și, mai apoi, Pescariu îi împrumuta cu bani pe Cocoș și pe Udrea
 35. S-a lămurit misterul lansat de președintele Băsescu: prima procuroare a Galei Bute cere judecătorilor să ne pedepsească pentru că ”am fost presată de articolele din ziar”
 36. Surse DNA: „Lui Udrea i se trage de la banii de la Pescariu ajunşi în firmă şi nedeclaraţi”. Politicianul a tăcut în fața procurorilor
 37. Justiția la testul Udrea. Pînă să vorbească, pozele de la Paris scot limba
 38. Cine a turnat-o pe Elena Udrea si de ce dosarul s-a încheiat acum?
 39. Cazul care n-a vrut să moară
 40. Mărturii DNA: Pentru plăţi la zi, Udrea cerea „sponsorizări”, iar acestea se făceau şpăgi!
 41. Bună pentru arestare
 42. BRD, Udrea, SRI-DNA, secrete supărătoare
 43. Final de epocă: Udrea a comparat situația ei cu suferința victimelor Holocaustului
 44. Ridzi – Udrea, derby penal de la distanță. Bomba lui Tudor Breazu
 45. Viața la țară 2.0
 46. Imposibilul de ieri
 47. DW: ”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”
 48. Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! Afaceristul Gărdean susține mărturia
 49. Păcat că n-a azvîrlit geanta spre Ridzi!
 50. Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”
 51. Datoria ziariștilor față de Udrea
 52. Cade unul dintre capetele de acuzare în Gala Bute: Topoliceanu îl sfătuia pe Breazu pe net cum s-o toarne pe Udrea!
 53. În numele îndoielii
 54. Greu de apărat: un soft din șpagă pe iPad-ul lui Udrea și un bancher dispărut
 55. Gala Bute: Kovesi a ieșit împotriva lui Udrea, dar nu spune ce s-a întîmplat cu Mariana Alexandru
 56. Culisele Galei Bute: cum să nu ajungi ca funcționar public la DNA
 57. GALA BUTE: ”Dacă i-am trata nediferențiat pe inculpați, s-ar apuca toți să îngreuneze cercetările”
 58. Curtenii Elenei Udrea: ce puternici au fost, ce puțini ați rămas!
 59. Obreja: ”Toți procurorii DNA la un loc nu au făcut ce am făcut eu pentru România!”
 60. 3 mil. de lei de la Udrea la Obreja
 61. Obreja și-a cîștigat dreptul la o sală de masă, Udrea acuză din nou SRI
 62. ”Gala Bute” se termină, Elenei Udrea i se deschide un alt dosar
 63. Rechizitoriul Galei Bute: ”Am interceptat emailuri care arată cum Udrea elimina știri din presă prin intermediul lui Breazu”!
 64. De ce nu a scăpat BRD de directorii compromiși
 65. BRD și-a încasat dobînzile în Gala Bute din banii publici fraudați prin clienții politici ai lui Udrea
 66. Udrea are dreptate: problemele lui Predoiu în Gala Bute
 67. Am pierdut procesul în prima instanță
 68. Uniunea Europeană pupă unde scuipă DNA și SRI
 69. Udrea contestă faptul că patru inculpați din Gala Bute își recunosc vina. Care-i miza
 70. Oamenii care nu pot să pronunțe cuvîntul ”mită”
 71. Cît de mari sînt afacerile dintre denunțătorii Elenei Udrea
 72. Procurorii au găsit texte antisemite și homofobe date postacilor lui Udrea ca să le împrăștie
 73. ”Purtătorul de cuvînt al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală”
 74. Statul va pierde pentru că merită să piardă
 75. De ce nu dă Înalta Curte acces la dovezile din ”Gala Bute”? Sînt 7 cereri!
 76. Prima victorie a Elenei Udrea: instanța a refuzat soluția agreată de DNA și de denunțători
 77. asta_vor_oamenii_să_nu_se_mai_întîmple @presidency.ro
 78. „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus”
 79. Gala Bute, Z 2: Lumea morală a lui Tudor Breazu
 80. În ”Gala Bute”, Monica Macovei nu are dreptate: înregistrările sînt puține și fără pondere în economia cazului
 81. Matrix plângând
 82. Avocat: ”Dumneavoastră personal ați avut un interes politic de pe urma Galei Bute?” » Udrea: ”Da, am vrut să devin președintele României!”
 83. Udrea și Ariton au dat din bani publici pe Gala Bute cât a dat ProTV pe Campionatul European de Fotbal!
 84. Sentință definitivă: Gazeta nu a încălcat reputația procurorului DNA Alina Stoica, magistrat care îi scăpase pe Elena Udrea și Ion Ariton
 85. Gala Bute: Judecătoarea s-a enervat și a cerut numere din ”mobilul” cărăușului care spăla banii europeni în plicuri și pungi!
 86. Martor în Gala Bute: ”Ministerul ne-a pus să dăm banii pe care-i prevăzuserăm pentru ca populația să accepte energia nucleară de la Cernavodă!”
 87. CUPRINS: Cronicile ședințelor de judecată din Gala Bute
 88. În așteptarea verdictului în ”Gala Bute”, președintele Traian Băsescu propune închiderea Înaltei Curți!
 89. Udrea, interviu cu Gazeta Sporturilor în Costa Rica: ”Înalta Curte va trimite Gala Bute spre rejudecare și voi reveni în țară! Destinul meu e să conduc România!”
 90. Interviul cu Udrea în Costa Rica: Ștucan are înregistrarea interviului și a momentului în care Udrea își dă acordul pentru publicare
 91. Iarna Elenei Udrea și toamna Patriarhului Băsescu: prima instanță s-a pronunțat deja pe faptele din documentul prezentat de președinte ca atuul decisiv al lui Udrea!
 92. Mâine, verdictul în Gala Bute. Cum funcționa schema șpăgii de 10% în ministerul Elenei Udrea
 93. Sentința din „Gala Bute” crește la 10 milioane de euro suma recuperată de bugetul de stat ca urmare a investigațiilor GSP despre corupție!
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
GSP.RO
Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
BOMBĂ! Noi dezvăluiri HALUCINANTE despre părintele Visarion Alexa: „M-a sunat pe videocall din baie și...
Playtech.ro
BOMBĂ! Noi dezvăluiri HALUCINANTE despre părintele Visarion Alexa: „M-a sunat pe videocall din baie și...
Mesaj strigător la cer pe o coroană de flori de la înmormântarea lui Alexandru Arșinel! Oamenii s-au revoltat când au citit
Viva.ro
Mesaj strigător la cer pe o coroană de flori de la înmormântarea lui Alexandru Arșinel! Oamenii s-au revoltat când au citit
Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă
Observatornews.ro
Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă
Un iPhone 14 a alertat autoritățile privind un grav accident. Șase persoane au murit după ce au intrat cu mașina într-un pom
Știrileprotv.ro
Un iPhone 14 a alertat autoritățile privind un grav accident. Șase persoane au murit după ce au intrat cu mașina într-un pom
Ce înseamnă dacă te mănâncă palma dreaptă sau stângă. Semnificaţia unei superstiţii legate de bani
FANATIK.RO
Ce înseamnă dacă te mănâncă palma dreaptă sau stângă. Semnificaţia unei superstiţii legate de bani
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Orangesport.ro
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Horoscop 4 octombrie 2022. Taurii sunt preocupați de imaginea lor pe plan profesional și la nivelul unui întreg grup social
HOROSCOP
Horoscop 4 octombrie 2022. Taurii sunt preocupați de imaginea lor pe plan profesional și la nivelul unui întreg grup social
Molteni&C deschide primul flagship store în România
PUBLICITATE
Molteni&C deschide primul flagship store în România