Mergi direct la conținut »
Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, a decis Guvernul
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, a decis Guvernul

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, a decis Guvernul

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universităţi din România, a decis, joi,  Guvernul interimar, condus de Mihai Fifor. Hotărârea de Guvern a fost dată, potrivit Executivului,  în scopul promovării şi protejării dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă.

De Valentina Postelnicu,

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate şcolare deosebite şi care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învăţământ din Ucraina.

Totodată, ministerul, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina, în scopul dezvoltării şi perfecţionării competenţelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Potrivit Guvernului, vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din şcolile româneşti din Ucraina care deţin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei şi fac dovada declarării apartenenţei la spaţiul identitar român. Selecţia cadrelor didactice va fi făcută de către instituţiile de învăţământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociaţiilor, organizaţiilor şi fundaţiilor etnicilor români din Ucraina.

„Măsurile luate astăzi de Guvern au în vedere respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina, prin pârghii care să le asigure studiul în limba maternă”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Șocant. Cum arată mâinile unui om al străzii într-o zi de iarnă. Se încălzește, uneori, la aburii unui canal

Close
Închide
  Close