MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou. Care sunt cauzele

Distribuie

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou, Parlamentul urmând să ia în discuție în perioada următoare o nouă lege de sprijin a producătorilor de energie verde, în vreme ce scutirea marilor companii industriale începe și ea să se vadă în facturi.

Comisia de Industrii din Camera Deputaților urmează să ia în dezbatere o o nouă lege privind impactul în facturi al certificatelor verzi, iar acesta ar urma să crească an de an până în 2022, scrie Economica.net.

”Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”, se arată la unul dintre amendamente.

Scutirea industriei

Scutirea industriei este la rândul său o posibilă sursă de creștere a facturilor. Reamintim, în 2014 a fost votată o schemă de scutire a fabricilor și uzinelor din România de plata certificatelor verzi. Scutirea era între 40% și 85%, în funcție de cât de energointensivă era fiecare fabrică. În acel moment, costurile totale ale schemei de exceptare erau estimate la 750 de milioane de euro, dar aceasta sigur va fi depășită după ce în primii trei ani de aplicare s-a trecut deja de 500 de milioane de euro.

Ajutor de stat trecut la secret

Potrivit Capital, anul trecut au beneficiat de scutiri 60 de companii, iar cantitatea totală de energie este de 7,1 TWh. Cum prețul mediu al energiei a fost anul trecut de 50 de euro pe MWh, rezultă că numai exceptările de anul trecut au fost între 150 de milioane de euro (la 40% exceptare) și peste 300 de milioane de euro (la 85% exceptare). Ministerul Economiei nu vrea să facă publice datele exacte pe fiecare companie, deși aceste ajutoare sunt plătite de fiecare din noi.

Citește mai multe despre ajutor de stat, energie, energie regenerabilă, industrie, ministerul economiei și subventii pe Libertatea.

Comentarii