Înainte de războiul din Ucraina, declanşat de Rusia, mulți, inclusiv la Kiev, erau sceptici că un război major ar putea reveni în Europa. După mai bine de doi ani, o altă schimbare, cândva de neconceput, este în curs de desfăşurare: recrutarea, scrie sursa citată.

„Ne dăm seama că este posibil să trebuiască să ajustăm modul în care ne mobilizăm pentru război și modul în care producem echipamente militare și recrutăm și instruim personalul”, a declarat Robert Hamilton, șeful departamentului de cercetare Eurasia din cadrul Foreign Policy Research Institute, care a fost ofițer în armata SUA timp de 30 de ani.

Este tragic de adevărat că ne aflăm aici, în 2024, și ne confruntăm cu întrebările legate de modul în care putem mobiliza milioane de oameni pentru a fi aruncați într-un război potențial, dar acesta este locul în care Rusia ne-a adus.

Robert Hamilton:

Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin „a recurs în cele din urmă la un conflict deschis” în Ucraina, urmărindu-și scopul de a „recrea imperiul sovietic”, a declarat generalul Wesley Clark (Ret.), care a fost comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa.

„Așadar, avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată”, a spus Clark, care a condus forțele NATO în timpul războiului din Kosovo. „Nu este clar dacă acesta este un nou Război Rece sau un război fierbinte emergent”, a continuat el, dar „este un avertisment foarte iminent pentru NATO că trebuie să ne reconstruim apărarea”. Aceste eforturi includ recrutarea, spune el.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Letonia, cea mai recentă ţară care a reintrodus încorporarea

O serie de țări europene au renunțat la recrutarea obligatorie după sfârșitul Războiului Rece, dar mai multe națiuni, în special din Scandinavia și Țările Baltice, au reintrodus-o în ultimii ani, în mare parte din cauza amenințării ruse. Refuzarea înrolării poate duce la amenzi sau chiar închisoare în unele țări, arată CNN.

Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia. Este NATO pregătită? | Analiză CNN
Forțele armate letone și poloneze în tabăra Adazi din Letonia, la exercițiile comune cu mai multe state NATO.16 septembrie 2023. Foto Profimedia

Letonia este cea mai recentă țară care a implementat recrutarea. Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus la 1 ianuarie anul acesta, după ce fusese abolit în 2006. Cetățenii de sex masculin vor fi supuși încorporării în termen de 12 luni de la împlinirea vârstei de 18 ani sau de la absolvirea studiilor pentru cei care se află încă în sistemul de învățământ.

În aprilie, Norvegia a prezentat un plan ambițios pe termen lung care aproape va dubla bugetul de apărare al țării și va adăuga peste 20.000 de soldați recrutați, angajați și rezerviști la forțele armate.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

„Avem nevoie de o apărare adecvată scopului în noul mediu de securitate”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Støre. Recrutarea în Norvegia este obligatorie, iar în 2015 a devenit primul membru al alianței defensive NATO care a recrutat atât bărbați, cât și femei în condiții egale.

Studentul la economie Jens Bartnes, în vârstă de 26 de ani, și-a încheiat stagiul militar la vârsta de 19 ani. „Sunt dispus să lupt pentru țara mea dacă va fi nevoie, deoarece cred în valorile pe care este construită societatea norvegiană și cred că merită să lupți pentru aceste valori ale incluziunii, egalității și democrației”, a spus Bartnes.

Max Henrik Arvidson, în vârstă de 25 de ani, a fost recrutat în armata norvegiană pentru un an, între 2019 și 2020. La fel ca Bartnes, el vede serviciul militar ca pe o datorie esențială. „Știu că singura modalitate prin care ne putem opune unei agresiuni mai mari din partea Rusiei este să continuăm să furnizăm Ucrainei arme și ajutor, rămânând în același timp puternici alături de NATO în ansamblu și de Uniunea Europeană”, a spus acesta.

Ministrul german al apărării: „Trebuie să fim pregătiți de război până în 2029″

Dezbateri cu privire la recrutare au avut loc și în alte țări europene care nu o cer în prezent. În Regatul Unit, conservatorii au lansat ideea serviciului militar în campania lor electorală eșuată, notează CNN.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Dar poate cea mai surprinzătoare transformare este în curs de desfășurare în Germania, care de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a avut o aversiune față de militarizare. Într-o altă premieră de la Războiul Rece, Germania și-a actualizat anul acesta planul în cazul izbucnirii unui conflict în Europa, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, a prezentat în iunie o propunere pentru un nou serviciu militar voluntar. „Trebuie să fim pregătiți de război până în 2029″, a spus el.

Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia. Este NATO pregătită? | Analiză CNN
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, 2024. Foto Profimedia

„Vedem că dezbaterea este aprinsă acum. Și acesta este primul pas”, a declarat Sean Monaghan, cercetător invitat în cadrul Programului Europa, Rusia și Eurasia de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Acest lucru nu se întâmplă peste noapte, este o mare schimbare mentală”.

Deşi Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2015 din cauza unei „situații geopolitice schimbate”, opiniile studenților cu privire la serviciul militar variază, a declarat Paulius Vaitiekus, președintele Uniunii Naționale a Studenților din Lituania.

Aproximativ 3.500-4.000 de lituanieni cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani sunt înrolați anual pentru o perioadă de nouă luni.

Având în vedere că recrutarea rămâne un subiect nepopular în unele țări, NATO se străduiește să își atingă noul obiectiv de a avea 300.000 de oameni gata să fie activați într-o lună și încă o jumătate de milion disponibili în șase luni, a declarat Monaghan.

„În timp ce NATO a declarat că a îndeplinit deja acest obiectiv, UE a spus că membrii săi vor avea dificultăți. NATO se bazează pe forțele americane pentru a-și atinge obiectivul. Aliații europeni trebuie să găsească noi modalități de a genera personal. Ceva trebuie să se întâmple aici”, a spus el. O altă problemă este că acest obiectiv ar permite NATO să lupte doar într-un conflict relativ scurt, de până la șase luni, a adăugat Monaghan.

„Finlanda este un exemplu bun”

O soluție posibilă este o armată mai agilă și mai modernă. Finlanda, unul dintre cei mai noi membri ai NATO, are capacitatea de a activa peste 900.000 de rezerviști, 280.000 de militari fiind pregătiți să răspundă imediat în caz de nevoie. Cu toate acestea, pe timp de pace, Forțele de apărare finlandeze angajează doar aproximativ 13.000 de persoane, inclusiv personalul civil.

„Finlanda este un exemplu bun”, deoarece forța sa de rezervă poate fi integrată într-o forță activă foarte mică, a declarat Hamilton, de la Foreign Policy Research Institute. Din punct de vedere istoric, a explicat el, Finlanda a fost „blocată” între NATO și Uniunea Sovietică, nefiind aliniată cu niciunul dintre cele două, astfel că trebuia să se poată apăra singură.

Norvegia și Suedia, cel mai nou membru al NATO, au modele similare, ambele menținând un număr semnificativ de rezerviști, deși nu la fel de mulți ca Finlanda.

Suedia, unde recrutarea este acum și neutră din punct de vedere al genului, a chemat aproximativ 7.000 de persoane în 2024. Numărul va crește la 8.000 în 2025, potrivit forțelor armate suedeze.De la începutul războiului din Ucraina, „ceea ce vedem este că atât cunoștințele, cât și atitudinea s-au schimbat”, a spus ea.

„Suedia are încorporare din 1901, așa că într-un fel face parte din cultura noastră”, a declarat Marinette Nyh Radebo, manager de comunicare la agenția care ajută la testarea recruților și raportează Ministerului Apărării.

„Când recrutarea a fost activată din nou, la început, am spus că recrutarea este bună pentru CV-ul tău, pentru a aplica pentru un nou loc de muncă, de exemplu. Dar astăzi comunicarea noastră este mai degrabă de genul: aceasta este o datorie pe care trebuie să o faci pentru Suedia”, a spus Radebo.

Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia. Este NATO pregătită? | Analiză CNN
Zona de antrenament Babadag, România, 26 august 2022. Foto Profimedia

Este NATO pregătită pentru război?

Alianța NATO și-a revizuit strategia și și-a consolidat capacitățile în ultimul deceniu, ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Moscovei. Atacul la scară largă al Rusiei asupra Ucrainei în 2022, care a urmat sprijinului său pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei și anexării ilegale a Crimeei în 2014, a determinat în mod inevitabil aliații să reevalueze dacă sunt pregătiți pentru război și să își consolideze apărarea, scrie CNN.

Din 2014, NATO a trecut prin cea mai semnificativă transformare a apărării noastre colective dintr-o generație. Am pus în aplicare cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece, având în prezent peste 500.000 de soldați la un nivel ridicat de pregătire.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, pentru CNN:

Dar există apeluri pentru ca aliații să își sporească capacitățile în continuare și mai rapid. În timp ce aliații NATO „sunt cu siguranță pregătiți să lupte”, există încă întrebarea dacă sunt pregătiți pentru un război prelungit, cum ar fi cel din Ucraina, a spus Monaghan, subliniind că există încă de lucru într-o serie de domenii. Printre acestea se numără capacitatea industrială, cheltuielile de apărare și reziliența societății – unde ar interveni problema recrutării.

Modul în care personalul militar este recrutat și instruit este o decizie care aparține fiecărei națiuni, a declarat Dakhlallah, adăugând: „Aproximativ o treime dintre membrii NATO au o anumită formă de serviciu militar obligatoriu”.

„Unii aliați se gândesc la încorporare. Cu toate acestea, ca alianță, noi nu prescriem serviciul militar obligatoriu”, a spus Dakhlallah. „Lucrul important este că aliații continuă să aibă forțe armate capabile să ne protejeze teritoriul și populațiile”.

În plus față de luptele din Ucraina, Rusia a lansat, de asemenea, un război hibrid în întreaga Europă, spun experții, care implică atacuri asupra infrastructurii, atacuri cibernetice, dezinformare, sabotaj, interferențe electorale și transformarea migrației în armă.

„Acest lucru a devenit din ce în ce mai agresiv. Toate acestea înseamnă că aliații NATO se confruntă cu o situație geopolitică foarte diferită de cea din ultimele două decenii”, a spus Monaghan.

Situația ar putea fi complicată și mai mult de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Lucrurile vor arăta foarte diferit dacă fostul președinte Donald Trump, care a declarat că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărei țări NATO care nu respectă orientările blocului privind cheltuielile de apărare, se întoarce la Casa Albă.

„Cred că există o înțelegere foarte bună între liderii militari ai NATO că trebuie să coopereze și că există o dorință de a face acest lucru”, a declarat Clark.

„Cred că tinerii din Europa și SUA vor ajunge să realizeze că această generație, la fel ca generația care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, nu a cerut să fie „cea mai mare generație”, dar circumstanțele le-au pus această povară”, a mai spus generalul Clark.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (43)

BRANDES   •   23.07.2024, 18:04

De fapt, Europa se pregateste sa atace Rusia si nu invers. Daca ar fi fost vreo mare forta militara, draga noastra Ucraina ar fi fost de mult pe faras impreuna cu milioanele ei de patrioti fugiti peste hotare

    Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   23.07.2024, 19:33

    BRANDES   •  23.07.2024, 18:04

    De fapt, Europa se pregateste sa atace Rusia si nu invers. Daca ar fi fost vreo mare forta militara, draga noastra Ucraina ar fi fost de mult pe faras impreuna cu milioanele ei de patrioti fugiti peste hotare

    Normal că Europa se pregătește să atace Rusia. Rusia își ia doar înapoi străvechile sale teritorii și colonii, deci dacă Europa e deja acolo, înseamnă că ocupă ce aparține de drept rușilor. Deci Rusia nu atacă, doar se apără. Așa cum s-a apărat în Polonia, în Finlanda, în România...

Trandafir   •   23.07.2024, 09:09

Cea mai buna solutie ar fi recrutarea celor cu pensii speciale imense si trimiterea lor sa sprijine pe front Ucraina. Ar fi un castig pentru toata lumea, mai aes pentru Romania. Poate s-ar micsora cheltuielile pentru pensii speciale.

    floris   •   23.07.2024, 11:05

    Trandafir   •  23.07.2024, 09:09

    Cea mai buna solutie ar fi recrutarea celor cu pensii speciale imense si trimiterea lor sa sprijine pe front Ucraina. Ar fi un castig pentru toata lumea, mai aes pentru Romania. Poate s-ar micsora cheltuielile pentru pensii speciale.

    din pacate pt tine, e o idee proasta ce zici tu. Verifica un pic datele si ai sa vezi ca sumele cheltuite pe pensii speciale sunt numai 11% din sumele cheltuite pe ajutoarele sociale care alimenteaza la greu *** din romania si nu ai cu cine sa lucrezi . Acu peste 10 ani stateau la rand oamenii sa ii iau la munca ca aveau nevoie de bani acum stau la crasma ca le ajunge banii dati de stat !!!! Deci,cine trebuie trimmisi pe front ?

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      parpalache   •   23.07.2024, 11:49

      floris   •  23.07.2024, 11:05

      din pacate pt tine, e o idee proasta ce zici tu. Verifica un pic datele si ai sa vezi ca sumele cheltuite pe pensii speciale sunt numai 11% din sumele cheltuite pe ajutoarele sociale care alimenteaza la greu *** din romania si nu ai cu cine sa lucrezi . Acu peste 10 ani stateau la rand oamenii sa ii iau la munca ca aveau nevoie de bani acum stau la crasma ca le ajunge banii dati de stat !!!! Deci,cine trebuie trimmisi pe front ?

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      Sumele cheltuite pe pensii speciale totalizeaza ...50% din totalul pensiilor!Adica cei un milion de„speciali”ridica tot atât cât cei 5 milioane de...nespeciali!In cifre „specialele”reprezentau (inainte de majorare)...4,5 mld de euro!

        VolodimirZelenski   •   23.07.2024, 13:12

        parpalache   •  23.07.2024, 11:49

        Sumele cheltuite pe pensii speciale totalizeaza ...50% din totalul pensiilor!Adica cei un milion de„speciali”ridica tot atât cât cei 5 milioane de...nespeciali!In cifre „specialele”reprezentau (inainte de majorare)...4,5 mld de euro!

        50% ?? Niciodata. Nu are cum.

        floris   •   23.07.2024, 13:09

        parpalache   •  23.07.2024, 11:49

        Sumele cheltuite pe pensii speciale totalizeaza ...50% din totalul pensiilor!Adica cei un milion de„speciali”ridica tot atât cât cei 5 milioane de...nespeciali!In cifre „specialele”reprezentau (inainte de majorare)...4,5 mld de euro!

        in primul rand datele furnizate de tine nu sunt exacte,dar nu vreau sa intru in polemica despre asta. Ce vreau sa spun e ca pensiile speciale sunt impartite intr-o gama larga de subcategorii, care majoritatea devin nespeciale dupa circa 5-10 ani,dar sunt in continunare trecute ca pensii speciale. Ca idee, un maistru militar iesit la pensie in anul 2007 dupa 31 ani de munca , iesit anticipat la varsta de 53 de ani are acum o pensie bruta de 3900 ron. E considerat inca pensionar special desi pensia lui e una normala ! In aceasta categorie a asa zisilor pensionari speciali, peste 70% dintre ei nu mai sunt deja pensionari speciali. Si apopo, daca e asa bine ca militar de ce *** fugiti toti de recrutare,de scoli militare si alte institutii militare ? Doar e asa bine sa fii pensionar special !!!! Vad ca is invidiati de o tara intreaga,sau numai de *** manipulati din aceasta tara !!!!

        Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

        floris   •   23.07.2024, 12:57

        parpalache   •  23.07.2024, 11:49

        Sumele cheltuite pe pensii speciale totalizeaza ...50% din totalul pensiilor!Adica cei un milion de„speciali”ridica tot atât cât cei 5 milioane de...nespeciali!In cifre „specialele”reprezentau (inainte de majorare)...4,5 mld de euro!

        la kremlin ai invatat sa manipulezi ??? eu vorbeam de pensii versus ajutatii social, care aia mananca cei mai multi bani fara sa fi muncit o ora macar, majoritatea dintre ei. Citeşte întreaga ştire: Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia. Este NATO pregătită? | Analiză CNN

dumitru.serban   •   23.07.2024, 00:19

"Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   23.07.2024, 17:20

    dumitru.serban   •  23.07.2024, 00:19

    "Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Până şi Gorbaciov a spus că nu a existat o astfel de înţelegere. Şi chiar dacă exista, era nulă din start. De când are RUSIA drept de veto asupra României ori Poloniei? Sau stai, am uitat, noi am fost ăia care ne-am luat nasul la purtare, am ajuns să ne credem ţări independente, când rolul nostru e să protejăm maica Rusie, iar interesele Imperiului sunt mai importante decât interesele românilor. Apropo, SUA (ca şi Franţa sau Anglia) au rachete cu care pot atinge întreaga Rusie din cealaltă parte a planetei, aşa că trap cu minciunile despre baze. Bine că bazele ruseşti din Konigsberg sunt dreptul sfânt al maicii Rusii.

      dumitru.serban   •   23.07.2024, 22:52

      Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •  23.07.2024, 17:20

      Până şi Gorbaciov a spus că nu a existat o astfel de înţelegere. Şi chiar dacă exista, era nulă din start. De când are RUSIA drept de veto asupra României ori Poloniei? Sau stai, am uitat, noi am fost ăia care ne-am luat nasul la purtare, am ajuns să ne credem ţări independente, când rolul nostru e să protejăm maica Rusie, iar interesele Imperiului sunt mai importante decât interesele românilor. Apropo, SUA (ca şi Franţa sau Anglia) au rachete cu care pot atinge întreaga Rusie din cealaltă parte a planetei, aşa că trap cu minciunile despre baze. Bine că bazele ruseşti din Konigsberg sunt dreptul sfânt al maicii Rusii.

      "Declassified documents show security assurances against NATO expansion to Soviet leaders from Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major and Woerner"

    floris   •   23.07.2024, 11:36

    dumitru.serban   •  23.07.2024, 00:19

    "Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Hitler a fost ridicat in slavi si au fost o gramda de oameni,toate vremurile au prostii lor, care i-au dat dreptate,chiar au mainfestat pentru sustinerea lui, i-au gasit o gramada de motive care ii dadeau dreptate si pana la urma majoritatea dintrei,prostii,ori au murit,oriau ramas schilozi,ori indurerati de pierderile mari suferite din cadrul familiei lor sau si-au plans de mila cat de prosti au putu fi. Chiar nu vedeti nici o legatura dintre Hitler de atunci si Putin de acum ???? Treziti-va fratilor , sa nascut un nou Hitler care ameninta europa.

    floris   •   23.07.2024, 11:03

    dumitru.serban   •  23.07.2024, 00:19

    "Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    ba da nu credeam sa fie printre noi romani asa *** ca tine. Tu nu vezi realitatea, tu crezi ce ti se spune. Nu te doare capul de atata ***e inmagazinata in el ?

      dumitru.serban   •   23.07.2024, 16:16

      floris   •  23.07.2024, 11:03

      ba da nu credeam sa fie printre noi romani asa *** ca tine. Tu nu vezi realitatea, tu crezi ce ti se spune. Nu te doare capul de atata ***e inmagazinata in el ?

      Cred ca e fix invers. Eu am trait niste vremuri si judec. Tu esti cel care crezi tot ce iti transmite media

    VolodimirZelenski   •   23.07.2024, 08:05

    dumitru.serban   •  23.07.2024, 00:19

    "Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Nimeni nu a obligat tarile sa intre in NATO. Ele au intrat.

      dumitru.serban   •   23.07.2024, 16:16

      VolodimirZelenski   •  23.07.2024, 08:05

      Nimeni nu a obligat tarile sa intre in NATO. Ele au intrat.

      Si acum o sa zici ca ne conducem singuri si ca 'democratia' exista cu adevarat si canalele media nu sunt detinute de oameni cu interese, este? Hai ***

      Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

        Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   23.07.2024, 17:16

        dumitru.serban   •  23.07.2024, 16:16

        Si acum o sa zici ca ne conducem singuri si ca 'democratia' exista cu adevarat si canalele media nu sunt detinute de oameni cu interese, este? Hai ***

        Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

        Da, mă, am fost obligaţi să intrăm în NATO. Noi voiam să revenim la maica noastră, Rusia, dar ne-au tras de picioare spre Occident. Uită-te în jur la toţi românii care se tăvălesc de disperare că au ajuns să meargă în concediu în Spania, Grecia sau Italia în loc să meargă la Vladivostok şi Novosibirsk. Bieţii de ei, plâng în pumni că lucrează în Franţa sau Germania în loc de Siberia.

    dinamo_forever_77   •   23.07.2024, 07:53

    dumitru.serban   •  23.07.2024, 00:19

    "Riscurile unui război mai mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin a recurs în cele din urmă la un conflict deschis în Ucraina, urmărindu-și scopul de a recrea imperiul sovietic" Bah lasati-o incolo cu minciunile ca toata lumea care a trăit anii 90 stie ce s-a intamplat: a cazut Cortina de Fier, Vestul s-a angajat sa NU extinda NATO înspre Rusia, a facut tocmai invers, a pus baze militare in Polonia si Romania capabile sa atinga chiar Moscova. Ba mai mult, a pornit un razboi media in Ucraina si a castigat peste 50% din tara, deci urma sa puna baze militare si mai aproape de Rusia. Nu Rusia are ganduri de refacere a Imperiului. Exista razboaie pentru sfere de influenta dar purtate numai pe teritoriul altor tari cu '*** ' din tarile alea care mor, nu mor Vesticii

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    1. De unde stii tu ce s-a angajat sa faca vestul? Ai vreun document, sau vorbesti din folclor? 2. Daca-l preocupa atat de tare bazele militare din Romania si Polonia....de ce nu le ataca pe acelea? 3. Daca Bazele erau pericolul, cum de nu a fost atacata moscova pana acum? 4. Daca NATO era problema, cum de nu s-a "opus" intrarii Finlandei si Suediei in NATO? Din contra, le-a urat numai de bine si le-a transmis ca este problema lor!!! 5. Cum de sunt trase la tipar in toate tarile vecine acelasi scenariu? Osetia in Georgia, Donbas in Ucraina, Transistria in Moldova, Kazahstanul amenintat tot cu teritorii prin nordul tarii....etc. Acelasi modus operandi.

      dumitru.serban   •   23.07.2024, 16:18

      dinamo_forever_77   •  23.07.2024, 07:53

      1. De unde stii tu ce s-a angajat sa faca vestul? Ai vreun document, sau vorbesti din folclor? 2. Daca-l preocupa atat de tare bazele militare din Romania si Polonia....de ce nu le ataca pe acelea? 3. Daca Bazele erau pericolul, cum de nu a fost atacata moscova pana acum? 4. Daca NATO era problema, cum de nu s-a "opus" intrarii Finlandei si Suediei in NATO? Din contra, le-a urat numai de bine si le-a transmis ca este problema lor!!! 5. Cum de sunt trase la tipar in toate tarile vecine acelasi scenariu? Osetia in Georgia, Donbas in Ucraina, Transistria in Moldova, Kazahstanul amenintat tot cu teritorii prin nordul tarii....etc. Acelasi modus operandi.

      1. "Declassified documents show security assurances against NATO expansion to Soviet leaders from Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major and Woerner" La restul esti deja penibil

        Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   23.07.2024, 19:31

        dumitru.serban   •  23.07.2024, 16:18

        1. "Declassified documents show security assurances against NATO expansion to Soviet leaders from Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major and Woerner" La restul esti deja penibil

        E plin internetul de comentarii despre "documente desecretizate" şi de "înalţi oficiali occidentali" care au fost martori oculari, au auzit cu ochii lor şi au văzut cu urechile lor cum X sau Y din NATO s-a jurat pe roşu niciun pas spre est. Că de, estul, adică inclusiv România, aparţin de drept Rusiei. De când mama naibii decidem NOI încotro s-o luăm? Ce e asta, nazism, democrație?

        dinamo_forever_77   •   23.07.2024, 17:49

        dumitru.serban   •  23.07.2024, 16:18

        1. "Declassified documents show security assurances against NATO expansion to Soviet leaders from Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major and Woerner" La restul esti deja penibil

        Bai bulisor. Arata-mi documentul. Rusii nu au asa ceva. Despre ce vorbim. Cat priveste penibilul.....ce sa zic. Cand nu ai raspunsuri, te ascunzi in jigniri. Esti la nivelul broastei. Iti doresc succes.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI