Health workers take care of Covid-19 patients at Spaarne Gasthuis Hospital on September 24, 2020 in Haarlem. The number of coronavirus infections in the Netherlands hit a daily record at 2,544 on Thursday, data released by health authorities showed. Coronavirus infections in the country have reached record levels almost everyday since mid-September. The previous high of 2,357 was reported on Wednesday, when the total number of reported cases passed 100,000. The health authorities reported 16 new deaths related to COVID-19, taking the death toll up to 6,312. Photo by Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM
Hans Kluge, directorul regional OMS pentru Europa, a avertizat că numărul deceselor cauzate de noul coronavirus va fi de cinci ori mai mare decât în aprilie, dacă nu se impun restricții dure, care să stopeze răspândirea SARS-CoV-2, relatează The Guardian.
“Evoluția epidemiologică din Europa naște îngrijorări. Numărul cazurilor zilnice crește, internările cresc, iar Covid este acum a cincea cea mai importantă cauză de deces în regiune, omorând peste 1.000 de oameni pe zi”, a declarat, joi, Hans Kluge, directorul regional OMS pentru Europa.
Medicul susține că bilanțul zilnic al deceselor din Europa ar putea ajunge mai mare decât în lunile de vârf din primăvară.
Simulările au arătat, spune Kluge, că dacă guvernele relaxează restricțiile pentru orice perioadă de timp, decesele zilnice de Covid ar putea urca de cinci ori peste vârful din aprilie, până în ianuarie anul viitor. Aceleași simulări au arătat că menținerea și înăsprirea restricțiilor ar putea încetini tendința.
Kluge a mai atras atenția că există un real potențial ca epidemia să se agraveze, dacă boala se răspândește printre persoanele vârstnice și grupurile vulnerabile, “ca urmare a contactelor sociale mai intense între generații”.
Reprezentantul OMS pentru Europa a spus că există însă și motive de optimism, deoarece controalele mai stricte decât în primăvară, introduse de multe țări europene în această săptămână, ar putea salva sute de mii de vieți.
“Purtarea sistematică și generalizată a măștilor, cu o rată de 95% mai degrabă decât rata de 60% de astăzi, împreună cu controale stricte asupra adunărilor sociale din spațiile publice sau private ar putea salva până la 281.000 de vieți până la 1 februarie”, a mai afirmat doctorul.