MENIU CAUTĂ
, de Sorin Golea

EXCLUSIV. CFR sfătuiește călătorii să circule cu trenul ca și cum ar merge prin junglă. Abia în septembrie se vor lua măsuri împotriva ”șinelor dilatate”

Distribuie

În aceste zile de vacanță CFR sfătuiește călătorii să circule cu trenul ca și cum ar merge prin jungle - să aibă apă, medicamente, să fie atenți etc. Din cauza căldurii trenurile vor merge încet, foarte încet. Ministerul Transporturilor a promis că în septembrie va achiziționa, prin SEAP, material rulant pentru a rezolva odată problema ”șinelor dilatate” – și implicit a vitezei pe calea ferată.

Este vară și se apropie sfârșitul de săptămână. Să zicem că mergi la mare. Dacă mergi cu mașina, stai la coadă la Fetești. Dacă mergi cu trenul, te coci câteva ore în vagoanele care circulă cu viteza melcului pe șinele dilatate de caniculă.

”În contextul unui trafic crescut care se anunță pentru zilele următoare, pentru derularea traficului în condiţii de siguranţă spre destinațiile turistice de pe litoral și zonele montane, în contextul avertizărilor meteo emise de Administrația Națională de Meteorologie, CFR Infrastructură poate reduce viteza de circulație a trenurilor în anumite intervale orare, pe anumite porțiuni de cale ferată. Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre posibilele întârzieri ale trenurilor”, spune comunicatul CFR Călători.

Problema vitezei reduse a trenurilor este de la șine, nu de la căldură

Mai departe, CFR dă sfaturi despre ce trebuie să facă un călător care se urcă în tren în aceste zile.

”RECOMANDĂRI pentru toți pasagerii și în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale, recomandăm: să aibă o sticlă cu apă; să aibă medicația necesară în caz de nevoie; dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă că o persoană are nevoie de ajutor să anunțe imediat personalul de tren”.

În fapt, problema vitezei reduse a trenurilor din România nu se referă neapărat la căldură. ”Nu s-a investii în infrastructura feroviară de 27 de ani, acesta este motivul principal pentru care trenurile circulă încet. Desigur, canicula amplifică problemele deja existente. Eu am avut o întâlnire pe această temă, pe 26 iulie, cu domnul ministru care a precizat că va face tot ce este posibil pentru a termina cu această situație jentă pentru România a vitezei de 50 de kilometri pe oră pe calea ferată, care la rândul ei, este diminuată de ”șinele dilatate de caniculă”. Asemenea condiții de trafic gonesc călătorii de pe liniile ferate și este o pierdere pentru noi. În septembrie Ministerul Transporturilor va achiziționa prin SEAP material rulant nou și va începe schimbarea  liniilor ferate defecte”, ne-a spus Maxim Rodrigo Gabriel, președintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR).

Liderul sindical va face parte din grupul de lucru creat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru rezolvarea problemei ”șinelor dilatate”.

CNAIR: Circulația autovehiculelor mari, restricționată miercuri, între 12:00 și 20:00, în 15 județe

Circulația autovehiculelor cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone este restricționată miercuri, între orele 12:00 și 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează cele 15 județe din vestul țării, unde a fost instituit un Cod portocaliu de caniculă, a anunțat Compania Națională a Administrării Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Astăzi, 02.08.2017, în intervalul orar 12:00 — 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează 15 de județe din vestul țării vor fi instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone. Restricțiile de circulație sunt instituite în baza codului portocaliu de caniculă (se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade) emis de ANM. Avertizarea este emisă pentru următoarele județe: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Sibiu, Alba, Bihor, Cluj, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bistrița Năsăud”, se arată în comunicatul CNAIR.

Nebunia din Sănătate obligă un copil bolnav de cancer să urce în avion, deși va muri în timpul zborului


 

Citește mai multe despre caniculă, restrictii, tren și viteza pe Libertatea.

Comentarii