MENIU CAUTĂ
05 Iul. 2017 23:30 , de Marian Păvălașc

EXCLUSIV/ Excursii în Grecia, petreceri și automobile. Răsplata primită de la părinți de elevii cu fițe care au luat bacalaureatul

Distribuie

La liceele cu fițe din București, dar și din țară, elevii se gândesc la bacalaureat ca la examenul care le poate aduce o mașină sau o excursie, nu doar ca la un test care apoi le poate aduce admiterea la facultate.

Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ

Rata de promovare la bacalaureat la Liceul Jean Monnet din Capitală, considerat cea mai fițoasă unitate de învățământ din București, a fost de 98%. Asta spre bucuria liceenilor de aici, care deja se văd ieșind în oraș la volanul propriilor mașini sau plecați într-e excursie pentru a se relaxa după stresul învățatului pentru bacalaureat. Și elevii fițoși de la ”Jean Monnet” au învățat foarte bine  – fie că s-au gândit sau nu la cadourile părinților -, 26 dintre ei au avut medii de peste 9.

În jurul prânzului, Alexandra era prezentă în curtea liceului și era fericită că are o medie mare. Întrebată de cadou, ea spune că nu are promis nimic special. Doar că părinții ”mă vor lăsa să ies cu prietenul într-o seară la un restaurant săptămâna aceasta. Apoi, după admiterea la facultate, o să merg cu familia în Grecia sau în Bulgaria”, ne spune șatena.

Încă de aseară, trei colegi de la același liceu s-au lăudat cu recompensele pentru bacalaureat. Ieri, erau în curtea liceului și toți erau fericiți că au luat examenul maturității, așa cum mai este denumit bacalaureatul. Unul dintre ei urma să primească o mașină, un Volskswagen Golf. Este la mâna a doua, dar este mulțumit. Spune că mai are un hop până să conducă mașina, trebuie să intre la facultatea aleasă de părinți și spune că are o medie la limită pentru specializarea de Relații Internaționale.

”Voi vedea, până la urmă tot îmi iau mașină – ori acum, ori la toamnă”, spune tânărul.


Citește și: Sorin a fost înmormântat în ziua în care s-au afișat rezultatele la Bac. Șocant ce i s-a întâmplat tânărului și cum a sfârșit


Prietenii săi erau mai ”necăjiți”. Ei nu primesc mașini pentru că au promovat bacalaureatul.

”O să plec cu părinții în Spania, vreo două săptămâni. O să vad stadioanele lui Real Madrid și Barcelona. Mi-am dorit asta”, spune Laurențiu care se mândrește cu pozele cu Ronaldo și Messi din telefon.

El spune că ține cu amândoi. Alte cadouri pentru reușita la bacalaureat mai constau în mici petreceri date acasă la care sunt invitați prietenii, în bijuterii, haine, parfumuri și alte cochetării mărunte în cazul absolventelor.

Procentul de promovare la examenul de bacalaureat a fost anul acesta, la nivel național, de 71,4%, fiind cel mai bun din ultimii opt ani.

O ieșire cu familia este cadoul recomandat

Un specialist psiholog susține că astfel de cadouri sunt periculoase dacă sunt obiecte.

”Cel mai recomandat, dacă sunt posibilități financiare din partea părinților, să se promită un cadou, gen excursie. Este la fel de bună și o ieșire cu toată familia, unde copilul să simtă ce înseamnă să faci parte dintr-o familie. Nu recomand să se cumpere autoturisme sau bijuterii, dăunează dezvoltării copilului în anumite situații”, apreciază psihologul Monica Dobrea.


Citește și: Un jurnalist român s-a sinucis pe un pod. Ultimul mesaj public înainte de a-și pune capăt zilelor: „Pentru cei care aseară au…”

Citește mai multe despre jean monnet, Bacalaureat și rezultate bac pe Libertatea.

Comentarii