„Este o primă etapă pe care o parcurgem într-un proiect ce reprezintă un pas uriaş spre construirea unei bănci româneşti puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieţei bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank – specializată în corporate banking şi Banca Românească – cu experienţă relevantă pe segmentul de retail banking”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.
El a subliniat că, până la finalizarea integrării, cele două bănci vor avea activitate separată.
În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat în iunie 2019 contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti, iar în decembrie 2019 tranzacţia a primit avizele din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României.
Prețul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziționat de aproximativ 130 de milioane de euro.
Banca Românească dispare după 20 de ani
Banca Românească a fost înfiinţată la trei ani după Revoluție, în 1992, și a funcționat ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat.
Din 1996, banca a devenit primul agent Western Union din România, fiind pentru prima dată în România când o bancă a fost implicată în servicii de transfer electronic de bani la nivel mondial.
În 1999, Fondul Româno-American de Investiţii a preluat pachetul majoritar, iar în 2003, National Bank of Greece (NBG) a achiziţionat de la Fondul Româno-American de Investiţii 81.65% din capitalul social al Băncii Româneşti, devenind acţionar majoritar.
În 2020, a avut loc o nouă schimbare în acționariatul Banca Românească, EximBank achiziționând 99,279% din capitalul social de la NBG.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro