Teoriile profesoarei Doina Amarandei, care le spunea elevilor că vaccinații anti-COVID „vor ajunge legume” sau că vor muri, dacă se duc la spital, i-au revoltat pe părinții elevilor de clasa a VII-a de la Liceul Teoretic Grigore Antipa din Botoșani, care se tem că eforturile lor de acasă sunt în zadar.
„Noi, acasă, facem eforturi, îi încurajăm să respecte regulile, iar în momentul în care un profesor le spune că totul e o minciună, apar tot felul de neînțelegeri”, a explicat pentru Libertatea mama unuia dintre elevii de la Liceul Teoretic Grigore Antipa din Botoșani.
Însă părinții nu ar trebui să se teamă că profesoara a erodat eforturile lor asupra copiilor, explică într-un interviu Mihaela Dinu, psiholog și coordonator de programe la „Salvați Copiii”. „Dacă părinții sunt adepții vaccinării, copiii vor avea o reacție conformă cu asta”.
Libertatea: Ce influență poate avea un profesor care vine cu asemenea mesaje adresate unor copii, care poate nu își pot asuma la fel de bine ca un adult să se protejeze?
Mihaela Dinu: Există o necesitate ca fiecare dintre noi să se protejeze. Evident că profesorul joacă și el un rol în a transmite asemenea mesaje. Însă influența majoră în astfel de situații vine dinspre părinți.
– Dar când un profesor vine cu mesaje de tipul „boala nu există”, nu erodează munca părinților?
– Nu neapărat. Evident că există metode de sancțiune a profesorilor care transmit asemenea mesaje elevilor. Una e să vină să le spună „protejați-vă, că e bine pentru întreaga comunitate” și alta e să le transmită niște mesaje atât de categorice și personale, care încalcă această barieră dintre rolul profesorului la clasă și în viața sa personală. Putem să vorbim și de manipulare, dar introducerea acestui concept în discuție depinde foarte mult de cât de multe ori s-a transmis mesajul respectiv și de vârsta copiilor.
– Aici vorbim de adolescenți de 13 ani. Putem spune că ei au un spirit critic ceva mai dezvoltat și sunt mai rezistenți în fața unor asemenea mesaje?
– Da. Și ei urmează, în general, tendința dictată din familie.
Adică, dacă părinții sunt adepții vaccinării, copiii vor avea o reacție conformă cu asta. Primele idei care se conturează în mintea copiilor pornesc din familie.
– Deci nu ar trebui să ne speriem că vine un profesor și erodează complet munca unor părinți care au încercat să-și convingă adolescenții să respecte niște măsuri?
– Nu cred că profesorii au atât de mare influență încât să demonteze ideile și principiile din familie. Poate că există și cazuri extreme, dar eu aș spune că influența majoră vine din familie și ea se păstrează. E nevoie de multă presiune astfel încât copilul să-și schimbe opinia și să adopte o viziune contrară față de cea transmisă de familie. Pot exista și astfel de situații, dar e foarte importantă și încrederea pe care elevii o atribuie unui profesor, ce istoric relațional are acesta cu clasa respectivă. Situația ar trebui văzută în ansamblu. Copiii sunt critici.
– Ați auzit de situații în care profesorii nu respectă măsurile sanitare la clasă?
– Noi mergem cu proiectul de prevenție a bullyingului atât în școli, cât și în grădinițe, dar nu am atins acest subiect. Poate că există aceste lucruri în școli, dar nu au venit spre noi. Copiii ne mărturisesc în cabinet faptul că, cel puțin în prezența adulților, poartă mască. Evident că nu o mai țin în curtea școlii, dar asta e altceva.
– Și când vine cineva cu putere de decizie și spune „eu nu port mască”, ce se poate întâmpla atunci la clasă?
– Depinde de cât abuzează acea persoană de rolul de profesor și cum îi manipulează pe copii. Da, profesorul este învestit cu un rol, cu încredere, are putere de decizie, pune note, evaluează. Copiii se pot teme de asta, pot să se gândească: „dacă nu fac ca doamna ora asta, s-ar putea… ce poate urma”. Dar având în vedere că elevii au înregistrat-o și au distribuit mai departe mesajele transmise de profesoară, e clar că au taxat atitudinea ei. Distribuind această filmare, chiar și printre ei, copiii au tras un semnal de alarmă, și-au arătat dezaprobarea față de mesajele transmise de la catedră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mazavalt • 18.05.2023, 11:38
"Dacă părinții sunt adepții vaccinării, copiii vor urma asta”, explică un psiholog" Psiholog de turma. Asta este valabil doar pentru bipezi usor de influentat si fara discernamant...