Mergi direct la conținut »
Facebook, Google și Microsoft, apel către Amazon să nu-și vândă programul de recunoaștere facială poliției
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Facebook, Google și Microsoft, apel către Amazon să nu-și vândă programul de recunoaștere facială poliției

Facebook, Google și Microsoft, apel către Amazon să nu-și vândă programul de recunoaștere facială poliției

Un grup de 55 de experți în domeniul inteligenței artificiale din cadrul Facebook, Google și Microsoft a trimis o scrisoare deschisă conducerii companiei Amazon prin care îi cer să nu vândă poliției programul de recunoaștere facială „Rekognition”. Specialiștii susțin că nu există în prezent măsuri de siguranță pentru a opri folosirea eronată a acestei tehnologii. 

De Răzvan Mihalașcu,

Unul dintre motivele invocate de autorii scrisorii este faptul că softul „Rekognition” are un nivel scăzut de precizie pentru a recunoaște imagini cu femei și cu persoane cu ten mai închis.

Mai mult, același program a identificat, în 2018, în mod eronat, 28 de congresmeni americani ca fiind persoane ce fuseseră arestate, avertizează reprezentanții Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU), conform Business Insider.

Printre semnatarii scrisorii deschise adresate conducerii Amazon se numără cercetători din cadrul unor giganți din domeniul IT, precum Facebook, Microsoft, Google, dar și din companii specializate în inteligență artificială, precum DeepMind și OpenAI. De asemenea, Anima Anandkumar, un fost director al Amazon Web Services, a semnat scrisoarea.

„Cerem Amazon să nu vândă programul Rekognition poliției deoarece legislația și măsurile de securitate pentru a preveni folosirea greșită a acestuia nu sunt implementate”, susțin autorii scrisorii, care avertizează că astfel sunt încălcate drepturi și libertăți civile.

Specialiștii vor să tragă un semnal de alarmă deoarece, în opinia lor, „Rekognition”, soft-ul de recunoaștere facială dezvoltat de Amazon, conține erori. De cealaltă parte, reprezentanții Amazon au negat, însă, toate acuzațiile.

Scandalul a izbucnit în ianuarie, ca urmare a dezvăluirilor făcute de cercetătorii MIT și a celor din cadrul Universității din Toronto. Studiul acestora a arătat că programul „Rekognition” a fost lipsit de acuratețe pentru a recunoaște chipurile femeilor și a persoanelor cu ten mai închis. Eroarea a fost semnalată, în momentul în care softul a fost comandat să identifice dacă într-o imagine era un bărbat sau o femeie.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

De asemenea, semnatarii scrisorii deschise amintesc că programul dezvoltat de Amazon a înregistrat o rată de eroare de aproape 31 la sută în privința identificării femeilor de culoare.

Contactați de Business Insider, reprezentanții companiei Amazon nu au făcut comentarii despre acest subiect.

Jeff Bezos, fondatorul și directorul Amazon, a apărat însă practicile companiei sale spunând că va continua să susțină apărarea SUA, spre deosebire de Google.

Amazon concurează și pentru un mega-contract de 10 miliarde de dolari oferit de Pentagon pentru servicii cloud. Datorită creșterii puternice a acțiunilor Amazon, Jeff Bezos a ajuns cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 150 de miliarde de dolari. 

sursă foto: amazon.com


Citește și:

Dăncilă, Pintea și Teodorovici au anunțat un protocol în sprijinul persoanelor cu autism, dar îl țin sub cheie! Avem doar 150 de psihiatri pediatri decontați de stat în toată țara!


 

Close
Închide
  Close