Mergi direct la conținut »
Familie salvată după cinci ani de captivitate în Afganistan
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Familie salvată după cinci ani de captivitate în Afganistan

Oficialii americani au confirmat eliberarea unei femei americane, a soțului ei canadian și a celor trei copii născuți în perioada în care aceștia au fost ținuți captivi de talibanii din nordul Afganistanului, scrie The Guardian.

Trupele din Pakistan, care lucrează în colaborare cu guvernul Statelor Unite, au asigurat eliberarea americancei Caitlan Coleman și a soțului său, canadianul Joshua Boyle, a anunțat, joi, Donald Trump.

„Doamna Coleman a dat naștere celor trei copii ai cuplului în timp ce erau în captivitate”, a adăugat președintele SUA. „Astăzi sunt liberi”.

Cuplul a fost răpit în Afganistan în 2012 și se crede că este deținut de rețeaua Haqqani, o grupare considerată organizație teroristă de către SUA.

Familia lui Boyle a spus că au primit un telefon de la fiul lor joi dimineață și că au aflat că acesta a fost eliberat. „Josh a spus că se descurcă destul de bine pentru cineva care a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare subterană”, a declarat Patrick Boyle pentru Toronto Star.

Armata pakistaneză a declarat că serviciile americane de informații au urmărit familia pe parcursul mutării lor și au alertat Pakistanul atunci când cuplul a fost mutat în zona de frontieră cu Afganistanul. „Toți ostaticii au fost recuperați în siguranță și sănătoși și sunt repatriați în țara de origine”, a transmis armata pakistaneză.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 

Salvarea celor cinci, vine la aproximativ 10 luni după ce răpitorii cuplului au lansat un videoclip, care îi prezintă pe Boyle, 34 de ani, Coleman, 31 de ani, și doi dintre copiii lor îndemnând guvernele lor să negocieze eliberarea lor.

Cei doi au fost capturați în timp ce efectuau o călătorie în munți. Ei au plecat din Rusia, au trecut prin Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan și apoi au ajuns în nordul Afganistanului. În momentul răpirii lor, Coleman, care este din Pennsylvania, era însărcinată cu primul lor copil.

Joi, Trump, despre care în campania electorală s-a spus că ar fi pakistanez și a fost adoptat când era copil, a salutat operațiunea ca un moment important pentru relația dintre SUA și Pakistan. „Cooperarea guvernului pakistanez este un semn că onorează dorințele Americii de a face mai mult pentru a oferi securitate în regiune”, a spus el. „Sperăm să vedem acest tip de cooperare și lucrul în echipă pentru a asigura eliberarea ostaticilor rămași și în viitoarele noastre operațiuni comune de combatere a terorismului”.


Citește și: Imagini spectaculoase cu alpiniști utilitari pe Burj Khalifa. Cât de periculos este spălatul geamurilor celei mai înalte clădiri din lume


Close
Închide
  Close