De Maria Andrieș,

Guvernul a solicitat, recent, Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” un teren de 5.300 metri pătrați din parcul instituției, teren pe care ar urma să fie construit Muzeul Holocaustului. Solicitarea a stârnit un val de critici dinspre societatea civilă și mediul universitar.

Anterior, Consiliul General al Capitalei respinsese propunerea Primăriei București ca un imobil de pe strada Lipscani, fostul Palat Dacia, să găzduiască Muzeul Holocaustului.

„Să nu ajungem la manifestări antisemite”

Scopul noului muzeu este, conform FCER, de a le oferi vizitatorilor „date despre cultura evreilor și contribuția acestora la dezvoltarea economică, industrială și culturală a României din ultimele secole, precum și privind participarea lor la Războiul de Independență și la Primul Război Mondial, când încă nici nu li se acordase cetățenia română”.

De asemenea, noul muzeu trebuie „să arate concludent și modul în care această minoritate a avut de suferit incredibil în timpul Holocaustului”.

Dr. Aurel Vainer a avut trei mandate de deputat din partea comunității evreiești

Președintele FCER, dr. Aurel Vainer, afirmă că, pentru realizarea acestui proiect, „sunt necesare câteva lucruri pe care dorim să le subliniem cât se poate de apăsat”.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

„În primul rând, proiectul realizării acestui Muzeu nu trebuie politizat, pentru a evita să ajungem la manifestări antisemite precum cele ale viceprimarului Capitalei, care nu dorea să se facă acest muzeu pe Str. Lipscani pentru că aceea este, în opinia sa, o zonă plină de românism, vascularizată în istoria noastră, a românilor, dar ar fi fost de acord cu amplasarea în București a unui bust al lui Ion Antonescu”, menționează liderul FCER.

„Un loc central și relevant pentru istoria evreilor”

Dr. Aurel Vainer, fost deputat din partea minorității evreiești, adaugă că locul viitorului muzeu trebuie să fie „unul central, ușor accesibil populației și turiștilor, relevant pentru istoria evreilor și a contribuției lor la dezvoltarea Capitalei și a țării noastre”.

În această privință, zona Lipscani, fost cartier evreiesc, era mult mai potrivită decât zona Kiseleff pentru amplasarea Muzeului Holocaustului.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

Primăria Capitalei a promis că va ceda Palatul Dacia pentru Muzeul Holocaustului

În al treilea rând, spune președintele FCER, „pentru a nu demonetiza acest proiect valoros și necontestat de nimeni, el va trebui să fie finalizat cât mai urgent și cât mai profesionist”.

Zeci de personalități din societatea civilă și din universități au adresat, zilele acestea, o scrisoare deschisă Guvernului, pledând pentru păstrarea intactă a parcului Muzeului Antipa.

Proiect „oportun și necesar”

Dr. Aurel Vainer observă că inclusiv semnatarii scrisorii afirmă explicit că susțin pe deplin realizarea unui Muzeu de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România”.

Conducerea FCER consideră că acest proiect este „oportun și necesar”, astfel de muzee aflându-se în majoritatea capitalelor de țări foste comuniste. Mai ales tinerele generații trebuie să cunoască istoria, „pentru ca Holocaustul să nu se mai poată repeta nicicând și niciunde pe teritoriul țării noastre. Și asta cu atât mai mult cu cât azi vedem, mai puțin în România, mai mult în majoritatea țărilor europene occidentale, un reviriment al antisemitismului, inclusiv în formele cele mai violente ale acestuia”.

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”
Recomandări

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”

Președintele Iohannis l-a decorat în 2017 pe dr. Aurel Vainer cu Ordinul Steaua României

„A spune adevărul și prin acest muzeu despre modul în care au fost uciși sute de mii de evrei din Ardealul de Nord, aflat atunci sub administrarea Ungariei horthyste, dar și din Bucovina și Basarabia, aflate sub administrare românească”, spune dr. Aurel Vainer, „nu înseamnă decât a acționa conform obligațiilor asumate de România în conformitate cu concluziile finale ale Raportului Comisiei Wiesel”.

Raportul Comisiei Wiesel este un document elaborat în 2004 de Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România. Pe baza acestui raport, țara noastră a recunoscut oficial participarea la Holocaust.

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare
HOROSCOP

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare