UPDATE: Cum răspunde patroana firmei care va izola blocurile din sectorul 5: „Numărul din anunțul de videochat l-am achiziționat în 2014. Și tot atunci, coincidență, am întâlnit și persoana al cărei mail apare în anunț”


Tunul sfârșitului de an 2018 în sectorul 5 al Capitalei a fost dat de firma Star Pro Center INTL. Astfel, prin trei contracte separate, aceasta va primi nu mai puțin de 13 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri din cel mai sărac sector al Bucureștiului. Astfel:

– 22 de milioane de lei (4,7 milioane de euro) pentru 14 imobile;

– 20,9 milioane de lei (4,4 milioane de euro) pentru 12 imobile;

– 19,5 milioane lei (4,16 milioane de euro) pentru 20 de imobile.

Totalul pentru căptușirea blocurilor de pe străzile Sebastian, Progresului și împrejurimi e colosal: circa 63 milioane de lei, peste 13 milioane de euro pentru 46 de clădiri. Iar firma de față a fost unica înscrisă la licitație și nu poate subcontracta, conform datelor din contract, lucrările!

Un singur angajat, sedii-fantomă 

Aici încep problemele. Nu doar că Star Pro Center INTL e o firmă abonată la sectorul 5, unde a câștigat 95% din contractele din 2017 și 2018. Mai mult, toate venite pe final de an, în noiembrie și decembrie. Însă firma este o fantomă printr-o mulțime de caracteristici ale unor astfel de companii:

– Conform termene.ro, avea declarat un singur angajat la ultimul bilanț, în anul 2017;

– Pagina de Facebook a companiei este o păcăleală, care redirecționează către un site-șablon, gol, cu texte sample în limba latină, iar numărul de telefon afișat are prefix de Elveția;

Libertatea a verificat, la fața locului, cele două sedii ale firmei, cel oficial și cel trecut pe diferite site-uri (precum e-jobs), str. Popa Nan, nr. 75 și str. Lânăriei, nr. 101. Luni dimineață, la prima oră, încercând să ia legătura cu reprezentanții companiei. La primul dintre sedii era o casă cu obloanele trase, la care ar locui familiile Ușcoiu/Cîmpeanu, în timp ce la cealaltă adresă a găsit două uși încuiate și nimeni care să răspundă.

– Denumirea firmei apare în diferite forme inclusiv în SICAP, unde, la adresa de e-mail, se inversează PRO și STAR, iar e-mailul apare ca [email protected];

– Pe internet apare cu trei sigle diferite pe trei site-uri diferite.

Cine are firma 

Compania este deținută, tot conform portalului termene.ro, de Nicoleta Elena Diaconescu (88%) și de două persoane trecute de 60 de ani, care par părinții acesteia, fiecare cu câte 6%.

Nicoleta Diaconescu are un istoric bogat în relația cu Primăria Sectorului 5. Și nu doar prin firma curentă, Star Pro Center INTL, care a câștigat, începând din 2017, 17 contracte cu entități din sectorul condus de Daniel Florea. Însă și cu precedenta companie, din care a ieșit între timp. Și care, până la mutarea Star Pro Center în București, figura la aceeași adresă din satul Singureni, județul Giurgiu, Marcus Serv Pro.

Marcus Serv Pro a câștigat contracte cu instituții publice din Sectorul 5 în anii 2016 și 2017.

14 cumpărări directe a avut Star Pro Center INTL cu entități din sectorul 5 în decembrie 2018, pe lângă cele trei contracte de reabilitări blocuri: de la reparat sisteme de iluminat la montat brad de Crăciun

Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!

Nicoleta Elena Diaconescu

Angajator la videochat

Trecutul Nicoletei Elena Diaconescu este unul abracadabrant. Astfel, aceasta apare ca furnizor de îngrijiri la domiciliu, prin compania AM Tech Distribution SRL, inclusiv pe listele oficiale ale CASMB. Unde însă numărul de telefon înregistrat este cel puțin dubios. Pentru că, în aceeași perioadă, în revista „Anunțul de la A la Z”, apare la angajări videochat!

Astfel, în numărul revistei din 25 februarie 2012, același număr de telefon mobil apare la pagina 8, „videochat A&N pentru fete cu/fără experiență. Program 5h/zi la alegere. Avans 700$ a doua zi. Garantat 1.200$-5.000$ lunar”.

Nu e singura similitudine. Pentru că la adresa de e-mail din anunț apare numele Diaconescu!

Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!

Apropiata, trimisă în judecată 

Adresa de e-mail e a unei rude, Flori Diaconescu. Care, pe lângă asocierea în acest anunț, apare și ea pe listele cu furnizori de îngrijiri la domiciliu al CASMB. Și, mai mult, este una dintre persoanele trimise în judecată în celebrul dosar al îngrijirilor medicale la domiciliu fictive.

Apropiata Nicoletei Diaconescu era administrator al SC Care Concept Med SRL București. Care împărțea numărul de telefon mobil cu anunțul de videochat și compania Nicoletei! Aceasta e cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– înșelăciune, în formă continuată (13 acte materiale),

– fals informatic, în formă continuată (13 acte materiale).

Mai mult, atât Flori, cât și Nicoleta Diaconescu sunt printre puținele persoane care au apreciat singurul mesaj de promovare de pe pagina fake a Star Pro Center INTL.

„Vă răspund când mă simt mai bine”

Libertatea a vizitat, ieri, clădirile care urmează să fie reabilitate termic de compania Nicoletei Diaconescu. Mai bine de jumătate sunt blocuri de pe strada Sebastian, care leagă Calea Rahovei de intersecția Răzoare.

Sunt însă și alte clădiri, cum ar fi blocul din intersecția Trafic Greu ori imobile de pe diferite străzi adiacente Căii Rahovei.

Toate sunt intrate în programul prin care o firmă dubioasă le va izola termic cu 13 milioane de euro.

Pe lângă căutarea din teren, fără rezultat, ziarul a încercat să ia legătura și prin telefon cu Nicoleta Diaconescu. „Sunt operată și singura «in charge» la firmă, singura care v-ar putea da detalii, așa că vă rog să îmi dați un mail și vă răspund când mă voi simți mai bine”, a punctat aceasta. Ziarul i-a trimis întrebările prin e-mail.

Libertatea a încercat să-l contacteze pe primarul Daniel Florea, dar acesta nu a fost de găsit până la închiderea ediției.

Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea