„Publicul meu este definit de limbă, nu de granița de stat. Publicul meu din Harkov, Kiev, Odesa sau Liov a mers la prelegerile mele, înainte de război, cu același interes precum publicul meu din Voronezh sau Sankt Petersburg. Când Harkov este bombardat, pentru mine este la fel ca și cum Ekaterinburg ar fi fost bombardat. Dacă Ekaterinburg ar fi fost bombardat, aș fi spus că este greșit. Și când Harkov este bombardat, spun că acest lucru este greșit. În caz contrar, voi pierde dreptul moral la orice activitate publică”, își explică Kazantseva opoziția față de războiul din Ucraina.
Ea povestește că toate problemele au început după ce a fost prima dată reținută la un protest față de război și a intrat în evidențele statului. De atunci, autoritățile fac „prevenție” și înainte de fiecare miting de amploare anunțat este vizitată sau sunată de poliție. De 2 ori avea să fie reținută chiar de la metrou.
„Cert este că polițiștii care m-au reținut, nici prima, nici a doua oară, nu mi-au putut explica de ce a fost necesar să facă asta. Ei înșiși au demonstrat că acesta a fost un exercițiu inutil”, spune femeia.
Cu toate acestea, ea declară că nu are niciun interes să părăsească Rusia.
Niciunul dintre prietenii mei ucraineni, care cred că ar trebui să plecăm, nu ar putea explica cum se va termina războiul pentru că eu plec. M-am gândit că pierderea mea în calitatea vieții ar fi uriașă și nu ar exista niciun beneficiu. Războiul va continua.
Jurnalista și autoare de cărți de știință, Asia Kazantseva:
Kazantseva și-a vopsit părul în culorile steagului ucrainean, galben-albastru, cât și unghiile, pentru a fi vizibilă opoziția ei față de război și și-a continuat stilul de viață, participând în continuare la conferințe unde spune că tot publicul are aceeași mentalitate ca ea.
„Este important ca oamenii să rămână în continuare în Rusia. Pentru că Rusia nu pleacă nicăieri. Regimul, sperăm, va dispărea și ne va duce mai aproape de finalul războiului. Dar teritoriul va rămâne, iar oamenii vor rămâne. Mai mult, Rusia, fie că ne place sau nu, va fi întotdeauna vecină cu Ucraina și cu alte țări pe care le poate amenința. Prin urmare, este important ca dezvoltarea culturală să aibă loc în Rusia”, mai spune ea.
„Un copil născut în 2022 nu va trăi sub conducerea lui Vladimir Putin”
Scriitoarea povestește că a avut nenumărate gânduri despre situația ei de a naște pe timp de război și cum va arăta lumea în care va veni copilul ei.
„Ar fi bine să rămâi în viață, să aștepți sfârșitul războiului, să-ți păstrezi propria sănătate mintală și să-i ajuți pe alții să nu înnebunească. M-am gândit mult la asta ca persoană care a rămas însărcinată înainte de război. M-am gândit dacă ar trebui să fac un avort pentru ca al meu copil să nu fie implicat în toate astea. Nu îi pot oferi o sarcină sănătoasă pentru că stresul este rău. Și nu știu ce se va întâmpla cu banii și munca”, povestește ea.
În cele din urmă, Kazantseva a mers mai departe cu sarcina, spunându-și că fetița ei va avea un mare avantaj, „din motive biologice, un copil născut în 2022 nu va trăi sub conducerea lui Vladimir Putin”. În urmă cu o săptămână, ea a născut cu bine o fetiță.
bozo76 • 23.10.2022, 05:21
Nu am inteles nikic din articol. De ce naiba a fost arestata? Maii, parca noi avem alte probleme decat astea... Ce ziceti?
Crisiana • 23.10.2022, 00:49
Si Putin se lauda cu democratia Rusiei moderne! S-a ales pe viata si se pretinde a fi democrat.