Procurorii bulgari au anunțat miercuri că investighează o posibilă implicare a șase cetățeni ruși, care au călătorit în țara de la sud de Dunăre, într-o serie de explozii care au avut loc la patru depozite de armament din 2011 până în 2020.
Depozitele aveau arme destinate livrărilor către Ucraina și Georgia, au spus procurorii.
Toate cele patru depozite erau utilizate de comerciantul de arme Emilian Gebrev, asupra căruia a avut loc o tentativă de asasinat în 2015 – împreună cu fiul său şi unul dintre angajaţii societăţii sale – pentru care justiţia bulgară dă vina pe agenţi ai serviciului de informaţii militare rus (GRU).
O purtătoare de cuvânt a procuraturii, Siyka Mileva, a declarat că există argumente rezonabile pentru a presupune existența unei legături între incidentele din Bulgaria și deflagrația care a avut loc la un depozit de arme din Cehia, în 2014.
„Dovezile adunate indică, deocamdată, cu un grad mare de credibilitate, spre concluzia că scopul acțiunilor cetățenilor ruși era de a opri livrările către Georgia și Ucraina”, a spus Mileva.
„Colectăm în continuare dovezi privind complicitatea acestor cetățeni ruși”, a adăugat ea.
Mileva a mai spus că echipa de procurori vorbește cu omologii cehi pentru a investiga posibile legături cu incidentul din această țară. Deflagrația din Republica Cehă a avut loc la un depozit unde erau stocate tot arme ale cetățeanului bulgar Gebrev.
Patru explozii suspecte
Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă potrivit unui mod de operare „similar”, a subliniat ea. Parchetul consemnează „suspiciuni extrem de întemeiate” potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele, potrivit Agerpres.
Primul caz datează din 12.11.2011 în localitatea Lovni Dol, când a fost aruncat în aer un depozit deţinut de societatea Emco. În consecinţă a fost distrusă o cantitate importantă de muniţii şi explozibili care urma să fie exportată în Georgia.
S-a stabilit că proprietarul societăţilor comerciale ale căror produse se aflau stocate în depozitul afectat este comerciantul de arme bulgar Emilian Gebrev.
Al doilea caz datează din 2015, când a sărit în aer un depozit de arme produse de fabrica BMZ-Sopot situată în apropierea localităţii Ivanovo. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei bulgar, o parte a producţiei distruse aparţinea de asemenea societăţii comerciale Emco.
O altă explozie – a treia – în acelaşi an a avut loc la o unitate de producţie a fabricii BMZ-Sopot.
La 31.05.2015, un incendiu a izbucnit în clădirea fostului Institut pentru tehnologie specială din Sofia. Incidentul face obiectul unei anchete într-o altă procedură preliminară.
În urma incendiului au fost distruse dovezile materiale adunate în cazul exploziilor la depozitele fabricii BMZ-Sopot din Ivanovo. Conform concluziei expertizei tehnice, focul a izbucnit nu din cauza unei aprinderi spontane.
În fine, al patrulea caz a avut loc în 2020 în zona oraşului Maglij, când a sărit în aer un depozit pentru capsule detonante la uzina Arsenal, Kazanlak, un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea naţională a Bulgariei.
Toate au fost declanșate de la depărtare și au venit după izbucnirea unor incendii, care aparent ar fi avut rolul de a permite muncitorilor să părăsească zona și astfel să evite victimele.
Incidentul din Cehia
Oficialii cehi au anunțat acum aproximativ zece zile expulzarea a 18 oficiali ai ambasadei Rusiei la Praga, acuzând implicarea serviciilor secrete ruse în explozia care a avut loc în 2014 la un depozit de muniţii din zona Vrbetice.
„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii”, a declarat premierul Andrej Babis.
O anchetă a BBC a sugerat și motivația posibilă a deflagrației din Cehia, precum și a tentativei de asasinat asupra celui care stoca arme acolo, bulgarul Emilian Gebrev.
Concret, Emilian Gebrev s-a îmbolnăvit brusc, la Sofia, în 2015, la șase luni după această explozie. Autoritățile bulgare au aflat între timp că trei ruși, suspectați că fac parte din amintita unitate 29155 a GRU, s-au cazat într-un hotel în același complex în care se afla biroul lui Gebrev, în aprilie 2015.
Camerele de supraveghere l-au identificat pe unul dintre acești oameni în timp ce se apropia de mașina parcată a lui Gebrev, dar și de cea a fiului său, care, de asemenea, s-a îmbolnăvit. Anchetatorii suspectează că o substanță toxică a fost plasată pe mânerul ușii.
Potrivit BBC, Gebrev stârnise nemulțumirea rușilor, deoarece ar fi furnizat arme mai multor țări, posibil și Ucrainei. Moscova ar fi fost nemulțumită inclusiv pentru că acesta reprezenta o concurență pentru interesele rusești.
Explozia de la depozitul din Cehia, mai scrie BBC, pare să fi fost de asemenea o acțiune prin care Rusia ar fi încercat să lovească direct interesele lui Gebrev.
Tensiuni Rusia-UE
Rusia a catalogat deja acuzațiile lansate de Praga drept „absurde” și a respins între timp și suspiciunile Bulgariei. Dar relația Moscovei cu UE s-a deteriorat semnificativ.
Criza fără precedent cu Republica Cehă a fost urmată de expulzări de diplomaţi ruşi din toate ţările est-europene membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei – România, Bulgaria, Slovacia şi Polonia -, precum şi din cele trei republici baltice: Letonia, Lituania şi Estonia, plus Ucraina.
Moscova a răspuns miercuri „în oglindă” declarând persona non grata un număr total de şapte diplomaţi din patru ţări din Europa de Est – Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia – într-o reacţie la măsuri similare luate de statele respective împotriva membrilor misiunilor diplomatice ruse.