Mergi direct la conținut »
Filmul reținerii lui Attila Biro în Bulgaria. Atilla Biro, în timpul unei conferințe europene
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Rise Project prezintă filmul reținerii lui Attila Biro în Bulgaria. Jurnalistul investiga o fraudă cu fonduri europene

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 17 septembrie 2018, 20:12

Attila Biro, jurnalist Rise Project, a fost reținut, joi seara, pe 13 septembrie, în Bulgaria, alături de un ziarist bulgar. Aceștia au fost prinși în apropierea localității Pernik, pe un câmp situat la 50 de kilometri de Sofia, unde persoanele vizate de o investigație încercau să ardă documente referitoare la o fraudă cu fonduri europene.

Ad placeholder

Acum, Rise Project a prezentat filmul evenimentelor care au condus la reţinerea lui Attila Biro.

Potrivit colegilor săi, Attila Biro se afla în Bulgaria la o conferinţă de presă organizată de Oficiul European de Anti-Fraudă (OLAF), instituţia care investighează exact fraudele cu bani europeni.

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi un caz de fraudă, care fusese publicat recent de către cei de la Bivol, centrul de jurnalism de investigaţie din Bulgaria.

„La câteva ore după acest eveniment, pe seară, jurnaliştii de la Bivol au fost alertaţi printr-un mesaj că documente legate de frauda tocmai dezvăluită sunt transportate în afara capitalei bulgare, unde urmau a fi incinerate.

Ce doi jurnalişti au plecat spre sediul uneia dintre firmele de consultanţă în speranţa că vor surprinde în direct cum documentele sunt scose din companie. Au ratat momentul, documentele erau deja pe drum spre o localitate aflată la 50 de kilometri de Sofia.

Colegii de la Bivol au insistat şi au aflat coordonatele exacte ale locului unde urmau să fie distruse documentele alături de telefoane mobile şi hard-disk-uri. După aproximativ o oră, reporterii au ajuns în localitatea Egalnitsa, în căutarea dovezilor”, scriu cei de la Rise.

Potrivit acestora, cei doi jurnalişti au descoperit şapte saci (120 de litri) plini cu documente, trecute prin tocătorul de hârtie.

În momentul în care cei doi jurnalişti au început să caute prin sacii repectivi, poliţia locală şi-a făcut apariţia şi i-a imobilizat pe cei doi.

„Poliţiştii au ignorat complet faptul că cei doi jurnalişti s-au identificat şi au prezentat legitimaţiile de presă. Oamenii legii i-au ţinut pe colegii noştri mai bine de o oră în cătuşe, lângă sacii cu documente tocate. Nu au dat nicio explicaţie şi le-au confiscat atât telefoanele cât şi actele de identitate”, scriu cei de la Rise, care susţin că, în urma apelurilor făcute de cei de la Rise şi Bivol, care semnalaseră lipsa celor doi colegi, „varianta poliţiei a fost că cei doi au fost arestaţi în urma unui incident în trafic”.

Jurnalişţii români au lucrat în ultimele două luni cu Bivol, în cadrul unui proiect comun ce investighează fraude cu fonduri europene în cele două ţări.

Săptămâna trecută, pe 12 septembrie (miercuri), jurnaliştii bulgari au dezvăluit că un grup de firme de consultanţă au fost implicate în manipularea licitaţiilor legate de finanţări europene.

Ad placeholder
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
Recomandări
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
 

Mai mult, aceștia au identificat şi au prezentat publicului o bază de date care indexa plăţi suspecte către oficiali bulgari, dar şi documente contabile ce demonstrau că preţurile bunurilor şi serviciilor plătite cu fonduri europene au fost umflate cu 20-30 %.

Revenind la cei doi jurnalişti, aceștia au fost eliberaţi din cătuşe după două ore, în aceeași seară, atunci când la faţa locului au mai sosit şi alţi polişti, inclusiv „şi patru poliţişti din Sofia, în civil, care păreau să facă parte dintr-un departament de investigaţii speciale.

„Din acel moment, Attila şi Dimitar (jurnalistul bulgar) au primit acceptul să se mişte pe câmpul din zonă. Astfel, au putut observa că la mică distanţă de saci se afla o groapă cu o adâncime de aproximativ jumătate de metru şi un diametru de 3-4 metri, unde ardeau mocnit documente provenite probabil din bibliorafturile goale găsite anterior pe marginea drumului”, mai scrie în articolul celor de la Rise Project.

La scurt timp, au ajuns şi pompierii, care au stins focul. Investigatorii din Sofia au pozat sacii şi au colectat şi fotografiat documentele care fumegau.

Unul dintre ei chiar a vorbit cu reporterul Rise Project: „Sunt documente legate de proiecte finanţate din fonduri europene”, a explicat poliţistul care părea să conducă echipa.

După miezul nopţii, cei doi jurnalişti au fost duşi la o secţie de poliţie locală, unde reporterii au fost întâmpinaţi şi de consulul României la Sofia, Florian-Daniel Mazilu, care s-a deplasat de la Sofia pentru a-l ajuta pe Attila.

Ad placeholder

„Au mai urmat o serie de declaraţii de martor, iar ziariştii au aflat că au fost reţinuţi pană la 3 dimineaţa “în vederea identificării”.

După ce au semnat alte cinci hârtii necesare aparatului birocratic bulgăresc, au fost lăsaţi să plece din secţie”, au precizat cei de la Rise, care au adus  mulţumiri diplomaţilor români de la Sofia pentru ajutorul acordat în cazul colegului lor.


Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. „Inițiativa celor Trei Mări” – un forum hărăzit României, la Centenar


 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close