La finalul zilei, de la susținători de cursă lungă ai edilului la gură cască și comercianți ambulanți în căutare de profit, toți au scandat „Nicușor, Nicușor!”, pentru cel așteptat să vină la Palatul Cotroceni și să aducă unitatea și reconstrucția unei țări scindate de alegerile prezidențiale din septembrie 2024 și mai 2025. 

Semnalul bun dat de UDMR

Echipa lui Nicușor Dan și partidele care l-au sprijinit în turul al II-lea au trăit intens ziua de duminică, 18 mai 2025. Nu doar Nicușor Dan a votat în județul unde s-a născut, Brașov, ci și mai mulți lideri politici care l-au sprijinit au făcut același gest, pentru ca să mobilizeze lumea să iasă din starea de inerție și să meargă la vot. 

Iar o mare bilă albă în favoarea lui Nicușor Dan au fost județele cu populație maghiară, unde UDMR, „a dat clasă tuturor”, după cum a precizat un șef de filială liberală. UDMR a reușit să ducă județul Harghita pe locul al optulea în topul prezenței (59,84%), după ce în urmă cu două săptămâni fusese printre ultimele, cu 41,80%. Practic, a fost o creștere de aproape 20% a prezenței. 

Iar județelor cu populație maghiară li s-au alăturat cu prezențe bune unele unde oricum Nicușor Dan ieșise foarte bine și în primul tur – Clujul, Brașovul etc. La centru, atmosfera a fost mai degrabă relaxată pe zi la partide.  

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

A bătut vântul pe la sediul PSD

La sediul PSD a bătut vântul în seara de duminică. A fost pentru singura dată după revoluție când dintr-un loc unde se dădea ora exactă, acum nu a venit nimic. Singurele mișcări au fost câteva distribuiri pe grupurile media ale mesajelor unor lideri social-democrați. Unele au fost clar pentru direcția proeuropean – Nicușor Dan, în timp ce unele au preferat ambiguitatea, cum au fost Paul Stănescu (secretarul general al PSD) sau Marius Budăi (fost ministru al muncii). 

De la PSD nu a fost dată vreo listă cu liderii unde și cun votează. Unii au publicat mesaje doar după ce au votat. Marcel Ciolacu, președintele partidului, a intrat în categoria liderilor cu mesaje ambigue, despre unitate, vorbind doar de un vot rațional și care să nu demoleze.

Cu toate acestea, în a doua parte a zilei, unii lideri PSD au îndemnat electoratul pe care mizau că e controlabil să iasă în favoarea lui Nicușor Dan. Surse politice au și precizat că nici baronii tradiționali ai PSD nu ar vrea să înceapă cu stângul o relație cu viitorul președinte, așa că mai bine au putut ajuta mascat. 

PNL a fost mult mai implicat decât PSD

Liberalii au stat mai ales pe telefoane. La centru s-au întâlnit doar după 18.00, însă pe zi, la sediul din Modrogan a fost doar Adrian Veștea. Chiar dacă nu au făcut tam tam, în teritoriu mai ales aripa veche a PDL, tradițional anti-PSD, a mobilizat electoratul. Însă până la urmă, dincolo de partide, cetățenii simpli au fost cei care și-au convins rudele s-au prietenii să iasă din neutralitate și să pună umărul pentru o victorie care să mențină România pe un drum european, cu spirit tolerant, nu al răzbunării și ranchiunei. 

Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”
Recomandări
Generalul de top al lui Vladimir Putin anunță că „Al Treilea Război Mondial a început”: „Nimeni să nu se joace cu noi cum au făcut-o cu Iranul”
Filmul unei victorii: tensiunea trăită de echipa lui Nicușor Dan în ultimele ore din ziua alegerilor. „Bă, ce ne facem la Primărie?” REPORTAJ
Nicușor Dan a ieșit la balconul Hotelului Cișmigiu pentru a saluta mulțimea. Foto: Vlad Chirea/ Libertatea

Iar ultima dovadă e un exercițiu democratic de invidiat, cu prezență de 64,72%, peste cea din turul II al victoriei lui Klaus Iohannis din 2014. Practic, prezența a fost comparabilă cu turul I al alegerilor prezidențiale din 2000, ceea ce înseamnă că a fost cea mai mare din ultimele două decenii.

Un sediu prea mic pentru o seară mare

Sediul de campanie al lui Nicușor Dan a făcut față cu greu fluxului de jurnaliști și susținători. Sediul a fost înțesat nu doar de presa română, ci de reporteri din Franța, Germania, Polonia sau Marea Britanie. Dintre oamenii din stafful primarului general, printre cei mai activi au fost Cristian Seidler (fost șef de campanie și al Elenei Lasconi) sau fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, precum și Ștefan Florescu, politician al PMP care a fost toată campania lângă Nicușor Dan, jucând rolul de organizator.

De altfel, Florescu a fost și principalul responsabil cu ordinea și cel care a cerut insistent să iasă din sediu toți cei care nu erau în echipa restrânsă sau de la presă, în condițiile în care la 19.07 sediul era neîncăpător. 

Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală
Recomandări
Noul pachet de măsuri fiscale vine cu TVA majorat de la 1 iulie. Tanczos Barna: Coaliția va lua decizia finală
Filmul unei victorii: tensiunea trăită de echipa lui Nicușor Dan în ultimele ore din ziua alegerilor. „Bă, ce ne facem la Primărie?” REPORTAJ
Sediul de campanie al lui Nicușor Dan a fost luat cu asalt de jurnaliști și simpatizanți

Din echipa liberală, numărul a fost relativ redus. A putut fi văzut Tănase Stamule, unul din liderii de la sectorul 1, dar și o parte dintre tinerii liberali, însă fără nume cu greutate. De altfel, și greii PNL au lipsit de la anunțarea cifrelor din exit-poll-uri.

Nicușor Dan a ajuns la sediu la 20.10, fiind primit nu doar cu aplauze, dar și cu scandări, după ce tocmai se terminase un episod de ploaie torențială. A făcut selfie-uri, a schimbat câteva cuvinte cu deja celebrul protestatar Marian Ceaușescu, apoi a intrat pentru a da câteva declarații. În interior a continuat interviurile, când pe scări, când într-un colț retras. 

Cine vine la Primăria București?

Apropierea exit-poll-urile a făcut neîncăpător colțul din Parcul Cișmigiu unde a fost organizată scena pentru declarații. Comercianții ambulanți au căutat să speculeze repede momentul. 20 de lei steagurile mici, 40 cele mari (care, de fapt, nu erau chiar mari). Dacă înaintea de plecarea lui Nicușor Dan din sediul de campanie era un singur comerciant ambulant, spre finalul declarațiilor primarului general, cel puțin cinci persoane vindeau steaguri. 

Filmul unei victorii: tensiunea trăită de echipa lui Nicușor Dan în ultimele ore din ziua alegerilor. „Bă, ce ne facem la Primărie?” REPORTAJ
Comercianții de steaguri au profitat de mulțimea adunată să sărbătorească victoria lui Nicușor Dan

În Cișmigiu unde au fost date declarațiile s-au strâns toate categoriile de persoane. Susținători de mai bine de un deceniu ai lui Nicușor Dan, oameni din partide mai vechi sau mai noi, dar și tineri, chiar și mulți gură cască, bucuroși că au prins un moment istoric. Au scandat „Nicușor!”, s-au bucurat de discursul acestuia.

Spre final, când deja o parte din Bulevardul Regina Elisabeta, între fostul McDonald’s și Primăria București, era blocat, a apărut și următoarea dilemă: „Bă, am rămas acum fără primar al Bucureștiului. Ce ne facem?”.

Sustinătorii lui NIcușor Dan sarbatoresc victoria in alegerile prezidentiale. Foto Vlad ChireaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15
Urmărește cel mai nou VIDEO

Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.