Acesta a postat o Facebook o scrisoare a Comisiei Europene, în care se solicită guvernului României clarificări cu privire la unele aspecte de mediu ale proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești, notează Mediafax.

Printre motivele invocate de către Comisia Europeană s-ar afla şi protejarea unei specii de gândac, „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, are mărimea de 20-35 mm și culoarea neagră, care se află pe lista speciilor amenințate cu dispariția.

Concret, pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești sunt 11 situri Natura 2000 pentru care CE consideră că nu s-au luat suficiente măsuri de conservare.

”Dacă erau sinceri și transparenți, întreb și eu pentru românii care își doresc această autostradă, de ce nu fac publică această notificare transmisă de Comisia Europenă? Să vedem și noi ce conține scrisoarea!… Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată!”, a notat Răzvan Cuc pe Facebook.

Fostul ministru a continuat: ”În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistență. Repet SIBIU-PITEȘTI are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!!!!”.

Conform lui Răzvan Cuc, acordul de mediu este obținut din anul 2018: „Acesta a fost lecturat de consultantul UE JASPERS, imediat după obținere și nu au fost observații. În baza acestui Acord de Mediu s-au lansat 3 proceduri de achiziție publică și nu au existat observații de la Consultantul UE JASPERS sau de la Comisie”.

”Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeană trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers și notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!!! Asta văd că nu e nici o problemă pentru Guvernul iresponsabil Orban, pentru că acesta face doar ședințe foto, pentru “Book-ul” propriu, la Bruxelles”, a conchis Răzvan Cuc.

Actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode a reacționat la acuzele aduse de către predecesorul său, Răzvan Cuc.

În documentul prezentat de Cuc, oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000, iar gândacul de care vorbește Cuc este „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, are mărimea de 20-35 mm și culoarea neagră, care se află pe lista speciilor amenințate.

Răzvan Cuc a anunțat, sâmbătă 11 ianuarie, că oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Pitești.

„Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU – PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare”, a notat Lucian Bode pe Facebook.

Acesta a adăugat: ” Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziție 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”.

Urmărește-ne pe Google News