„Pentru noi, principala ameninţare constă în faptul că de acum pe teritoriul Finlandei ar putea fi desfăşurate arme nucleare”, a declarat Şurîghin, într-o intervenţie la postul de radio „Govorit Moskva”.
Expertul a precizat că, în urma aderării acestei ţări nordice la NATO, armele „tactice şi nucleare” ale blocului militar occidental se apropie de graniţele Rusiei.
Este o ameninţare gravă, căci o rachetă tactică care zboară la 400-500 de kilometri dinspre Finlanda ar putea acoperi întreg Sankt-Petersburgul şi zona adiacentă.
Vladislav Şurîghin, expert militar rus, despre aderarea Finlandei la NATO:
În consecinţă, a subliniat Vladislav Şurîghin, „începând cu 4 aprilie, Finlanda a devenit o ţintă nucleară legitimă” pentru Moscova.
Totodată, el a menţionat necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Rusiei în urma noului statut al Finlandei ca ţară membră a NATO.
Finlanda a devenit oficial marți, 4 aprilie, a 31-a țară membră a alianței militare conduse de SUA. Decizia a venit ca reacție la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Aderarea marchează sfârșitul unei epoci de nealiniere militară pentru Finlanda, care a început după ce țara a respins o tentativă de invazie din partea Uniunii Sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și a optat ulterior pentru o relație de prietenie cu Rusia vecină.
Extinderea NATO, motivul pentru amplasarea armelor nucleare în Belarus
Joi, 4 aprilie, Kremlinul a venit cu precizări despre extinderea NATO, anunțând că intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns la primirea Finlandei în Alianța Nord-Atlantică, mai scrie Agerpres.
„Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.
De aceea, a adăugat reprezentantul președinției ruse, Moscova ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea.
Anterior, miercuri, Peskov a arătat că Moscova va lua măsuri de reechilibrare a sistemului său de securitate în urma aderării Finlandei la NATO.
Cu toate acestea, el a adăugat că răspunsul Rusiei nu va fi neapărat imediat, fiind vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”.
Potrivit Kremlinului, extinderea Alianţei Atlantice atentează la securitatea şi interesele Rusiei.
Ministrul adjunct rus de Externe, Alexander Grușko, a anunțat, la începutul săptămânii, că Rusia își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca reacție la primirea Finlandei în alianță.
La rândul său, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în discursul său recent în faţa Parlamentului, nu a exclus să ceară Rusiei amplasarea de arme nucleare strategice.
Conform lui Lukaşenko, „ticăloşii” din străinătate „trebuie să înţeleagă acest lucru” şi să nu încerce destabilizarea situaţiei.
„Nu ne vom opri de la nimic pentru a ne apăra ţările şi popoarele”, a adăugat liderul de la Minsk, referindu-se la Rusia şi Belarus.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
dinamo_forever_77 • 07.04.2023, 16:13
Pai tinta legitima conform spuselor lor este orice tara. Deci....nu intereseaza pe nimeni. Papagalii astia refuza sa inteleaga ca nu reusesc sa sperie pe nimeni cu retorica lor. Curand, dar foarte curand o sa dispareti dragi orci.