Unul dintre cele mai sărace și subdezvoltate județe ale României, județul Giurgiu, se străduiește să atragă fonduri europene, în plină pandemie, pentru extinderea spitalului din Bolintin-Vale, un oraș mărunt de provincie. 

Numai că banii, aproximativ 1.300.000 de euro, ajung la o firmă care, după ani întregi de inactivitate, ajunge să câștige contracte grele cu primăriile din județ, după ce la conducerea ei se instalează un tânăr absolvent al Facultății de Științe Economice al Universității “Spiru Haret”: Răzvan-Alexandru Marica. 

El este ginerele politicianului Niculae Bădălău.

Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul, iar contractele sunt verificate tot de membri ai PSD
Răzvan-Alexandru Marica (primul din stânga, ginere), Rodica (soție), Sabina (fiică) și Niculae Bădălău

Bani pentru Sănătate

Astfel, în miezul pandemiei, la 23 aprilie, Primăria Bolintin-Vale condusă de social-democratul Daniel Trăistaru a publicat un anunț de participare simplificat care vizează “reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Bolintin-Vale”. 

Lucrările de modernizare a spitalului sunt finanțate din bani europeni, prin Programul Operațional Regional – POR, iar valoarea totală a contractului este de 6.654.082 lei, adică în jur de 1.300.000 de euro. 

CAZUL DIN DROBETA. Preotul s-a opus ca fiul să participe la consilierea psihologică de la școală, băiatul de 13 ani s-a sinucis și vina a fost aruncată pe „despărțirea de prietenă”. Ce a urmat
Recomandări
CAZUL DIN DROBETA. Preotul s-a opus ca fiul să participe la consilierea psihologică de la școală, băiatul de 13 ani s-a sinucis și vina a fost aruncată pe „despărțirea de prietenă”. Ce a urmat

Conform paginii de prezentare a proiectului, acesta face parte din Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Prioritatea de investiții 8.1.A – Ambulatorii. 

Valoarea totală a proiectului este de 12.898.950 lei, dintre care 7.489.891 sunt fonduri europene nerambursabile.

Autorii proiectului scriu că modernizarea ambulatoriului are drept scop: “creșterea accesibilității serviciilor medicale pentru locuitorii din orașul Bolintin-Vale, inclusiv populația din zonele urbane marginalizate.”. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, primăria intenționează să extindă două dintre cele patru corpuri de clădire din cadrul spitalului, dar și să amenajeze spații verzi, alei pietonale și o parcare. 

Este unul dintre proiectele cele mai importante ale primarului social-democrat Daniel Trăistaru, de profesie inspector în construcții. Proiectul are un impact real în viața bolintinenilor și apare în an electoral. 

În cele din urmă, Trăistaru câștigă un nou mandat la Bolintin-Vale, sprijinit fiind și de Niculae Bădălău care, conform relatărilor din presă, se amestecă în campania electorală și îl atacă pe principalul contracandidat al acestuia.

Cum ajunge un condamnat penal să cerceteze acțiunile medicilor de la Ambulanța Tulcea
Recomandări
Cum ajunge un condamnat penal să cerceteze acțiunile medicilor de la Ambulanța Tulcea
Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul, iar contractele sunt verificate tot de membri ai PSD
Daniel Trăistaru, primar Bolintin-Vale. Foto:giurgiu-net.ro

O învățătoare care se apucă de construcții și un absolvent de succes 

Povestea firmei din Giurgiu care astăzi modernizează spitalul din Bolintin-Vale începe în 1994, când este înființată și, multă vreme, funcționează fără niciun angajat. 

Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul, iar contractele sunt verificate tot de membri ai PSD
Spitalul din Bolintin-Vale

La început, patroana firmei este o învățătoare din comuna Malu Spart care, aparent, intenționează să se reprofileze și să se apuce de “lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide” – o reconversie profesională de succes.

Învățătoarea transformată în patroană se numește Rodica Bădălău și este soția liderului PSD Nicolae Bădălău.

O firmă pe hârtie începe să aibă mare succes

Afacerile pandemiei: DNA l-a trimis în judecată pe doctorul timișorean Musta, după ce Libertatea a scris că spitalul de stat unde era șef de secție avea contract de teste Covid cu clinica privată a familiei sale
Recomandări
Afacerile pandemiei: DNA l-a trimis în judecată pe doctorul timișorean Musta, după ce Libertatea a scris că spitalul de stat unde era șef de secție avea contract de teste Covid cu clinica privată a familiei sale

Mai târziu, firma trece prin mâinile altor asociați pentru ca, în 2017, să ajungă în mâinile absolventului de Științe Economice care, din 2015, lucrase ca “funcționar administrativ”. 

Micul funcționar pare însă să se ridice și, în doi ani, reușește să preia firma integral. Povestea de succes a societății nu se oprește aici. 

Bărbatul angajează opt persoane, după ce, ani de zile, firma funcționase doar pe hârtie, cu zero angajați și începe să participe la licitații pentru contracte cu statul, dintre care câștigă câteva, de ordinul milioanelor de lei, toate în județul Giurgiu. 

În 2019, atrage bani europeni – în jur de un milion de lei – pentru utilaje, iar anul ăsta, în plină pandemie, își arondează două contracte însumând aproape două milioane de euro, ambele în Bolintin-Vale. Unul – pentru amenajarea parcului din localitate, al doilea – pentru extinderea și refacerea spitalului din oraș. 

Când s-a căsătorit cu fata lui Bădălău, au apărut contractele cu statul

Firma despre care vorbim se numește Samby Impex SRL, iar unicul său asociat este Răzvan-Alexandru Marica. 

Ascensiunea în afaceri a lui Marica se leagă de perioada în care o cunoaște pe fiica unuia dintre cei mai importanți și controversați lideri PSD, Niculae Bădălău. În 2017, când deja se vorbește despre căsătoria celor doi, Marica preia firma integral și, de atunci, încep și primele contracte cu statul.

Învățătoarea căreia îi aparținuse, la începutul anilor 2000, această firmă este chiar Rodica Bădălău, soția liderului PSD, iar ulterior, angajarea lui Marica la Samby Impex SRL și felul în care îi sunt cedate acțiunile indică faptul că societatea fusese tot timpul a familiei. 

O altă firmă legată de Bădălău: General Building International SRL

Nu este singura firmă asociată cu Niculae Bădălău care prosperă – în iulie 2019, firma General Building International SRL, pe care senatorul Bădălău a împrumutat-o cu 204.700 de lei, conform declarației sale de avere, a obținut un contract de 18.411.799 lei cu comuna Roata de Jos pentru “modernizarea unor drumuri de interes local”. 

General Building Internațional îi aparține, în acte, lui Grigore Dumitru, consilier județean PSD la Consiliul Județean Giurgiu din partea PSD, aflat la al doilea mandat. 

La fel ca Marica, el a lucrat întâi ca simplu șef de serviciu în firmă, după care i-au fost cedate acțiunile, în 2019, conform datelor din Monitorul Oficial. 

Cedentul a fost Radu-Gabriel Bădălău, fiul politicianului Niculae Bădălău. 

În prezent, Dumitru este atât consilier județean, cât și administrator al firmei amintite – fapt incriminat de legislația care reglementează incompatibilitățile.

Dar și soția lui e acolo, în domeniul public. Ca și fratele ginerelui politicianului Nicolae Bădălău. Mergând pe ruta acestor afaceri de familie descoperi că numirile de la stat au ajuns rezultatul unei proceduri în care se regăsesc, legați mână de mână, oameni ai intereselor comune. 

Concret: soția consilierului județean Dumitru este angajată la DGASPC Giurgiu, loc în care, pe un post de director general adjunct, îl regăsim și pe fratele lui Răzvan-Alexandru Marica, Ștefan Ciprian Marica.

N.B.G. SRL, a treia firmă, aparține băiatului lui Nicolae Bădălău

În sfârșit, cea de-a treia firmă implicată în afaceri cu statul și asociată cu familia Bădălău este N.B.G. SRL, care îi aparține lui Radu-Gabriel Bădălău, fiul politicianului. 

Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul, iar contractele sunt verificate tot de membri ai PSD
Radu-Gabriel Bădălău. Foto: Facebook

Fiul lui Niculae Bădălău apare ca acționar/asociat la alte trei firme, inclusiv la un post de radio local din Giurgiu, Radio Valahia. 

N.B.G. SRL este una dintre firmele despre care presa a scris, de-a lungul vremii, că a obținut numeroase contracte cu statul, din vremea în care chiar actualul vicepreședinte al Curții de Conturi o conducea. În 2012, fostul senator PSD a cedat acțiunile ambilor copii, Sabinei Bădălău și lui Radu-Gabriel Bădălău. 

În 2013, presa scria despre faptul că Bădălău ar fi fost vizat de ANI pentru firmele sale de familie, însă ex-senatorul a scăpat de acuzații.

În iunie anul acesta, ziarul Puterea a publicat o anchetă preluată între timp și de alte publicații despre contractele prin PNDL obținute de firmele familiei Bădălău.

Între timp, materialul a dispărut de pe site, dar a rămas în mediul online, preluat fiind de alte ziare.

Ancheta vorbește despre milioanele de euro obținute de firmele familiei Bădălău și ale unor apropiați ai acestora, din contracte prin Programul Național de Dezvoltare Locală inițiat de Liviu Dragnea. 

Lupul, paznic la oi 

În iunie 2020, Parlamentul l-a votat pe Niculae Bădălău pentru un post de vicepreședinte la cea mai importantă instituție care se ocupă de verificarea modului în care sunt cheltuiți banii publici – Curtea de Conturi. 

La data respectivă, întrebat ce îl califică pentru această funcție, Bădălău a pomenit despre un doctorat în economie pe care însă nu a menționat unde l-a obținut.

Într-adevăr, baza de date a Bibliotecii Naționale indică faptul că Niculae Bădălău este autorul unei teze de doctorat cu titlul “Managementul administrației publice”, apărută în 2013, la Universitatea Valahia din Târgoviște. 

Contactat de Libertatea, primarul orașului Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru, ne-a declarat că toate achizițiile au fost făcute cu respectarea legii și că nu ar fi putut împiedica participarea firmei lui Marica la procedură. 

Trăistaru ne-a facilitat și o discuție cu șefa Direcției Achiziții din cadrul primăriei, Ana-Maria Bobe, care să ne furnizeze explicații suplimentare.

Bobe ne-a transmis că, la licitația pentru modernizarea spitalului, au fost trei participanți, iar ofertele au fost depuse pentru verificare la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. “Nu cred că sunt nereguli în evaluarea realizată de primărie, am avut și un expert cooptat care s-a ocupat de evaluarea acestor oferte, nu am avut niciodată niciun fel de probleme”. 

Întrebată dacă Samby Impex SRL a arătat, în cadrul ofertei, că are experiență în zona modernizării de spitale, Ana-Maria Bobe a răspuns că oferta firmei nu este publică, dar că, într-adevăr, era cerută experiența și firmele au făcut dovada acestei experiențe. 

Organismul care verifică achizițiile, condus tot de membri de partid 

Agenția Regională Sud-Muntenia, organismul care se ocupă de verificarea acestor proiecte, are și el o oonducere puternic politizată. 

În 2020, conform paginii web a ADR Sud-Muntenia, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este Dănuț Cristescu, șeful CJ Teleorman. Din componența acestui consiliu face parte și bunul prieten al lui Niculae Bădălău, Marian Mina. 

Directorul Agenției, Liviu Mușat, este membru vechi al PSD, iar numele său apare pe lista partidului pentru alegerile parlamentare pentru un loc eligibil de senator, în județul Călărași. 

Firma spune că ”nu are nicio legătură” politicianul cu afacerile ei cu statul

Contactați de Libertatea, reprezentanții firmei deținute de Răzvan-Alexandru Marica ne-au transmis că: “nu are nicio legătură” succesul în afaceri al societății cu legătura de rudenie dintre actualul patron și Niculae Bădălău. 

În declarațiile de interese ale lui Niculae Bădălău din ultimii doi ani, singurele contracte menționate sunt cele ale firmei Ballroom Saga SRL, deținută de fiica sa, cu o școală din Bolintin-Deal și una din Bolintin-Vale pentru servicii de catering. 

Legătura cu fostul premier Tudose

Anul acesta, presa a relatat și că, tot în Giurgiu, o firmă deținută de fostul premier Mihai Tudose a câștigat un contract cu Consiliul Județean condus de Marian Mina pentru asfaltarea de drumuri, însă, la fața locului, jurnaliștii au identificat mașinile aparținând firmei lui Radu-Gabriel Bădălău, N.B.G. SRL.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
GSP.RO
Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Viva.ro
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Camionul lui Moş Crăciun, în flăcări pe şoseaua Giurgiului. Şoferul a reuşit să decupleze la timp remorca, înainte ca focul să ajungă şi la cabină
Observatornews.ro
Camionul lui Moş Crăciun, în flăcări pe şoseaua Giurgiului. Şoferul a reuşit să decupleze la timp remorca, înainte ca focul să ajungă şi la cabină
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
Știrileprotv.ro
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
Destinul tragic al actriței care “i-a furat” soțul Olgăi Tudorache. Toți bărbații pe care i-a iubit au murit, și-a înecat suferința în alcool
FANATIK.RO
Destinul tragic al actriței care “i-a furat” soțul Olgăi Tudorache. Toți bărbații pe care i-a iubit au murit, și-a înecat suferința în alcool
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Orangesport.ro
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Horoscop 30 noiembrie 2022. Taurii au parte de o zi bună pentru a se apropia de prieteni cu căldură, de a topi gheața din aceste relații
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2022. Taurii au parte de o zi bună pentru a se apropia de prieteni cu căldură, de a topi gheața din aceste relații
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer