Mergi direct la conținut »
Fiul lui El Chapo a fost eliberat cu forța din mâinile poliției. Război pe străzile unui oraș mexican între traficanți și forțele de ordine Galerie foto
3imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Fiul lui El Chapo a fost eliberat cu forța din mâinile poliției. Război pe străzile unui oraș mexican între traficanți și forțele de ordine

Fiul lui El Chapo a fost eliberat cu forța din mâinile poliției. Război pe străzile unui oraș mexican între traficanți și forțele de ordine

Luptători bine înarmați au înconjurat, joi, o echipă a poliției militare din Garda Națională mexicană care îl capturase pe Ovidio Guzman, unul dintre cei 12 copii al celebrului traficant de droguri Joaquin ”El Chapo” Guzman, informează Reuters. Străzile din orașul Culiacan s-au transformat într-un adevărat teatru de război, iar polițiștii mexicani au trebuit să se retragă lăsându-l pe Ovidio Guzman liber.

De Adrian Ilie,

Copleșiți de ”armata” narcotraficanților

Ministrul de Interne Alfonso Durazo a declarat că o patrulă a Gărzii Naționale a fost atacată din interiorul unei case din Culiacan, un oraș situat la 1.235 de kilometri de capitale Ciudad de Mexico.

După ce au luat casa cu asalt, au descoperit înăuntru patru bărbați, printre care și Ovidio Guzman, acuzat de trafic de droguri în Statele Unite.

La scurtă vreme, civili înarmați i-au încercuit pe polițiști, care au trebuit să-l abandoneze pe fiul lui El Chapo pentru a-și salva propriile vieți. Se pare că traficanții au intrat pe o frecvență radio folosită de către forțele de securitate și i-au amenințat cu represalii pe polițiști dacă nu-l eliberează pe Ovidio Guzman.

Simultan, alte grupuri de narcotraficanți din cartelul Sinaloa au atacat în plină zi polițiștii și militarii care se aflau în oraș, au incendiat mai multe mașini precum și o benzinărie.

”Decizia a fost să ne retragem din casă, fără Guzman, pentru a încerca să evităm alte violențe în zonă, să salvăm viețile personalului nostru și readucem calmul în oraș”, a declarat Durazo pentru Reuters.

În pofida eliberării lui Guzman, haosul a continuat și după venirea nopții.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Un grup mare de deținuți a reușit să scape din închisoarea din oraș, iar localnicii au încercat să se adăpostească de gloanțe în supermarketuri. Un grup de cel puțin 20 de deținuți evadați au fost văzuți alergând pe străzi și este incert numărul total al pușcăriașilor care au scăpat.

Cristobal Castaneda, șef al securității în statul Sinaloa, a precizat pentru Televisa că două persoane au fost ucise, iar alte 21 rănite. Bilanțul nu este definitiv. Reuters TV a prezentat imagini cu cel puțini trei cadavre aflate lângă mașini.

Un stat care a pierdut controlul

Haosul din Culiacan, unul din fiefurile cartelului din Sinaloa, condus de Guzman, îl pune într-o situație delicată pe președintele Andres Manuel Lopez Obrador, care a câștigat alegerile anul trecut promițând pacificarea unei țări exasperate de un deceniu de război împotriva traficului de droguri. Anul acesta se pare că se va înregistra un record al asasinatelor comise în Mexis.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

Evenimentele de joi survine după ce 12 polițiști au fost masacrați în vestul țării la începutul săptămânii și după ce armata a ucis, a doua zi, 14 narcotraficanți care atacaseră o patrulă militară.

Falko Ernst, analist senior la International Crisis Group din Mexic, a afirmat că eliberarea lui Ovidio Guzman crează ”un precedent periculos” și trimite mesajul că statul, inclusiv armata, a pierdut controlul și poate fi șantajat.

”El Chapo” Guzman conduce cartelul Sinaloa de decenii, el reușind să evadeze de două ori din închisoare înainte de extrădarea în Statele Unite, unde în februarie a fost condamnat la închisoare pe viață. Departamentul de Justiție i-a pus sub acuzare și pe doi dintre fiii săi pentru trafic de droguri, printre care și Ovidio (28 de ani).

Close
Închide
  Close