Mergi direct la conținut »
Focare de pestă porcină africană, confirmat în apropierea domeniului de vânătoare al lui Ion Țiriac de la Balc
Ştiri Libertatea > Ştiri > Focare de pestă porcină africană, confirmat în apropierea domeniului de vânătoare al lui Ion Țiriac de la Balc

Focare de pestă porcină africană, confirmat în apropierea domeniului de vânătoare al lui Ion Țiriac de la Balc

Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate de reprezentanții DSVSA Bihor. Unul dintre acestea a fost depistat la porcii mistreți din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, satul şi comuna Balc. Este vorba despre un domeniu învecinat cu rezervaţia de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a primit cele două confirmări în urma analizelor efectuate de de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Africană a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Unul dintre cele două focare de boală a fost confirmat la porcii domestici din satul Şilindru (comuna Şimian), iar celălalt la porcii mistreţi din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, relatează Agerpres.

Numărul total al focarelor depistate în județul Bihor a ajuns astfel la 48, două în cazul porcilor mistreți din fondurile cinegetice și restul în ceea ce privește porcii domestici.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, respectiv toate carcasele de porc mistreţ care au fost vânate concomitent cu mistreţii bolnavi şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate”, reiese din comunicatul DSVSA Bihor.

Specialiştii DSVSA Bihor „au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor şi zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”.

Proprietarii animalelor sacrificate vor primi despăgubiri.

În octombrie, pesta porcină africană din Teleorman a fost găsită pe domeniul de vânătoare al familiei Dragnea.

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament
Recomandări

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament

Porivit evidenției ANSVSA din 14 decembrie, pesta porcină sfricană (PPA) evoluează în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 444 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.044 de porci afectați de boală.


 

Citește și Secureanu vrea să o ducă pe „Vrăbi” în Italia, de Sărbători. Instanța e de acord, DNA se opune. Prima ieșire din țară, după ce a fost acuzat că a delapidat Spitalul Malaxa cu 2 milioane de lei


 

Close
Închide
  Close