De Mihai Niculescu,

Pacienții au fost tratați cu o versiune nouă, mai rapidă, a terapiei CAR-T, în care sistemul imunitar e folosit pentru a lupta cu celulele maligne.

Noua tehnică a vizat reducerea efectelor secundare a tratamentului deja aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie, iar pacienții erau copii, arată The Independent și Digi24.

Tratamentul revoluționar pentru leucemie acută limfoblastică presupune creșterea capacității sistemului imunitar de a acționa împotriva celulelor canceroase. Terapia CAR-T este una inovatoare care presupune recoltare a limfocitelor T de la pacient, care apoi sunt modificate în laborator astfel încât să omoare celulele tumorale, iar apoi ele sunt reinfuzate pacientului.

14 pacienți ai spitalului Great Ormond Street, din Londra, cu o tulpină incurabilă de leucemie acută limfoblastică au primit tratamentul îmbunătățit de CAR-T, iar 12 pacienți nu au mai avut urmă de leucemie după trei luni. Cu toate astea, doar cinci dintre aceștia au rămas vindecați complet de leucemie.

„Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ținti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcționează pentru toată lumea, poate oferi speranță celor care au rămas fără alte opțiuni” a declarat profesorul Persis Amrolia.

„Suntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, așa că sperăm ca aceasta nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat medicul.

Rata de supraviețuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, până la 90% în 2015.

Sursa foto: pexels.com

Citeşte şi:

VIDEO / Bolnav de leucemie, Sinișa Mihajlovic și-a respectat promisiunea și a stat pe banca Bolognei după 40 de zile de chimioterapie

Testele au arătat că măduva lui Vlăduț s-a refăcut complet. Copilul bolnav de leucemie trebuie să continue tratamentul salvator în Turcia, pentru care are nevoie de 60.000 de euro

CRIZA CITOSTATICELOR. În toată ţara lipsesc medicamente esenţiale pentru tratarea copiilor cu cancer. Medic: „Am 80 de copii internaţi într-o lună. La 50 dintre ei, aduc din sponsorizări măcar un medicament”

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism