Condamnat definitiv, azi, de Curtea de Apel Cluj la 4 ani și 3 luni de închisoare, Miron Panaitescu, fost asociat și amic al lui Dan Condrea, nu va face închisoare.
Instanța de fond și de apel s-au pus de acord că abuzul în serviciu e o infracțiune concurentă cu alte două pentru care Panaitescu a stat în închisoare.
- Condamnat la 11 ani de închisoare în 2003 pentru că a devalizat Bursa în 1999, an în care a fost și arestat
- Condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare în 2015 pentru ucidere din culpă, după un accident în care i-a murit soția
În cele două dosare, cu tot cu zilele de arest, Panaitescu a adunat aproximativ 10 ani în spatele gratiilor. „A fost în arest pe tot parcursul întâiului proces, a stat 8 ani, ieșind în 2007. Apoi, în celălalt dosar a stat circa 2 ani”, spun sursele ziarului.
De ce rămâne liber
Experți în domeniul juridic au explicat, pentru Libertatea, că „Panaitescu a fost condamnat în 2003 pentru furt, iar pedeapsa de atunci era între un an și 12 ani. Așa a ajuns să fie condamnat la 11 ani. Inițial, Tribunalul București chiar i-a dat 12 ani, în 2002.
Acum, el ar fi primit, pe noul cod, o pedeapsă de trei ori mai mică. Așa că instanțele au considerat că infracțiunea de acum e una concurentă, că el și-a ispășit pedeapsa, stând mai mult în închisoare decât prevede noul Cod Penal pentru infracțiunea din 1999, și nu va fi încarcerat. Însă el, din punct de vedere juridic, rămâne condamnat”.
Asta a observat și Tribunalul Sălaj. „Constată că infracțiunea pentru care inculpatul P. a fost condamnat prin prezenta este concurentă cu cea pentru care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 394/01.04.2013 a Judecătoriei Constanța (modificată prin Sentința penală nr.856/13.08.2014 a Judecătoriei Constanța) și cu cea pentru care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 255/17.03.2014 a Judecătoriei Sectorului 2 București (modificată prin Sentința penală 1642/12.07.2017 a Judecătoriei Satu Mare)”.
Curtea de Apel Cluj a menținut dispozițiile, modificând doar perioada petrecută în spatele gratiilor de Panaitescu dedusă din această nouă condamnare: „În baza art. 36 alin. 3 Codul penal 1969 va deduce perioadele cuprinse între 09.09.2003 – 16.06.2005 și între 19.12.2005 – 17.08.2017 (data liberării condiţionate din pedeapsa rezultantă de 4 ani 3 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 1642/12.07.2017 a Judecătoriei Satu Mare).
Va avea de plată
Totuși, fiindcă CA Cluj n-a modificat restul deciziei Tribunalului Sălaj, Panaitescu și ceilalți inculpați (Marin Suiugan, Florin Cornel Drăgan) vor avea de plătit, către bugetul de stat, 361.695 lei.
În plus, și partea responsabilă civilmente Euro Trans Universal SRL va avea de plată, în solidar cu cei trei condamnați, suma respectivă.
Avea ștampila unei firme
Ziar de Cluj a descris faptele după ce dosarul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Publicația scria că Panaitescu fusese trimis în judecată după ce ar fi emis facturi fictive de motorină pe numele firmei Nymus UUB.
Panaitescu și alte două persoane, trimise și ele în judecată, reprezentante ale firmei Euro Trans Universal SRL, făceau această schemă pentru a scoate bani din a doua companie. Panaitescu deținea ștampila primei companii.
Conform procurorilor, suma scoasă din firmă prin facturile fictive era de un milion de lei, în doar două luni.
Mai are un dosar la București
Pe 15 noiembrie, Curtea de Apel București va analiza apelul DNA în dosarul Hexi Pharma 2.
În acesta, procurorii l-au trimis în judecată pe Panaitescu, 47 de ani, pentru că ar fi făcut afaceri fictive din partea Hexi Pharma cu off-shore-urile deținute de patronul Dan Condrea în Cipru. Modul de operare descris de procurori e identic cu dosarul din Sălaj.
Totuși, în august, Tribunalul București a decis să întoarcă dosarul la procuratură, însă DNA a făcut apel.
Cine e Panaitescu
În 2016, Gazeta Sporturilor scria despre cum se reuniseră Condrea și Panaitescu, colegi de facultate, în 2010.
Panaitescu era considerat „un hacker briliant” de cunoscuți. Pe lângă apropierea de Condrea și legăturile cu societățile offshore create de patronul său, Panaitescu era recunoscut pentru înființarea unor ONG-uri cu nume apropiate de firmele din grup „pentru alte artificii financiare”.
Site-ul România Curată arăta că acesta înființase 9 ONG-uri din 2010.
În prezent, Miron Victor Panaitescu este acționar la 53 de companii și administrator la 47 de firme.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro