Rüdiger von Fritsch a fost prezent, luni seară, la o întâlnire cu publicul român, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București. Parte a elitei diplomatice a Germaniei, Rüdiger von Fritsch este cunoscut și apreciat pentru munca depusă atât ca ambasador la Moscova, în perioada 2014-2019, imediat după anexarea Crimeei, cât și pentru cea de director adjunct al Serviciului de Informații Externe german. 

Von Fritsch a povestit cum a reprezentat interesele țării sale în fața președintelui Vladimir Putin în volumul „Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova”, apărut în română, anul trecut, la Curtea Veche. 

Recent, aceeași editură a lansat și noua sa carte, „Un punct de cotitură. Războiul lui Putin și urmările lui”, care a prilejuit și întâlnirea cu publicul român. Cartea este o sinteză plină de suspans, dar și de profunzime, realizată de un om care îl cunoaște nu doar pe Vladimir Putin, dar și logica exercitării puterii într-o societate precum cea rusească.

Von Fritsch a conversat în mod repetat cu președintele Federației Ruse în germană, Putin fiind un vorbitor al limbii, de când reprezenta KGB-ul în Germania. În plus, el reprezenta o țară care a fost în ultimii ani extrem de prietenoasă cu Putin, Germania, cea mai prietenoasă din Uniunea Europeană, exceptând poate Ungaria. Cu atât mai mult, mărturia ambasadorului neamț are oglindirea detaliilor. 

VIDEO. Cum au ajuns o fostă jurnalistă și un consul francez să aibă grijă de peste 120 de urși: „Dacă nu-i luați, îi împușcăm. Puteai să refuzi?”
Recomandări
VIDEO. Cum au ajuns o fostă jurnalistă și un consul francez să aibă grijă de peste 120 de urși: „Dacă nu-i luați, îi împușcăm. Puteai să refuzi?”

Discuția de luni a fost moderată de Emil Hurezeanu, fost ambasador al României în Germania și, actualmente, ambasador în Austria. 

Fostul ambasador al Germaniei în Rusia, pentru publicul român: „Un KGB-ist va gândi întotdeauna în termeni de conspirație. Putin vrea să ne țină în capcana fricii”
Emil Hurezeanu (stânga) și Rüdiger von Fritsch (dreapta), la evenimentul organizat la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București.

Despre motivele pentru care Putin a pornit la război 

„Vladimir Putin a răsturnat tabla de șah. El nu mai acceptă regulile după care jucam jocul, nu mai acceptă relațiile internaționale pe care le configuraserăm. De ce a decis Vladimir Putin să renunțe la calea dialogului, de ce a ales confruntarea, agresiunea? Pentru că Rusia este, de fapt, o țară slabă, o țară care devine tot mai slabă”.

„Într-adevăr, Rusia e o țară mare, are resurse, este o putere nucleară, dar în același timp e o țară care promovează un model politic și economic care nu are viitor. Conducerea folosește bogățiile țării pentru a se îmbogăți și mai mult, nu pentru a-și crea o economie a viitorului, una productivă și inovatoare”.

Concluzia la care, treptat, se ajunge la Moscova e că, pe termen mediu, Rusia nu va mai putea ține pasul la nivel internațional. Nici în raport cu Vestul, nici în raport cu alte țări și mai ales cu una de care se teme cel mai mult Rusia, și anume China.

Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”
Recomandări
Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”

„E vorba de o cleptocrație. Rusia e o țară în care conducerea, în permanență, îi fură viitorul și bogățiile. Vladimir Putin consideră că dacă nu faci pe cineva dependent din punct de vedere economic de tine în prezent, s-ar putea să devină obraznic din punct de vedere politic pe viitor. Rezultatul este că 70% din industria și economia rusești se află în prezent în proprietatea statului. Dar există și un risc: pe plan internațional, pe termen mediu, această economie nu va putea fi nici competitivă, nici o forță politică”.

„În anii ‘70-80, toată lumea vorbea despre Washington și Moscova. Acum, toată lumea vorbește despre Washington și Beijing. Și ce fac dacă nu reușesc să ies singur din această capcană? Ceea ce am văzut că a făcut: a scos ciocanul și a dat cu el în masă”.

Fostul ambasador al Germaniei în Rusia, pentru publicul român: „Un KGB-ist va gândi întotdeauna în termeni de conspirație. Putin vrea să ne țină în capcana fricii”
„Un punct de cotitură. Războiul lui Putin și urmările lui” și „Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova”, cele două volume semnate de Rüdiger von Fritsch apărute la „Curtea Veche”

Despre obiectivele lui Putin, dincolo de Ucraina

„Trebuie să ne fie clar un lucru: lui Vladimir Putin nu-i pasă doar de Ucraina. Da, dorește să aibă o punte către Crimeea, dorește ca Ucraina să fie subjugată, dar vrea chiar mai mult de atât. Pentru că a observat că Rusia devine tot mai slabă, Putin a hotărât să impună niște cerințe Occidentului, niște cerințe care să slăbească tot mai mult poziția acestuia și să-i permită Rusiei să-și extindă zona de influență. A dorit ca NATO să-și retragă trupele din țările estice, a dorit ca NATO să nu se mai extindă, a dorit să nu intre în NATO nici Finlanda, nici Suedia, iar Statele Unite, în calitate de garant al securității în zonă, să-și retragă trupele din țările vecine.

Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez
Recomandări
Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez

Rusia nu a uitat niciunul dintre aceste obiective și se luptă în continuare pentru a le atinge. De aceea este bine să susținem Ucraina, nu doar din considerente umanitare sau principiale, ci pentru că este vorba despre apărarea libertăților, democrației și viitorului nostru.

„Pe lângă aceste trei obiective – mai mult pământ din Ucraina, guvernarea Ucrainei și slăbirea Vestului – s-a mai adăugat un al patrulea. Din perspectivă rusească, războiul nu s-a desfășurat deloc bine și un singur om a decis cum se va desfășura, așa că acest om trebuie să se lupte până la sfârșit pentru puterea sa, pentru a și-o menține. De aceea deznodământul din Ucraina este atât de important”.

Cele trei lucruri care-l definesc pe liderul de la Kremlin

„Vestul și Rusia am trăit diferit anii de după ‘80, iar acest lucru e fundamental. Pentru noi, cei din Vest, România, Germania, Estonia, anii de după 1989 au însemnat pentru prima oară ca popoarele acestor țări să fie pe propriile picioare, să-și creeze propriul drum”.

„Din perspectiva multor ruși și mai ales a președintelui lor în aceste trei decenii s-a întâmplat cu totul altceva: în 1992, nu s-a destrămat doar Uniunea Sovietică, ci și vechiul imperiu rus a dispărut. Ultimul imperiu colonial care a existat și care a continuat să se extindă ani la rând. Acest lucru a fost resimțit ca o traumă îngrozitoare”.

Putin resimte foarte puternic această traumă și a simțit-o și mai acut în perioada pandemiei, când a fost tot mai izolat și a scris multe lucrări istorice în care se plânge și deplânge această decădere a măreției rusești. 

„Al doilea lucru care îl preocupă este această situație geopolitică. Dacă există o țară a cărei putere scade tot mai mult, ce face aceasta? Se uită în jur și se întreabă dacă acest model al ordinii care există acum, în care state cu aceleași drepturi se așază la masă și negociază, este modelul cel mai potrivit. Sau mai degrabă ar fi mai bine să se întoarcă în secolul al XIX-lea, când marile puteri se așezau la masa negocierilor și stabileau și destinele celor mici, iar cei mici n-aveau niciun cuvânt de spus. Între acolo vrea să ne ducă Putin”.

„Al treilea lucru care îl caracterizează, care îl definește este apartenența sa la KGB. Va rămâne întotdeauna un KGB-ist, iar ofițerii KGB gândesc în termeni de conspirație. Când eram la Moscova, oficialii ruși îmi spuneau mereu că Putin gândește în acești termeni: că noi (Occidentul, n.red.) suntem cei care dorim să scădem puterea Rusiei”.

„Își controlează anturajul așa cum își controlează și poporul”

„Acest fost ofițer KGB, care are un talent politic ieșit din comun, și-a construit o poziție a conducătorului autocrat, l-aș numi chiar dictator. Iar acest conducător autoritar nu este controlat de nimeni”.

„El își controlează anturajul și mediul în care trăiește folosind aceleași trei mijloace pe care le folosește pentru a controla întreaga țară: 

 • Marea minciună a propagandei: «Dacă sunt la conducere, știu mult mai bine decât voi, cetățenii, cum stau lucrurile». Nu asta se întâmplă de fapt. 
 • Mita. Își cumpără în permanență aprobarea celorlalți. Nu rezolvă problemele, ci mai degrabă dă mită pentru a crea senzația de rezolvare și, de asemenea, le permite celor din jur să-i fure pe ceilalți. 
 • Al treilea instrument este represiunea. 

Așa se trăiește în întreaga Rusie: nu doar cetățenii trăiesc cu frica în sân, ci întregul anturaj al lui Putin. Pentru că le este teamă să nu-și piardă poziția, bogățiile și să ajungă în vreun lagăr.

„Care e rezultatul când toată lumea trăiește în frică, în teroare? Nimeni nu-l mai consiliază cu încredere, ci toată lumea se gândește ce să spună astfel încât să-i placă lui Putin să audă. Iar asta a dus în mintea lui Putin la o percepție falsă a realității, pe care am experimentat-o cu toții de la debutul acestui război”.

Cât de sigur stă în șa? 

„Atitudinea populației este asta: capul plecat sabia nu-l taie. Acest lucru este însă valabil numai atâta vreme cât Putin respectă acordul nescris pe care l-a încheiat cu poporul. «Noi cei de aici de sus guvernăm, voi nu vă amestecați și atunci și noi vă lăsăm în pace». Dar în momentul în care bărbații sunt chemați la război, atunci rușii se vor ridica împotriva conducerii, pentru că se încalcă acordul. Și acest pas riscant pe care îl face arată, de fapt, cât de problematică e situația în care a ajuns. Asta nu înseamnă că ne-am putea gândi că în curând va putea exista o opoziție mare în toată Rusia împotriva lui Putin”. 

„Nu e exclus ca persoanele din jurul său, eventual armata, să considere că sacrificiile și pierderile provocate de război sunt disproporționate față de eventualele câștiguri. Dacă acest război mai continuă mult, dacă va escalada, atunci e foarte posibil ca cineva din interior să acționeze. Așa că ne-am putea gândi că războiul s-ar putea încheia, dar în continuare am avea de-a face cu o Rusie autocrată, condusă de manieră autoritară”.

Despre pericolul nuclear

„Vladimir Putin nu e nici nebun, nici irațional, dar el acționează după un cu totul alt discernământ. Știe foarte bine ce e specificat în Articolul 5 din Tratatul NATO, și anume disponibilitatea partenerilor de a se sprijini unul pe altul dacă unul dintre ei este atacat. Din acest motiv, pericolul unei confruntări directe între NATO și Rusia nu mi se pare atât de mare în acest moment. Și în special utilizarea de arme nucleare împotriva țărilor NATO. Pentru că el nefiind nebun și dorindu-și foarte mult puterea, știe că folosind arme nucleare s-ar autodistruge”.

„Mai există însă posibilitatea să folosească în Ucraina armele nucleare tactice. Și bineînțeles că-i place foarte mult să menționeze acest lucru, să facă insinuări în această direcție, pentru că vrea să ne prindă în această capcană a fricii”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (4)

floris   •   01.11.2022, 10:28

si dupa parerea ta ce au in plus rusii de rand fata de noi cei care ne-am separat de ei, noi cei cu datorii !!! au cumva salarii mai mari, au putere de cumparare mai mare ? pensionarii au pensii mai mari ? sau au numai oligarhi mai puternici si mai bogati decat la noi ? care e realitatea si frumusetea de a trai ca om, de rand in rusia dupa tine ? Ca la drepturi democratice stau rau tare, nu au nici un drept, cum deschid gura contra regimului sau a unui oligarh local sunt arestati sau batuti si arestati ! si daca chiar conteaza si deranjeaza ce spun sunt si omorati !

  Jumbo   •   01.11.2022, 12:51

  floris   •  01.11.2022, 10:28

  si dupa parerea ta ce au in plus rusii de rand fata de noi cei care ne-am separat de ei, noi cei cu datorii !!! au cumva salarii mai mari, au putere de cumparare mai mare ? pensionarii au pensii mai mari ? sau au numai oligarhi mai puternici si mai bogati decat la noi ? care e realitatea si frumusetea de a trai ca om, de rand in rusia dupa tine ? Ca la drepturi democratice stau rau tare, nu au nici un drept, cum deschid gura contra regimului sau a unui oligarh local sunt arestati sau batuti si arestati ! si daca chiar conteaza si deranjeaza ce spun sunt si omorati !

  Floris. AU DEMNITATE, PATRIOTISM, CREDINTA IN DUMNEZEU SI...NU SUNT ***. SPRE DEOSEBIRE DE NOI?

  Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

   floris   •   01.11.2022, 13:17

   Jumbo   •  01.11.2022, 12:51

   Floris. AU DEMNITATE, PATRIOTISM, CREDINTA IN DUMNEZEU SI...NU SUNT ***. SPRE DEOSEBIRE DE NOI?

   Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

   da ma ratatule,asa e cum spui tu , hotii,violatorii,fricosii,talharii, calaii din care e formata armata rusa ca sa faca toate faradelegile care le-au facut in toate razboaiele la care au luat parte si nu numai acum au intr-adevar demnitate,patriotism, credinta in dumnezeu !!! Iti dau dreptate , cum spui tu rusii nu sunt oameni intr-adevar, spre deosebire de noi care suntem !

mircears   •   01.11.2022, 09:44

doar minciuni 1.Vestul și Rusia am trăit diferit anii de după ‘80, iar acest lucru e fundamental. Pentru noi, cei din Vest, România, ...., Estonia, anii de după 1989 au însemnat pentru prima oară ca popoarele acestor țări să fie pe propriile picioare, să-și creeze propriul drum...(adaug eu) la lucru la capsuni si alte cele...asa am progresat noi ca dintr-o tara de producatori am ajuns consumatori si plini din nou de datorii... 2. 3....

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
FANATIK.RO
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
O bucureșteancă l-a dat în judecată pe Regele Charles. Ce a cerut instanței
Știrileprotv.ro
O bucureșteancă l-a dat în judecată pe Regele Charles. Ce a cerut instanței
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
Observatornews.ro
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat