Mergi direct la conținut »
Fostul președinte al Yemenului a fost ucis de rebelii houti
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Fostul președinte al Yemenului a fost ucis de rebelii houti

Fostul președinte al Yemenului a fost ucis de rebelii houti

Fostul președinte al Yemenului, Ali Abdallah Saleh, a fost ucis de rebelii houti. Anunțul a fost făcut de un oficial din facțiunea armată Houti, care a precizat că a fost ucis și nepotul fostului președinte, ci și mai multe rude ale acestuia, relatează BBC News.

Fostul președinte Ali Abdallah Saleh a fost ucis de facțiunea armată houthi, după ce la finalul săptămânii trecute a rupt alianța cu aceștia. Mai precis, până săptămâna trecută, susținătorii lui Saleh luptau alături de rebelii houthi împotriva actualului președinte, Abdrabbuh Mansour Hadi.

Tensiunile politice au luat amploare în cadrul acestei coaliții, izbucnind confruntări între aceste combatanții ambelor facțiuni, soldate cu peste 125 de morți în ultimele șase zile.

Sâmbătă, Ali Abdallah Saleh a anunțat că va susține coaliția condusă de Arabia Saudită în lupta împotriva rebelilor, dacă acest lucru duce la oprirea operațiunilor militare. Acest anunț a fost catalogat de rebeli drept o trădare, iar confruntările au escaladat.

Astăzi, însă, rebelii houthi au anunțat că au aruncat în aer casa lui Saleh, aflată în capitala Yemenului, Sanna. Conform declarațiilor martorilor, mai mulți bărbați înarmați au pătruns în locuință în jurul prânzului și apoi au amplasat dispozitive explozive în mai multe locuri din casă.

„Saleh și asistentul secretarului general al partidului, Yasser al-Awadhi, au fost uciși luni dimineață în timp ce încercau să scape în districtul Khawlan de la periferiile sud-estice ale orașului Sanaa, în drumul lor către provincia Marib, controlată de guvernul susținut de Arabia Saudită'”, a declarat oficialul houthi.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

Yemen se confruntă de mai bine de doi ani cu un război civil, care a provocat o puternică criză umanitară. Aparent, conflictul pare să se ducă între guvernul de la Sanna și rebelii houti. Cu toate acestea, guvernul yemenit este sprijinit de o coaliție internațională, condusă de Arabia Saudită, în care sunt implicate și Statele Unite. De partea cealaltă, gruparea Houthi este susținută, neoficial, de Iran și gruparea șiită Hezbollah.

Consecințele pentru localnicii neimplicați în războiul civil sunt uriașe. Potrivit ONU, din cei aproape 28 de milioane de locuitori ai Yemenului, 20 de milioane nu ştiu dacă şi ce vor mânca.


Citește și: Top 300 cei mai bogați Români. Ce averi au, cine a intrat și cine a ieșit din top. „Frații Dedeman”, Gigi Becali și Frank Timiș, cele mai mari creșteri


Close
Închide
  Close