Părând slăbit, bărbatul în vârstă de 79 de ani, care a fost preşedintele Chinei între 2003 şi 2013, a fost îndemnat de angajaţi să se ridice de pe locul pe care se afla, aflat alături de cel al lui Xi Jinping, în primul rând al Palatului Poporului.
Un angajat încearcă să-l prindă de braţ pe fostul preşedinte de 79 de ani, dar aceasta a refuzat. Angajatul încearcă apoi să-l ridice de subsuori, dar predecesorul lui Xi Jinping continuă să reziste, potrivit AFP.
Hu Jintao încearcă în acel moment să ridice o serie de documente de pe pupitrul său, care par să-i aparţină numărului unu chinez, Xi Jinping, care le ţine cu fermitate.
Urmează apoi o conversaţie de circa un minut între angajat şi Hu Jintao.
Cel din urmă se lasă în cele din urmă convins să plece, vizibil împotriva voinţei sale. Ţinut de braţ, fostul preşedinte este escortat spre ieşire. Nicio explicaţie oficială nu a fost furnizată, notează AFP.
Când se ridică, Hu Jintao are un ultim scurt schimb de cuvinte cu Xi Jinping, care îi răspunde fără a-l privi, şi cu premierul Li Keqiang, pe care îl loveşte amical pe umăr. Asistenţa asistă impasibilă la întreaga scenă.
Early drama: Hu Jintao seen being led out soon after reporters are led into the main hall pic.twitter.com/pRffGZF60I
— Danson Cheong (@dansoncj) October 22, 2022
Această scenă a avut loc la puţin timp după intrarea presei în Palatul Poporului de la Beijing, pentru a acoperi ceremonia de închidere a Partidului Comunist Chinez.
Ea a avut loc chiar înainte de votul unanim al celor circa 2.300 de delegaţi ai PCC pentru integrarea în doctrina partidului a „rolului central” al lui Xi Jinping.
„Nu se ştie încă ce a provocat acest lucru, dacă este vorba despre a contracara puterea lui Xi sau despre un moment dezagreabil pentru o persoană în vârstă”, a comentat Neil Thomas, analist al cabinetului Eurasia Group.
„În absenţa informaţiilor suplimentare, este dificil să tragi concluzii privind raportul între acest incident şi politica chineză”, a precizat Thomas.
Numele „Hu Jintao” părea să fie cenzurat sâmbătă după-amiază pe reţeaua socială Weibo, echivalentul Twitter în China, potrivit AFP.
Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, ar urma să obţină în acest weekend un al treilea mandat de secretar general al partidului, ceea ce îi asigură un al treilea mandat de preşedinte în martie anul viitor.
Venit la putere în 2012, el a concentrat puţin cât puţin puterea pentru a deveni liderul cel mai puternic de la fondatorul regimului, Mao Tze-Dun.
Afişând o mare fermitate împotriva oricărei forme de disidenţă, el a declanşat şi o redutabilă campanie anticorupţie care i-a permis să facă curăţenie printre rivali, comentează AFP.