Veronica Antal devine prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va declara Fericită. Sfântul Părinte a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor să publice decretul prin care se recunoaşte în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terţiară franciscană.
Românca s-a năcut în ziua de 7 decembrie 1935, la Nisiporești, judeţul Neamţ. Legenda ei a început după seara de 24 august 1958, atunci când tânăra fecioară în vârstă de 23 de ani a fost ucisă.
Întorcându-se de la Sfânta Liturghie din parohia Hălăucești unde fusese administrat și sacramentului Sfântului MirSeara, după slujbă, Veronica a plecat spre satul ei. Tânăra avea de traversat un câmp care desparte cele două localități. Pe drum ea s-a întâlnit cu Pavel Mocanu, un bărbat care a încercat să o violeze.
Tânăra virgină s-a luptat cu atacatorul, nevrând să păcătuiască. Acesta a înjunghiat-o cu un cuţit, apoi a plecat, crezând că a ucis-o. A revenit după câteva ore, şi a găsit-o agonizând. Pavel Mocanu a ajunghiat-o atunci pe Veronica de 42 de ori. Ea a fost găsită moartă, cu rozariul strâns în mână, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce.
„Pavel Mocanu, cel care a omorât-o, avea o mândră la Luncaș, o localitate aflată în apropiere. În seara aia el era beat și se întorcea de la iubita lui pentru a ajunge la gara de la noi din sat. Pe drum a întâlnit-o pe Veronica și, fiind beat, a încercat să o convingă la lucruri necurate. Dar ea era neprihănită așa că a refuzat, s-a zbătut să nu își murdărească sufletul. Așa a omorât-o”, își amintește o bătrână care în momentul crimei avea 18 ani.
Veronica Antal a avut o viață dedicată lui Dumnezeu, făcând vot de feciorie și fiind înscrisă în Ordinul al Treilea Franciscan. Primea zilnic Sfânta Împărtășanie, pargurgând în fiecare dimineață, cei opt kilometri până în parohia din Hălăucești.
Tânăra iubea mult copii și bolnavii pe care îi vizita des. Credincioșii din localitatea natală natală a Veronicăi au început să vorbească despre ea ca fiind sfântă, iar în ziua de 24 august în fiecare an în locul martiriului ei se celebrează o Sfântă Liturghie unde participă mii de credincioși.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro