Ultimele zile au adus pe râul Olt un nou val de mizerie. În dreptul localității Călimănești (Vâlcea), o veritabilă insulă cu PET-uri, crengi, bușteni și resturi de alimente s-a format chiar în dreptul unei ecluze situate pe centura orașului.
De asemenea, în apropiere de maluri, alte gunoaie plutesc în liniște pe luciul apei, unde există și un întins covor verde din alge.
Este efectul ploilor care au căzut pe cursul Oltului, iar debitul crescut ocazional a cules la vale tot felul de reziduuri.
Acolo este problema celor de la Hidroelectrica. Am făcut recent cu ei o corespondență și a rămas că se vor ocupa să curețe apa. Noi răspundem de maluri, pe care le-am curățat în mod constant, prin diferite acțiuni
Florinel Constantinescu, primar Călimănești
La câteva sute de metri distanță se află Insula Ostrov, singura locuită de pe traseul Oltului. Aici se găsește schitul cu același nume, cunoscut drept cea mai veche mănăstire de maici de pe teritoriul României.
Lăcașul este o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, la începutul secolului XV.
615 km are râul Olt, care izvorăște din Munții Hășmaș și străbate 7 județe: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman
Tone de mizerii și acum doi ani
Nu e prima dată când Oltul e supus unor atacuri ecologice. În vara lui 2018, tone de mizerii s-au strâns în buza barajului de la Drăgănești.
Atunci, precipitațiile abundente au făcut să se adune cantități impresionante de plastic, lemn și cadavre de animale aduse din amonte, de pe afluenții râului. Localnicii începuseră chiar să riște navigând printre gunoaie pentru a culege lemne de de foc.
Peisajele cu focarele de infecții de pe Olt au devenit familiare an de an, în ciuda inițiativelor de voluntariat, care au ca scop strângerea mizeriilor de pe malurile râului, în diferite puncte de pe cursul acestuia. La astfel de acțiuni se strâng sute de saci cu deșeuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro