Mergi direct la conținut »
FOTO & VIDEO Mica Unire la preţ mare: din 280.000 de euro, Primăria Sectorului 5 putea împărţi icre negre şi şampanie. A dat tot fasole, cârnaţi şi play-back
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO & VIDEO Mica Unire la preţ mare: din 280.000 de euro, Primăria Sectorului 5 putea împărţi icre negre şi şampanie. A dat tot fasole, cârnaţi şi play-back

FOTO & VIDEO Mica Unire la preţ mare: din 280.000 de euro, Primăria Sectorului 5 putea împărţi icre negre şi şampanie. A dat tot fasole, cârnaţi şi play-back

Edilul Daniel Florea a păstrat tradiţia predecesorului, Marian Vanghelie, în materie de festivităţi cu fasole şi cârnaţi. Contribuţia personală a noului primar de la Sectorul 5 la aceste evenimente o reprezintă condimentele. Şi anume piperul din nota de plată pentru petrecerea de Ziua Unirii: peste un sfert de milion de euro.

De Maria Andrieș, Eli Driu (foto), Cristian Deheleanu (montaj),

În Parcul Sebastian din Sectorul 5, Ziua Unirii a început la prânz şi era programat să ţină până seara, la 21.00. Parcul a fost decorat cu baloţi de paie, vase de ceramică, linguri de lemn şi uniforme de soldaţi. Au fost aduşi şi patru cai albi, închiriaţi de la o firmă privată şi legaţi de un copac din marginea parcului. Aşteptau să apară în prezentarea unei bătălii dintre daci şi romani. Jandarmii au venit şi ei cu doi cai negri, pe care i-au plimbat pe gazonul dintre alei.

Numele primarului, pe toate pozele

În corturile încălzite şi dotate cu sonorizare, animatorii aşezaţi pe pleduri încercau să-i amuze pe copii, pictându-i pe faţă. În alte două corturi, puteai face o poză la minut, cu puşca în mână sau cu clopul pe cap. Pe fiecare fotografie erau inscripţionate numele primarului Daniel Florea, dedesubt, şi Ziua Principatelor Unite, deasupra.

Poliţiştii locali s-au pozat luptând contra boierilor corupţi alături de Ţepeş Vodă

Nici urmă de Cuza Vodă prin parc, în schimb Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş şi câţiva daci se pozau cu doritorii de orice vârstă. În momentele de odihnă, domnitorii şi strămoşii îşi consultau discret smartphone-ul sau dădeau de duşcă o cola dietetică.

Catering pentru mase

La tarabele cu băutură şi mâncare, nu se formaseră cozi. Puteai cumpăra vin fiert cu 5 lei, ceai sau cafea- 3 lei, cartofi spiralaţi – 10 lei, porumb fiert sau prăjit – 5 lei, colac secuiesc – 10 lei, scovergi cu brânză – 10 lei.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Fasolea, cârnaţii, chiflele şi murăturile gratis au venit cu o dubă şi au fost descărcate de bărbaţii în piei de oaie. Poliţiştii locali au instalat garduri, pentru ca oamenii să stea ordonat la rând şi au păzit cazanele care au fost umplute cu fiertura aburindă. Cârnaţii au fost încălziţi pe grătare.

În caietul de sarcini, Primăria S5 a pus condiţia ca bucătarii să poarte costume tradiţionale

N-a fost îmbulzeală, în parc erau doar câteva sute de oameni. Primăria Sectorului 5 a comandat cel puţin 2.000 de porţii de mâncare gratis, pentru fiecare din cele trei zile de petrecere.

Un polonic zdravăn de fasole, un cârnat, un castravete murat, o chiflă – servite în caserolă. Acesta a fost meniul ales de Primăria Sectorului 5 de 24 Ianuarie. Băutura era de găsit doar contra cost.

Mândrie şi semipreparate

Din peste un sfert de milion de euro, municipalitatea a plătit şi pentru program artistic. Concurenţi la emisiuni TV sau elevi ai unor şcoli private de muzică au urcat pe scena instalată în parc şi au interpretat, fiecare după puterile sale vocale, melodii la modă, româneşti sau străine. Unii dintre cântăreţi erau înregistraţi video de rude şi prieteni, care îi încurajau de la baza scenei.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 
De Mica Unire, o horă mică, lângă scena protejată cu garduri

În momentul când a început împărţirea fasolei, de la microfon, un tânăr şi o tânără au citit scandând un text despre cele o sută de motive pentru a fi mândru că eşti român.

Textul nu pomenea nimic despre Unirea Principatelor şi era mai potrivit cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, dar oricum nu era nimeni atent. Cazanul în care amestecau „dacii”, cu nişte lopeţi, capta toate spiritele civice de la faţa locului.

Amorul artei nu e ieftin

După textul cu o sută de motive, a urmat muzica populară. Câţiva oameni s-au prins în horă, când un bărbat în costum hibdrid – un fel de frac cu motive folclorice – a dat drumul benzii cu melodii săltăreţe.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Condiţiile Primăriei S5 pentru spectacol erau: „minim 15 artişti, care să presteze cel puţin câte o oră fiecare”.

Din cauza frigului, bucătăresele purtau mănuşi adevărate, de piele

Caserolele fuseseră golite, frigul strângea umerii. Oamenii s-au împuţinat pe lângă scenă. Nici lângă cazan nu mai stăteau prea mulţi cetăţeni. Coada la fasole şi cârnaţi s-a terminat în vreo jumătate de oră.

Cine dorea putea să ia şi a doua porţie. Şi a treia. Fasole şi cârnaţi. Primăria Sectorului 5 păstrează tradiţia, umblă numai la preţ.

Anul trecut, a cheltuit de şapte ori mai puţin pentru festivităţile de Ziua Unirii. E drept, anul ăsta, în caietul de sarcini, sunt trecute şi sarmale. Care nu sunt scumpe, dar, se ştie, dacă iei sarmale, trebuie să iei şi mămăligă.

Close
Închide
  Close