Sibiul a fost, astăzi, centrul Europei. Șefii de state sau de guverne din Uniunea Europeană și liderii instituțiilor europene au venit în România să discute viitorul UE.

Libertatea a fost prezentă, prin reporterii Ștefan Pană și Laura Ștefănuț, la Sibiu, devenit pentru o zi capitală a Uniunii Europene. De acolo au surprins fiecare moment al summitului, prin declarațiile politice de angajament, dar și vocea străzii și reacțiile oamenilor care au vrut să fie parte a evenimentului care va rămâne în istoria UE.

„Europa vine în România, viitorul UE se clarifică de aici, de la noi, din România, de la Sibiu. România contează, românii contează”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Întâlnirea Consiliului European la Sibiu este foarte importantă pentru că precede o altă discuție care va avea loc în iunie. La Summitul informal de la Sibiu s-a stabilit agenda pentru viitori 5 ani, 2019-2024, s-a discutat ce se va întâmpla în UE atât din perspectiva diplomatică, economică, dar și de securitate. Migrația și Brexitul au fost și ele discutate la Sibiu.

Pe covorul roșu din fața Primăriei din Sibiu au trecut, pe rând, toți liderii statelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, dar și președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”
Recomandări
Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”

Zece promisiuni pentru cetăţenii europeni, în Declaraţia de la Sibiu

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Foto : Hepta

Liderii UE au adoptat Declarația de la Sibiu, text redactat de președintele Klaus Iohannis și șefii Consiliului European și Comisiei Europene.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene”
Declarația de la Sibiu

Cele 10 angajamente din Declarația de la Sibiu:

  1. Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu 30 de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
  2. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
  3. Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
  4. Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
  5. Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
  6. Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
  7. Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
  8. Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
  9. Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
  10. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Ce înseamnă să fii bărbat. De la Zidane la Federer și Nadal
Recomandări
Ce înseamnă să fii bărbat. De la Zidane la Federer și Nadal

„Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”
Declarația de la Sibiu

Liderii UE au făcut baie de mulțime

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Klaus Iohannis / Foto : Inquam Photos Octav Ganea

Șefii de stat sau de guvern și liderii UE au fost protagoniștii unor momente unice la Sibiu. După terminarea primei sesiuni de lucru a summitului și după ce au făcut fotografia de familie, liderii europeni s-au îndreptat către oamenii care îi aplaudau și scandau „Europa” și „Iohannis”.

Sibienii și turiștii adunați în Piața Mare din Sibiu i-au aplaudat lung pe Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Tusk și pe Jean-Claude Juncker. Liderii europeni nu le-au ignorat gestul și s-au îndreptat către oamenii care îi așteptau în spatele gardurilor, dând mâna cu ei și făcând o adevărată baie de mulțime.

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Emmanuel Macron / Foto : EPA

Și la ceremonia de primire a liderilor europeni de către președintele României, Angela Merkel, Emmanuel Macron și premierul luxemburghez Xavier Bettel au fost primiți în aplauze de mulțime.

Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor, care abia au așteptat să îi primească aici, în inima României”, a spus Iohannis.

Donald Tusk a vorbit în limba română și a venit cu mănușile primite de la Duckadam

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a venit la conferința de presă de la finalul Summitului UE de la Sibiu cu mănușile de fotbal primite de la Helmut Duckadam. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și mănușile de fotbal primite de la Helmut Duckadam. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului European a vorbit în limba română, la finalul Summitului de la Sibiu, unde a prezentat concluziile reuniunii.

“Ați organizat un summit excepțional, puteți fi mândri de munca depusă, așa cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”, a spus Donald Tusk, la conferința de presă comună susținută alături de Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker.

Tusk a venit la conferință cu mănușile de fotbal pe care le-a primit cadou de la fostul portar Helmut Duckadam, spunând: “Apărăm Europa!”, apoi a adăugat: “Am primit și un sfat foarte bun ca să ne apărăm mai bine interesele Uniunii Europene”.

Președintele Klaus Iohannis a spus că discuţiile de la summit au întărit convingerea că liderii europeni pot scrie împreună viitorul Uniunii Europene.

“România, ca țară care exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene şi ca stat membru profund atașat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România! Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut șansa să o găzduiască”, a adăugat Iohannis.

Jean Claude Juncker a spus că România merită o atenţie mai mare şi că acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Întâlniri ale popularilor și socialiștilor europeni, fără liderii PSD Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă 

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Înaintea Summitului șefilor de stat sau de guvern din UE au avut loc întâlniri ale popularilor și ale socialiștilor europeni, care au discutat despre agenda Consiliului European. Întâlnirile sunt importante pentru că au loc înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai.

Președintele Klaus Iohannis a deschis Summitul Grupului Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, familia politică europeană din care face parte și PNL.

Joseph Daul, președintele PPE, a spus că „temerile românilor se aud la Bruxelles” și a lăudat curajul românilor care au ieșit în stradă să apere justiția.

Daul a spus că liderii PPE s-au întâlnit la Sibiu și fiindcă au vrut să acorde un sprijin președintelui României și societății în lupta pentru statul de drept și împotriva corupției.

„Nu îi vom lăsa să strice viitorul României”, a spus Daul.

De la întâlnirile popularilor și socialiștilor europeni au lipsit președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă. În timp ce la Sibiu se adopta declarația în 10 puncte a liderilor UE, Liviu Dragnea era la Iași, pentru mitingul organizat de social-democrați în centrul orașului. Viorica Dăncilă nu a mers nici la Sibiu și nici la Iași, ci a ales să facă vizite la Alba Iulia și la Cluj-Napoca.

Cum s-a văzut din stradă Summitul liderilor UE 

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

Foto : Dumitru Angelescu

Sibienii veniți să îi vadă pe șefii statelor UE reuniți în orașul lor i-au aplaudat, le-au scandat numele și, cei aflați în față, au putut chiar să dea mâna cu unii dintre aceștia.

În așteptarea liderilor europeni, oamenii au făcut glumele legate de securitate și au vorbit despre marele eveniment, care va rămâne în istoria Europei prin Declarația de la Sibiu.

„Mulți nu ar fi știut de Maastricht dacă nu era Declarația de la Maastricht. Așa, o să se știe și de Sibiu”, a spus cu mândrie un sibian.

Piața a fost plină de oameni cu stegulețe pe care erau tricolorul pe o parte și lupul dacic, simbolul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, pe cealaltă parte. Pe gardurile de protecție au fost puse steaguri ale UE și ale României.

La sosirea oficialilor, unii oameni s-au urcat pe ghivecele cu panseluțe și iederă, alții, pe bănci sau pe scaune scoase din cafenele.

„E Merkel”, a strigat o femeie urcată pe un ghiveci cu flori. „A venit fără bodyguarzi, e îmbrăcată simplu, cu pantalon și geacă, foarte decent”, a spus femeia. „Domnul Merkel se spune!”, strigă un bărbat, „că e mai bărbat decât mulți!”, continuă el, și e singurul care râde.

Donald Tusk se apropie de mulțime și salută. „Tusk e șmecher, se face că nu știe unde e covorul roșu”, glumește un bărbat.

„De ce îl aplaudăm atât pe Macron, zici că-i al nostru”, se întreabă o fată pe la 20 și ceva de ani. „Păi, e simpatic și pro-Europa, el e sufletul Europei, el și cu Merkel”, îi răspunde o doamnă mai în vârstă.

Citește și:

VIDEO/ CORESPONDENȚĂ DE LA SIBIU. Ce speră locuitorii orașului de la summitul la care se decide viitorul Europei. ”S-o ducem și noi mai bine, nu?”

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum arăta impresara după bătaia cu Reghecampf. Este ajutată de o prietenă să meargă, primele imagini
GSP.RO
Cum arăta impresara după bătaia cu Reghecampf. Este ajutată de o prietenă să meargă, primele imagini
ȘOC! Meghan Markle l-a AMENINȚAT pe Prințul Harry. SCANDALUL uriaș despre care tocmai s-a aflat: 'I-a spus că...'
Playtech.ro
ȘOC! Meghan Markle l-a AMENINȚAT pe Prințul Harry. SCANDALUL uriaș despre care tocmai s-a aflat: 'I-a spus că...'
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Situaţia e-commerce-ului în România: de ce ţara noastră este mult înaintea Bulgariei, însă în spatele Ungariei
Observatornews.ro
Situaţia e-commerce-ului în România: de ce ţara noastră este mult înaintea Bulgariei, însă în spatele Ungariei
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Știrileprotv.ro
Haos în Rusia! Un bărbat a deschis focul într-un birou de recrutare din Irkuţk. Șeful unității se află în stare critică
Un tânăr fără picioare a venit să gătească la Chefi la cuțite. Povestea impresionantă: „Am avut un accident la 7 ani, m-a călcat trenul”
FANATIK.RO
Un tânăr fără picioare a venit să gătească la Chefi la cuțite. Povestea impresionantă: „Am avut un accident la 7 ani, m-a călcat trenul”
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Orangesport.ro
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?