Papa Francisc a efectuat o vizită oficială de trei zile în Armenia, unde a fost așteptat de numeroși credincioși catolici. Suveranul Pontif a sosit vineri în capitala Erevan, fiind preluat de o mașină Logan, după ceremonia oficială de bun venit de la aeroport. Mai mult, el a folosit acest autovehicul de mai multe ori în timpul deplasărilor din această țară.
În timpul vizitei din Armenia, Papa Francisc a făcut mai multe afirmații surprinzătoare. El s-a recules la Memorialul dedicat genocidul armean Tzitzernakaberd, unde a făcut declarații pe această subiect spinos pentru Turcia, care consideră că uciderea în masă a armenilor în urmă cu un secol, de către forţele otomane, nu a fost genocid.
“Dumnezeu să vă binecuvânteze viitorul şi fie ca popoarele Armeniei şi Turciei să adopte din nou calea reconcilierii şi fie ca pacea să intervină şi în Nagorno-Karabah”, a spus el. Desigur, acțiunile liderului Bisericii Catolice nu au fost pe placul Ankarei. Turcia a condamnat declarația “foarte nefericită” a Papei Francisc și a avertizat că această mentalitate seamănă “cu mentalitatea cruciaţilor”.
Totodată, la finalul vizitei, în drumul spre casă, Papa Francisc a afirmat că Biserica Romano-Catolică și creștinii ar trebui să ceară iertare homosexualilor pentru modul în care i-a tratat.
“Cred că Biserica nu trebuie să îşi ceară scuze unui homosexual pe care l-a insultat, ci trebuie să le ceară scuze şi celor săraci, şi femeilor care au fost exploatate, copiilor care au fost exploataţi prin muncă. Trebuie să îşi ceară scuze pentru că a binecuvântat atât de multe arme”, a spus Suveranul Pontif.
“Noi, creştinii, trebuie să ne cerem scuze pentru atât de multe lucruri, nu numai pentru aceasta, dar trebuie să ne cerem şi iertare, nu doar scuze! Iertare! Este un cuvânt pe care îl uităm atât de des!”, a ținut Suveranul Pontif să precizeze.
Biserica Catolică consideră că tendinţele homosexuale nu sunt un păcat, dar actele da, iar homosexualii ar trebui să încerce să fie caşti.
“Există tradiţii în unele ţări, în unele culturi, care au o mentalitate diferită în legătură cu aceste chestiuni” şi există unele “manifestaţii care sunt prea ofensatoare pentru unii”, a subliniat liderul Bisericii Catolice.
Foto: EPA