Mergi direct la conținut »
Financial Times, articol despre „învățătura Revoluției române din 1989 pentru rebelii lumii”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Financial Times, articol despre „învățătura Revoluției române din 1989 pentru rebelii lumii”

Revoluția română din 1989 este dată ca exemplu de ”revoluție confiscată” într-un articol semnat de Adam Lebar și publicat în Financial Times. Potrivit autorului, protestatarii din zilele noastre din Hong Kong, Iran, Liban sau Irak ar trebui să nu uite că regimurile doborâte de furia populară se metamorfozează după căderea liderilor și reușesc să-și perpetueze puterea. România, Ungaria în 1989, precum și Serbia anului 2000 sunt date ca exemplu.

De Adrian Ilie,

„Din Hong Kong la Teheran, de la Beirut la Baghdad, demonstranții cer sfârșitul unor regimuri tiranice și corupte. Revoluționarii de astăzi folosesc social media ca să-și organizeze protestele și canalele digitale criptate pentru a evita arestările și ca să comunice în secret. Dar revoltele asemănătoare din 1989 – și cea din 2000 din Serbia – pot să le dea o lecție vitală: ”Nu lăsați ca revoluția să fie confiscată”, scrie Adam Lebar.

Vechile regimuri sunt mai rezistente decât pare, chiar și când liderii le sunt executați. Ele simt ce vine și fac planuri. În cazul României, decembrie 1989 a însemnat mai puțin distrugerea vechiului sistem, cât o nouă încarnare. Mulți români cred că evenimentele din 1989 au fost un puci intern de partid condus de către Ion Iliescu, un fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist. Oficialii de rangul doi precum Iliescu au socotit că dacă îi sacrifică pe conducători, își vor putea păstra privilegiile și puterea.

Financial Times:

Jurnalistul notează că planul a funcționat, cel puțin la început: „Iliescu, acum acuzat de crime împotriva umanității pentru rolul său pe finalul revoluției, a fost ales președinte în mai 1990. Ani în șir, o rețea de foști oficiali ai Partidului Comunist precum și ai Securității, brutala poliție secretă a lui Nicolae Ceaușescu, au condus practic țara și rămân influenți chiar și acum”.

Comuniștii unguri au făcut un joc încă și mai inteligent. ”Tranziția printr-o strângere de mână” a fost un acord prin care partidul a fost de acord să cedeze puterea fără putere. Dar comuniștii s-au dovedit a fi afaceriști mai pricepuți decât intelectualii conservatori și studenții dizidenți – printre ei și Viktor Orban – care au preluat conducerea Ungariei democratice. Puterea politică contează puțin atunci când mai bine te servești din avuția națiunii. Cine devine proprietarul unei unei fabrici de stat sau al unei vile de lux când statul se prăbușește? Cine o înșfacă primul.

Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că Viorica Dăncilă va fi săltată de către DNA
Recomandări
Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că Viorica Dăncilă va fi săltată de către DNA
 

Foștii demnitari au devenit foarte bogați foarte repede. După ce a asistat la jaful generalizat din primii ani de postcomunism, când a preluat puterea, Viktor Orban a încercat să centralizeze atât puterea economică, cât și cea politică.

În Serbia, o revoltă populară a dus la căderea lui Slobodan Miloșevici pe 5 octombrie 2000. Zeci de mii de oameni au venit în acea dimineață la Belgrad din întreaga țară, scandând ”Gotov je” – ”E terminat”. Protestatarii au luat cu asaltul Parlamentul și televiziunea de stat în pofida gazelor lacrimogene și gloanțelor trase în aer. Seara, 500.000 de sârbi erau prezenți în fața primăriei din Belgrad când Vojislav Kostunica s-a problamat președinte al Iugoslaviei

Când Miloșevici a cerut ajutorul poliției, armatei și al serviciilor de securitate, nimeni nu a răspuns. Înțelegerile fuseseră deja făcute cu puterile occidentale. Nu a existat vărsare de sânge, dar reversul medaliei a fost că cei din instituțiile de forță au rămas în funcție cu consecințe teribile. În martie 2003, premierul reformist Zoran Djindjic a fost asasinat de un lunetist al forțelor speciale. Președintele actual, Aleksandar Vucic, a fost câdva ministru al Informației în timpul regimului Milosevic.

Pentru revoluționarii din 2019, ca și la predecesorii lor din 1989, cheia schimbării regimului este unică și simplă: ocupați centrul puterii și mențineți-l cât de mult puteți, indiferent de cost.

RECOMANDĂRI
Cristi Borcea a rămas fără permis și a fost amendat de către Poliția Capitalei! Viteza cu care a fost surprins conducând
GSP.RO
Cristi Borcea a rămas fără permis și a fost amendat de către Poliția Capitalei! Viteza cu care a fost surprins conducând
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
Close
Închide
  Close