Numit în 21 ianuarie 2022 la conducerea ANPC, Horia Constantinescu a mai avut un mandat de câteva luni la șefia ANPC și în 2019, la propunerea premierului PSD de atunci, Viorica Dăncilă.

Libertatea vă prezintă principalele scandaluri în care a fost implicat Horia Constantinescu.

„Pui vopsiți, împănați cu salmonella”

Șeful ANPC a avertizat miercuri, 27 martie, că unele firme „vopsesc” carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Acesta a spus că practica este înșelătoare și a adăugat că la unele ferme, inspectorii ANPC au descoperit salmonella.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”, a scris Constantinescu pe Facebook.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Postarea lui Horia Constantinescu de pe Facebook

Acesta a fost contrazis însă de către Dănuţ Păle, vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”
Recomandări
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”

„Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru”, a spus acesta, citat de Agerpres.ro.

Acesta a criticat dur declarația lui Constantinescu. „Ar fi bine ca specialistul să îşi spună cuvântul, chiar dacă lucrăm în anumite instituţii cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus”, a punctat șeful ANSVSA.

Ulterior, Constantinescu a revenit și a spus că furajele nu sunt toxice.

Mese la Ferma Dacilor

Un alt scandal recent în care a fost implicat Constantinescu este cel legat de pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova. Aceasta a ars într-un incendiu în luna decembrie, iar opt persoane au decedat. 

Constantinescu a făcut anterior reclamă pe Facebook stabilimentului, fiind prieten cu Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor.

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Presa a relatat însă că pensiunea nu avea autorizații de incendiu și de construire.

Oficialul a spus că ANPC nu are însă atribuții privind verificarea acestora. 

„De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile”, scria Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Postarea lui Horia Constantinescu de pe Facebook

Pescobar și Taverna Racilor: „Crevetele e fericit”

În toamna anului trecut, un alt scandal îl avea în prim-plan pe șeful ANPC.

Acesta s-a filmat cu omul de afaceri Paul Nicolau, cunoscut drept Pescobar, la restaurantul Taverna Racilor din Parcul Herăstrau al Capitalei.

Clipul a ajuns pe Instagram și a venit la o lună după ce ANPC a găsit mâncare stricată și mizerie în restaurant.

„Bună ziua, dragilor, eu, Pescobar, Paul Nicolau, împreună cu Horia Constantinescu, la noua locație Taverna Racilor, pentru un nou început Taverna Racilor. Eu recunosc că, dacă nu erau controalele dânșilor (ANPC – n.r.), nu ajungeam eu să am probabil una dintre cele mai performante bucătării, la momentul actual, din România. Comparabil cu bucătării de lanțuri internaționale pentru că ei vin cu alte bugete, cu alte școli, dar spuneți și dumneavoastră că asta e părerea mea, domnule Horia. Spuneți și părerea dumneavoastră, ca instituție”, afirma Pescobar, conform Newsweek.

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

Constantinescu spunea atunci că „crevetele e fericit” și lăuda localul: „Am spus și mai devreme și văd că și colegii mei confirmă acest lucru, schimbările sunt radicale, am putut evolua de la o cameră de congelare la una ultraperformantă, zonă de decongelare. Toate lucrurile aici sunt schimbate în bine. Crevetele, acum, ne-a făcut semn din antenuțe că este fericit, își dorește să fie prăjit aici”.

Calculul imposibil al ratelor

Constantinescu a avut dispute și cu băncile din România. Sub comanda sa, ANPC a amendat 19 bănci din țara noastră în luna mai 2023 sub acuzația că au calculat greșit ratele clienților.

Inițial, 11 bănci au fost amendate cu 550.000 de lei, respectiv ING, First Bank, Credite Europe, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen, BCR, Patria Bank, Unicredit și BRD.

Potrivit instituției, clienți cu credite ai acestor bănci aveau pe graficul de rambursare, în primii ani, rata compusă 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Astfel, băncile ar fi forțat clienții să plătească predonderent dobânda la început.

Ulterior, alte 8 bănci au fost sancționate cu 400.000 de lei: Exim Bank, Procredit, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Băncile din România au respins ferm acuzațiile și au spus că respectă pe deplin legislația și au afirmat că acest mod de calcul se realizează la nivel mondial.

Acestea au lăsat să se înțeleagă că ANPC are lacune de înțelegere a termenilor economici.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB) au anunțat, într-un comunicat comun, că „plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei”, după cum scriau Știrileprotv.ro.

Verificarea afacerilor ruse din România după invadarea Ucrainei

În fine, un alt episod a avut loc după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

ANPC a luat la verificat atunci afacerile companiilor ruse din România: benzinăriile Lukoil și Gazprom, plus lanțul de magazine cu specific rusesc Berezka.

În total, ANPC a dat atunci amenzi de 1,4 milioane de lei, inspectorii afirmând că au găsit produse expirate sau neetichetate corect, vitrine murdare și ruginite și congelatoare pline de gheață.

Într-un comunicat ANPC din 28 februarie 2022, Constantinescu spunea că „situația cumplită pe care o traversează omenirea, la acest moment, ne face pe toți să punem umărul la orice formă de stabilizare a păcii”.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Horia Constantinescu, în timpul unor verificări efectuate de ANPC la o benzinărie MOL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apreciat pentru implicare

Sorin Mierlea, președinte al Infocons – o asociație care militează pentru drepturile consumatorilor – spune că Horia Constantinescu a revigorat activitatea ANPC, iar acum protecția consumatorilor este în centrul atenției publice.

„A fost o revigorare a instituției ca pe vremea doamnei Rovana Plumb (2001-2004, n.r.). Pentru consumatori a fost bine, s-au aprobat legi favorabile, precum cea care obligă restaurantele să scrie în meniu ingredientele preparatelor. M-aș fi bucurat să rămână la Protecția Consumatorilor, a avut un plus major. E foarte greu să mai găsești pe cineva la fel de pasionat și determinat. Cine s-ar fi gândit vreodată în România că vom vedea magazine de multinaționale închise? Sau benzinării închise?”, spune Mierlea.

Valeriu Turcan: „Instituția, luată pe persoană fizică”

În schimb, consultantul politic Valeriu Turcan spune că politica de comunicare a fost puternic personalizată. 

„S-a creat impresia că instituția este luată pe persoană fizică. Evident că a avut un obiectiv, acela de a-și crește profilul public. Acum, oamenii au confirmarea că scopul era electoral, deși se cam bănuia acest lucru. Numai că s-au depășit niște limite. Tot forțând accelerația, inevitabil intri în gard. În alte țări, controalele se fac procedural, fără exagerări publice, fără amenințări și la final se anunță decizia”, a spus Turcan, pentru Libertatea.

Scandalurile provocate de șeful ANPC: de la „puiul vopsit” la „creveții fericiți”. Consultant: „Oamenii au confirmarea că scopul era electoral”
Valeriu Turcan. Foto: Facebook

Acesta a spus că exagerările lui Constantinescu amintesc de raidurile din Rusia împotriva companiilor. 

„În chestiunea cărnii de pui, exagerarea a fost maximă. Standardul sanitar-veterinar e unic. Deci nu are cum să fie la noi altfel decât în Franța, de exemplu. Dacă apar suspiciuni, apar imediat și consecințele. Alerte, investigații, restricții europene. Să ne gândim ce potențial distructiv are acest subiect pentru toată industria românească a cărnii de pui”, a continuat acesta.

„Nimeni în străinătate nu s-ar putea gândi că a fost o declarație exagerată, ei vor lua de bună și verificată declarația. Domnule, dacă și șeful ANPC se îndoiește, înseamnă că este o problemă reală. Numai consecințe negative pot să decurgă din așa ceva. Încrederea se construiește extrem de greu și se pierde foarte ușor”, conchide Valeriu Turcan.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (11)

Lauruco   •   01.04.2024, 17:42

In mod normal , orice manager are o echipa de specialisti cu care se consulta inainte de a scoate porumbelul. Cand vi pe media cu chestii care nu sunt de competenta ta trebuie sa iti asumi responsabilitatea. Faptul ca nu o face arata ca aste un autocrat care incearca sa controleze publicul prin indoctrinare si falsa propaganda. La fel ca si tatal finului domniei sale.

Aura1   •   01.04.2024, 13:37

Este evident că a făcut și lucruri bune, acum despre restul criticilor vom vedea ulterior cât de adevărate sunt..

addriann   •   01.04.2024, 11:54

Este greu de apreciat cat va fi castigul electoral al lui Horia Constantinescu de pe urma acestor dezvaluiri... Practic, el a dezvaluit o ,, smecherie " pe care o practica unii crescatori de pui, de multi ani, pentru a creste pretul carnii de pui... Se folosesc aditivi alimentari , adaugati in furajele puilor, doar pentru colorarea puilor,acesti aditivi neavand o valoare nutritiva... Nu sunt toxici pentru sanatatea oamenilor,poate doar pentru bugetul de cumparaturi...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
FANATIK.RO
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
FANATIK.RO
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Știrileprotv.ro
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI