Dupa ce a sapat santuri in camp ca sa ajunga la conductele de combustibili sau a inventat tot felul de modalitati sa fure energie electrica, a mai gasit ceva. Chiar daca Distrigaz i-a demontat contorul, din cauza restantelor, un bucurestean din str. Dimitrie Onciul nr. 29A si-a pus pe jar vecinii, dupa ce „a inventat” un dispozitiv care sa compenseze lipsa aparatului de inregistrat. Pentru ca nu a reusit sa-i convinga pe reprezentantii societatii de distributie a gazului sa-i lase contorul, locatarul inventiv si-a confectionat „pe genunchi” un miniracord. Asa ca poate aprinde aragazul, fara a plati ce consuma. Modalitatea pe care a gasit-o e extrem de simpla. Cu ajutorul unei tevi de aceeasi dimensiune cu cea a racordurilor, in forma de „U” si cu filet la capete, a compensat perfect lipsa contorului.
Prin aceasta metoda, locatarul „pedepsit” a scapat de probleme. Oamenii care locuiesc in imobil sunt insa disperati, din cauza riscului la care sunt supusi din cauza acestei improvizatii. Ei asista de fiecare data neputinciosi la ritualul de montare a „aparatului”, o data cu lasarea intunericului si la demontarea lui, in zori. Vecinul lor reuseste astfel sa gateasca ori sa-si incalzeasca apa, fara a plati vreun leu. Daca nu ar fi la vedere, o astfel de inventie nu ar putea fi depistata. Marea problema o reprezinta insa efectele pe care improvizatia le-ar putea avea daca nu este montata perfect. De cand a fost montata pe scara aceasta inventie, oamenii lasa usa deschisa la intrarea in imobil, de teama ca o acumulare de gaze sa nu-i arunce in aer.
La sesizarea noastra, o echipa a Distrigaz, insotita de politisti, a facut un control la adresa respectiva, dar nu a reusit sa-l prinda „in fapt” pe locatarul rau-platnic, probabil avertizat sa se potoleasca un timp.
Reprezentantii societatii sustin ca, in afara confiscarii contorului, nu au alta metoda de sanctionare a contravenientilor sau a celor care refuza sa-si plateasca darile. Doar daca ii prind cand fura gaz (cum a surprins fotoreporterul Libertatii instalatia montata), distribuitorii pot sesiza Politia.
In rest, Distrigaz isi poate recupera restantele doar in urma unor lungi procese sau daca respectivii consumatori binevoiesc sa-si achite consumurile.