De Daniel Ionașcu,

Bugetul general consolidat adună sub același acoperiș atât bugetul de stat, cât și pe cele de pensii, sănătate și șomaj.

Veniturile au crescut cu 11,9%, cheltuielile cu 14,8%

Veniturile totale au fost de 204,1 miliarde de lei, în creștere cu 11,9% față de același interval din 2018.

”Se înregistrează creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+15,8%, respectiv o creştere cu 10,1 miliarde lei), impozit pe profit (+14,3%, respectiv o creştere cu 1,5 miliarde lei), TVA (+11,6%, respectiv o creştere de 4,3 miliarde lei ), accize (+8,9%, respectiv o creştere de 1,6 miliarde lei), venituri nefiscale (+5,7%, respectiv o creştere cu 1,01 miliarde lei)”, se arată într-un comunicat al Finanțelor.

În schimb, cheltuielile au fost de 226,1 miliarde de lei, în urcare cu 14,8%.

Salarii, pensii, investiții

Cheltuielile de personal sunt mai mari cu 20,9%, cauzate de majorările din legea salarizării.

Cheltuielile sociale au crescut cu 10,7%, în principal datorită creșterii punctului de pensie, în vreme ce subvențiile au fost mai mari cu 12,6%.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Cheltuielile de investiții au fost de 19 miliarde de lei, cu 6,2 miliarde peste nivelul din 2018.

Isărescu: Folosim armele din dotare, deşi avem un instrumentar limitat

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a avertizat, tot joi, indirect autoritățile că banca centrală are un ”instrumentar limitat” și că nu orice derapaj fiscal poate fi combătut prin politica monetară.

Nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită. De la un punct încolo poţi să faci mai mult rău decât bine.

Mugur Isărescu:

BNR a menținut joi dobânda-cheie la 2,5%, însă Isărescu a spus că prin această decizie a întărit-o, deoarece Rezerva Federală din SUA și Banca Centrală Europeană au redus dobânzile.

Cum se traduc povețele lui Isărescu

Pe românește, dacă derapajele sunt fiscale, acestea trebuie echilibrate tot fiscal, adică prin măsuri luate de Guvern, nu de către BNR.

Acest lucru înseamnă, că dacă dezechilibrele sunt cauzate de legea salarizării și legea pensiilor, acestea nu pot fi reparate de către BNR prin creșterea dobânzilor, ci tot prin măsuri fiscale.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

Măsurile fiscale cele mai folosite sunt: reducerea cheltuielilor sau creșterea taxelor.

FMI a avertizat cu privire la pensii

Reamintim, Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut de curând autorităților să amâne majorarea pensiilor, deoarece nu ar mai lăsa loc pentru investiții în infrastructură, sănătate și educație.

În august, Guvernul a adoptat o rectificare de buget care prevede surse suplimentare de bani la buget, dar taxele care o însoțeau nu au fost adoptate.

Potrivit calculelor, Guvernul trebuie să găsească între 10 și 15 miliarde de lei la rectificarea bugetară din noiembrie.

Consiliul Fiscal a avertizat în august că deficitul bugetar al României ar putea depăși limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene, din cauză că veniturile sunt supraevaluate, iar cheltuielile vor fi mai mari decât cele estimate.

Citeşte şi:

Profesorul Marius Balo, aflat de cinci ani într-o închisoare din China, va fi adus în țară într-o lună. „E în ceruri de fericire!”

Primarul care a făcut “jegoasă” familia fetei date jos din autobuzul școlii a eliberat 125 de licențe de taxi, în loc de 13, spune Curtea de Conturi!

Doi judecători din dosarul Hexi Pharma au cerut să fie schimbați la apel, după ce, la început, instanțele și-au plimbat dosarul între ele un an!

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”
GSP.RO

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile