Sancțiunea vine după ce autorităţile americane au decis că israelienii au încălcat legea şi au plătit nejustificat 14 milioane de dolari unor consultanţi pentru proiectul din România, informează Profit.ro.

Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deţinut în parteneriat cu statul român şi grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autorităţile din România şi SUA că a descoperit neregulile în 2016 şi a iniţiat o anchetă internă.

SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupţie în străinătate (FCPA), în condiţiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanţi terţi şi agenţi de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio şi vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA. În total, Elbit ar fi efectuat plăţi nejutificate de 27 milioane de dolari.

“Între 2007 şi 2012, Plaza Centers a plătit consultanţilor, direct şi indirect, aproximativ 14 milioane de dolari. Directorii din conducerea Plaza Centers au autorizat aceste plăţi, deşi documentele aduse în sprijinul plăţilor nu au identificat serviciile furnizate de consultanţi conform contractelor. Plaza Centers a înregistrat plăţile către consultanţi drept ‘cheltuieli legitime pentru serviciile primite, când, de fapt, fondurile, sau o parte din ele, e posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate’ ”, este concluzia Autorităţii americane pentru Reglementarea Pieţei de Capital (SEC), motivând decizia sa.

Pe lângă amenda civilă de 500.000 de dolari impusă Elbit, SEC a ordonat grupului să înceteze orice activitate care contravine prevederilor legislaţiei privind piaţa de capital din SUA.

Israelienii de la Elbit au intrat pe piaţa românescă la începutul anilor 2000, prin achiziţia fostului hotel Bucureşti, transformat ulterior în complexul Radisson Blu.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Anul trecut, Elbit a vândut complexul către două fonduri de investiţii în schimbul sumei de 169 milioane de euro, fiind cea mai mare tranzacţie din sectorul hotelier din România.

Prin intermediul Plaza Centers, israelienii deţin mai multe terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale.

În 2006, Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza Centers, a anunţat că vrea să dezvolte Casa Radio într-un centru comercial şi a angajat o firmă internaţională de consultanţă pentru evaluarea proiectului.

În luna august a aceluiaşi an, Plaza Centers a semnat un contract cu o firmă terţă care să asiste compania în obţinerea unei invitaţii de la Guvernul român la licitaţia pentru Casa Radio şi, ulterior, pentru obţinerea autorizaţiilor necesare dezvoltării proiectului.

În februarie 2007, cu acordul statului român, Plaza Centers a cumpărat un pachet de 75% din proiectul Casa Radio, în schimbul sumei de aproximativ 40 milioane de dolari în numerar. România deţine 15% din proiect, restul acţiunilor fiind deţinute de grupul turc Kucuk, potrivit sursei citate.

“Nu există documente sau alte dovezi care să demonstreze că firma de consultanţă angajată în 2006 a furnizat orice tip de serviciu în legătură cu tranzacţia”, potrivit SEC.

Vezi cum ar fi trebuit să arate Casa Radio, dacă ar fi fost transformată în mall, și cum arăta în 2011.CITEȘTE ȘI… Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști 

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism