Șase ONG-uri au organizat pe platforma VotONG alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES). 

CES este un organ consultativ asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor.

Secretariatul General al Guvernului a fost direct implicat în acest proces, adăugând propriile criterii de validare a candidaturilor şi având un membru în comisia electorală. 

Iar guvernul le promisese ONG-iştilor că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate, a explicat, pentru Libertatea, Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

ONG-iştii acuză că Guvernul şi-a încălcat angajamentul 

Totuşi, în componenţa finală a plenului, ONG-iştii s-au trezit că guvernul trece un om care nici măcar nu se înscrisese la alegeri.

Prin vot au fost aleşi 14 dintre cei 15 reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Economic şi Social. La categoria „Mediu” fusese ales un singur candidat, deşi erau două locuri eligibile, astfel că al 15-lea membru CES urma să fie numit direct de SGG dintre ceilalţi participanţi la alegeri. Acest lucru fusese stabilit de comun acord cu reprezentanţii societăţii civile.

Problema este că în lista finală mai apare o modificare, „o persoană care nu are nicio calificare, nu îndeplineşte criteriile şi a înlocuit o persoană care obţinuse 304 voturi”, ceea ce, potrivit lui Sibian, „încalcă protocolul dintre SGG şi societatea civilă”.

Vineri seara, târziu, ONG-iştii au aflat direct din Monitorul Oficial că Adriana Radu, preşedinta Asociaţiei Sexul vs Barza, aleasă cu 304 voturi, fusese scoasă de pe listă şi înlocuită în plen cu Horia Nicolescu Mihai, reprezentant al Asociaţiei pentru Securitate la Incendiu.

Eliminată de SGG fără nicio explicaţie

După numărul de voturi, Adriana Radu era pe locul 2 la categoria „Drepturile omului” şi pe locul 7 la total, în clasamentul disponibil aici. Practic, fusese unul dintre cei mai votaţi candidaţi.

Radu nu a primit nicio explicaţie pentru eliminarea sa de pe listă şi a depus astăzi o contestaţie la Secretariatul General al Guvernului, prin care cere atât motivarea excluderii, cât şi să fie, totuşi, făcută numirea sa.

Guvernul a schimbat, peste noapte, o membră a Consiliului Economic și Social, votată de 304 ONG-uri, cu o persoană care nici nu candidase
Adriana Radu. Foto Facebook

„Cu siguranţă nu este un semnal bun că a fost eliminată singura membră aleasă CES care are expertiză pe drepturile femeilor, drepturile reproductive şi sexuale, direcţii pe care am şi făcut campanie”, a spus Adriana Radu, pentru Libertatea.

Membrul CES venit de nicăieri, reprezentând o asociaţie inactivă 

Noi am aflat aseară din Monitorul Oficial. Aveam promisiunea guvernului şi a SGG că nu vor înlocui niciunul dintre cei 14 membri aleşi prin vot.

Ionuţ Sibian, director executiv FDSC:

Asociaţia pentru Securitate la Incendiu nici nu ar fi trecut de procesul electoral organizat de ONG-uri, mai arată Sibian. Asociaţia nu bifează criteriile minime, nemaifiind activă de câţiva ani.

De exemplu, conform datelor publice disponibile la acest moment, ultimul bilanț depus la Ministerul Finanțelor Publice de către Asociația pentru Securitate la Incendiu este din anul 2016, iar regulamentul prevede ca organizațiile care propun candidați în cursă să fi depus bilanţ contabil în anul premergător celui destinat alegerilor.

Chiar într-un comunicat de presă transmis în 10 noiembrie 2020, guvernul saluta efortul de autoreglementare al ONG-urilor şi promitea să numească membri în plenul CES doar din lista rezultată în urma votului. 

„Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală”, arată grupul de ONG-uri care au organizat alegerile, într-un comunicat de presă.

Alegerile au fost organizate de şase ONG-uri:  Asociația Code for Romania, împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi.

Este pentru prima dată când reprezentanţii societăţii civile în CES sunt aleşi transparent prin vot. La alegeri au luat parte 788 de organizaţii din societatea civilă, iar 304 din aceste ONG-uri o votaseră pe Radu, singura candidată aleasă, dar ulterior nenumită de Guvern.

Acuzaţii de sexism

Coaliția pentru Egalitate de Gen, care susţinuse candidatura Adrianei Radu, consideră neconfirmarea ei  în plenul CES „un atac asupra societății civile și a mișcării pentru egalitate de gen și un act sexist, întrucât în locul ei au fost numiți doi bărbați care nu s-au calificat pentru acest post conform metodologiei acestui proces electoral”, scrie organizaţia într-un comunicat de presă.

În acelaşi comunicat, „Coaliția pentru Egalitate de Gen contestă procedura complet lipsită de transparență prin care a fost luată această decizie și, implicit, legitimitatea acestei decizii. Mai mult, având în vedere climatul politic sensibil din România și din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește drepturile femeilor și problemele legate de accesul la avort, de violența domestică, de hărțuirea sexuală și accesul tinerilor la educație sexuală, este cu atât mai condamnabilă interferența Guvernului  împotriva desemnării unei persoane alese democratic să devină reprezentantă în CES”.

Adriana Radu este membră a Coaliţiei pentru Egalitate de Gen şi fondatoare a Asociaţiei Sexul vs Barza, prin care derulează un program online de educaţie sexuală, unic la nivel naţional. Candidatura ei la CES a avut drept platformă drepturile femeilor şi egalitatea de gen.

Radu crede că, prin eliminarea ei din CES, se elimină şi teme esenţiale de dialog, precum drepturile femeii

„Cred că este mai mare decât mine această poveste. Ar trebui ca numirea să se facă în acord cu rezultatele competiţiei, care s-a desfăşurat pe platforma votong.ro şi ar trebui să fie-n concordanţă cu voinţa societăţii civile. Am fost unul dintre candidaţii cu cele mai multe voturi. Iar în categoria mea, Drepturile omului, am avut al doilea cel mai mare număr de voturi”, a declarat Adriana Radu pentru Libertatea.

Radu spune că şi-a dorit poziţia de membru CES pentru un instrument de advocacy mai puternic pe temele pe care lucrează deja de ani buni: drepturile omului, drepturile reproductive şi sexuale. „Pentru că sunt o grămadă de chestii la care ne putem uita nu numai reactiv, ci şi proactiv. Şi poziţia de la CES îţi permite să-ţi iei răgazul să fii şi proactiv, nu doar prin acele avize negative sau pozitive, ci şi prin legea CES, îţi permite să semnalezi Guvernului sau Parlamentului apariţia unor fenomene economice sau sociale care impun elaborarea unor noi acte normative”.

Adriana Radu crede că, din poziţia de membră CES, ar putea avea un dialog mai consistent cu decidenţii pe teme legate de egalitatea de gen şi drepturile femeii.

Nu ne putem permite să diminuăm dialogul pe temele de care eu m-aş ocupa în CES, pentru că avem probleme în aceste direcţii. Eu mă confrunt în fiecare zi, la Sexul vs barza, cu numeroase cereri de ajutor de la tineri. Există violenţă, există inegalitate în cuplu, în zona intimă, care doare. Este multă muncă de făcut în aceste zone.

Adriana Radu:

În acelaşi timp însă, dincolo de temele reprezentate de un candidat sau altul, atât Adriana, cât şi organizatorii alegerilor sunt supăraţi că a fost încălcat angajamentul faţă de un proces democratic de desemnare a reprezentanţilor societăţii civile. 

„Cred că a vorbi despre competenţele mele ca justificare e direcţia greşită, dar în acelaşi timp trebuie să subliniez că în felul ăsta echipa de la CES a pierdut un om valoros”, a adăugat ea.

Ceilalţi membri CES contestă decizia de excludere a Adrianei Radu din plen

Cei 13 membri CES din partea societăţii civile, aleşi şi votaţi, au transmis o scrisoare către premierul interimar şi către Secretariatul General al Guvernului, prin care condamnă decizia de eliminare a Adrianei Radu din plenul CES şi solicită revenirea asupra deciziei. 

Libertatea a solicitat poziţia SGG şi a încercat să obţină un punct de vedere de la Dragoş Condrea, Secretarul General al Guvernului României, dar până la momentul publicării acestui material, ziarul nu a primit o reacţie oficială. 

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
Playtech.ro
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie