Mergi direct la conținut »
Guvernul aprobă o nouă facilitate pentru primari. Aceștia vor putea face trageri de la Trezorierie pentru lucrări de investiții
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Guvernul aprobă o nouă facilitate pentru primari. Aceștia vor putea face trageri de la Trezorierie pentru lucrări de investiții

Guvernul aprobă o nouă facilitate pentru primari. Aceștia vor putea face trageri de la Trezorierie pentru lucrări de investiții

Guvernul a aprobat marți o nouă facilitate pentru autoritățile locale: primăriile vor putea solicita trageri la Trezoreria statului, Ministerul Finanțelor urmând să le reautorizeze.

De Daniel Ionașcu,

”În cazul în care instituțiile locale solicită trageri, am modificat cadrul legal pentru a accelera proiectele de investiții pe care primariile le au. Se accelerează reautorizarea tragerilor, în limita plafoanelor, din veniturile din privatizare pe anii 2019 și 2020”, a spus Teodorovici, după ședința de Guvern.

Acesta a menționat și domeniile în care se pot face investițiile, iar intre acestea se regăsesc energie, salubrizare sau locuire.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a declarat recent că primarii vor putea accesa Fondul Suvern de Dezvoltare, care are la dispoziție 10 miliarde de euro pentru proiecte de investiții.

Acest fond nu este însă funcțional încă, iar proiectele trebuie depuse la Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru a fi aprobate.

Întâlnire cu bancherii

Ministrul a mai spus că se va întâlni și cu bancherii pentru a discuta înlocuirea indicelui ROBOR în creditele ”Prima Casă” cu noul indicator, bazat pe tranzacții, și impactul Ordonanței 19/2019.

Teodorovici a spus că a Ministerul Justiției i-a transmis că ”există temei” pentru înlocuirea ROBOR cu noul indicator.

Noul indicator se aplică doar creditelor noi și refinanțărilor. Programul ”Prima Casă” are legislație separată, care trebuie modificată.

 
 
Close
Close
Închide