Mergi direct la conținut »
Guvernul britanic renunță la taxa care ar fi trebuit plătită de cetățenii UE după Brexit. Măsura îi vizează și pe români
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Guvernul britanic renunță la taxa care ar fi trebuit plătită de cetățenii UE după Brexit. Măsura îi vizează și pe români

Guvernul britanic renunță la taxa care ar fi trebuit plătită de cetățenii UE după Brexit. Măsura îi vizează și pe români

Premierul britanic Theresa May a anunțat că renunță la taxa, în valoare de 65 de lire sterline, pe care milioane de cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să o plătească pentru a avea în continuare drept de ședere în Marea Britanie, după Brexit. De asemenea, șefa Guvernului de la Londra a declarat, în fața Camerei Comunelor, că vrea să depășească impactul din dosarul Brexit prin obținerea unor concesii din partea Uniunii Europene.

Milioane de cetățeni ai statelor UE, care trăiesc în Regatul Unit, vor trebui să aplice pentru obține „statutul de stabilit” pentru a rămâne în Marea Britanie, după Brexit (ieșirea din Uniunea Europeană).

Cei care aplică pentru obținerea „statutului de stabilit” trebuie să fi locuit în Regat timp de cinci ani și să plătească o taxă de 65 de lire sterline pentru a avea acces la sistemul de sănătate și de educație, după ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Potrivit BBC, premierul Theresa May a declarat în fața membrilor Camerei Comunelor că a luat în considerare temerile cetățenilor UE în privința taxei.

Șeful Executivului britanic a afirmat că taxa va fi eliminată după lansarea programului pilot pe 30 martie. Săptămâna aceasta, Guvernul britanic a lansat un program pilot prin intermediul căruia oamenii pot opta, cu ajutorul unei aplicații pe smartphone, dacă pleacă sau rămân în Marea Britanie.

Theresa May a explicat că oricine „a aplicat sau va aplicat în cadrul programului-pilot” va primi banii înapoi pentru taxa de 65 de lire sterline.

De asemenea, premierul britanic a spus în fața Camerei Comunelor că vrea să depășească impasul din dosarul Brexitului printr-un demers care să urmărească obţinerea unor concesii din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte clauza de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, relatează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”
Recomandări

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”

Chemată în faţa Camerei Comunelor pentru a prezenta un ”plan B” după ce deputaţii i-au respins acordul convenit cu Bruxelles-ul, Theresa May a spus că nu poate exclude un ”no-deal”, adică posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord şi a apreciat drept puţin probabil ca UE să accepte o amânare a datei Brexitului, decisă în baza articolului 50 din tratatul UE.

”O ieşire (din UE) fără acord poate fi exclusă fie prin revocarea articolului 50, ceea ce răstoarnă rezultatul referendumului (din 2016), iar guvernul nu va face acest lucru, fie prin încheierea unui acord, şi este ceea ce vom încerca să obţinem”, a afirmat şefa executivului britanic, conform sursei citate.

Cât despre organizarea unui nou referendum pe tema Brexitului, Theresa May a respins din nou această idee, despre care a spus că i-ar încuraja pe cei care doresc să divizeze Regatul Unit şi ar submina democraţia prin anularea referendumului desfăşurat în 2016.

Drepturile românilor din Marea Britanie vor fi respectate, indiferent de deznodământul procesului Brexit, a dat asigurări ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, într-o discuție telefonică avută cu ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.


Citește și Copilul înfiat de Viorica Dăncilă. Destinul celor 8 copii din familia Malancu, dintre care cel mic a fost adoptat de prim-ministrul României!


 

Close
Închide
  Close