Mergi direct la conținut »
Dublarea alocațiilor copiilor a fost promulgată, dar guvernul a anunțat că nu are bani pentru ele
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Guvernul Orban anunță că își asumă răspunderea în Parlament, săptămâna aceasta. Recursul compensatoriu şi OUG 114, pe listă

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Luni, 02 decembrie 2019, 15:34

Guvernul îşi asumă săptămâna aceasta răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM. Pe lângă proiectele din justiţie, Executivul vrea să îi asume răspunderea şi pe modificările la OUG 114.

Ad placeholder

Asumarea răspunderii a fost unul dintre subiectele de discuţie ale liberalilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

PNL a decis să apeleze la asumarea răspunderii în condiţiile în care, prin referendumul din luna mai, Executivul nu mai poate să dea Ordonanţe de Urgenţă pe justiţie.

Orban: O temă este legată de Justiţie şi cealaltă temă este legată de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din OUG 114

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut luni acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru prorogarea termenelor de intrare în vigoare a unor prevederi din domeniul Justiţiei, precum şi pentru modificarea OUG 114.

„Am cerut acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante. O temă este legată de Justiţie şi cealaltă temă este legată de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din ordonanţa 114. În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor. De asemenea, prorogarea termenului de intrare a vigoare a prevederilor care cresc de la doi la patru ani vechimea necesară pentru intrare în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la completuri de doi la completuri de trei”, a arătat preşedintele PNL, la Palatul Parlamentului.

Ad placeholder
Un tânăr plecat din Belarus transmite revolta în direct pe Twitter
Recomandări
Un tânăr plecat din Belarus transmite revolta în direct pe Twitter
 

El a menţionat că, în cazul în care nu vor fi prorogate, aceste prevederi „riscă să arunce în aer funcţionarea” sistemului de justiţie.

Potrivit acestuia, pensionarea anticipată va duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi.

„Asta înseamnă că în ceea ce priveşte completurile de judecată există un risc major ca foarte multe procese să se reia de la început şi, mai ales, să se limiteze accesul cetăţenilor la actul de justiţie, pentru că în urma pensionarii anticipate a acestor mii de magistraţi, coroborat şi cu mărirea vechimii pentru intrare în magistratură la patru ani, se va crea o lipsă acută de personal în instanţe şi practic nu se vor putea judeca cauzele cetăţenilor români, ceea ce înseamnă o restrângere a liberului acces la justiţie al cetăţeanului. În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a spus liderul PNL.

Ad placeholder
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
Recomandări
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
 

Turcan: „Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege ameninţă viața de zi cu zi a românilor!”

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat de ce s-a ajuns la această decizie.

„Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a scris Turcan pe Facebook.

Ad placeholder
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
Recomandări
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
 

Turcan mai anunţă că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România.

„În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a mai scris vicepremierul.

Ad placeholder

În urma asumării răspunderii în Parlament, Guvernul Orban riscă să se lovească de prima moţiune de cenzură la adresa sa.

Astfel, PSD poate depune moţiune de cenzură în trei zile după asumarea răspunderii Guvernului, pe temele anunţate.

Ce înseamnă asumarea răspunderii Guvernului. Ce spune Constituţia

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Ad placeholder

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Ad placeholder
Citeşte şi:

STENOGRAME. Cum să truchezi o licitație de 1,5 miliarde de lei pentru garnituri de metrou pe magistrala Drumul Taberei și să scapi fără închisoare!

În timp ce Times Square și Burj Khalifa au fost de 1 Decembrie în culorile tricolorului, autoritățile române au lăsat în beznă statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt!

Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
PARTENERI - GSP.RO
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
PARTENERI - PLAYTECH.RO
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close