De Valentina Postelnicu,

Asumarea răspunderii a fost unul dintre subiectele de discuţie ale liberalilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

PNL a decis să apeleze la asumarea răspunderii în condiţiile în care, prin referendumul din luna mai, Executivul nu mai poate să dea Ordonanţe de Urgenţă pe justiţie.

Orban: O temă este legată de Justiţie şi cealaltă temă este legată de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din OUG 114

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut luni acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru prorogarea termenelor de intrare în vigoare a unor prevederi din domeniul Justiţiei, precum şi pentru modificarea OUG 114.

„Am cerut acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante. O temă este legată de Justiţie şi cealaltă temă este legată de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din ordonanţa 114. În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor. De asemenea, prorogarea termenului de intrare a vigoare a prevederilor care cresc de la doi la patru ani vechimea necesară pentru intrare în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la completuri de doi la completuri de trei”, a arătat preşedintele PNL, la Palatul Parlamentului.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

El a menţionat că, în cazul în care nu vor fi prorogate, aceste prevederi „riscă să arunce în aer funcţionarea” sistemului de justiţie.

Potrivit acestuia, pensionarea anticipată va duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi.

„Asta înseamnă că în ceea ce priveşte completurile de judecată există un risc major ca foarte multe procese să se reia de la început şi, mai ales, să se limiteze accesul cetăţenilor la actul de justiţie, pentru că în urma pensionarii anticipate a acestor mii de magistraţi, coroborat şi cu mărirea vechimii pentru intrare în magistratură la patru ani, se va crea o lipsă acută de personal în instanţe şi practic nu se vor putea judeca cauzele cetăţenilor români, ceea ce înseamnă o restrângere a liberului acces la justiţie al cetăţeanului. În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a spus liderul PNL.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Turcan: „Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege ameninţă viața de zi cu zi a românilor!”

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat de ce s-a ajuns la această decizie.

„Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a scris Turcan pe Facebook.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

Turcan mai anunţă că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România.

„În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a mai scris vicepremierul.

În urma asumării răspunderii în Parlament, Guvernul Orban riscă să se lovească de prima moţiune de cenzură la adresa sa.

Astfel, PSD poate depune moţiune de cenzură în trei zile după asumarea răspunderii Guvernului, pe temele anunţate.

Ce înseamnă asumarea răspunderii Guvernului. Ce spune Constituţia

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Citeşte şi:

STENOGRAME. Cum să truchezi o licitație de 1,5 miliarde de lei pentru garnituri de metrou pe magistrala Drumul Taberei și să scapi fără închisoare!

În timp ce Times Square și Burj Khalifa au fost de 1 Decembrie în culorile tricolorului, autoritățile române au lăsat în beznă statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt!

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci