Mergi direct la conținut »
UPDATE | Ministerul Justiției anunță că renunță la modificarea Codului Penal și de procedură penală Galerie foto
2imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE | Ministerul Justiției anunță că renunță la modificarea Codului Penal și de procedură penală

Guvernul a abrogat, duminică, Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Penal și de procedură penală. Potrivit comunicatului de presă al Executivului, pe lângă abrogarea OUG nr 13, a fost aprobată și declasificarea stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017. Un proiect de lege de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală va fi pus luni în dezbatere publică, a anunțat ministrul Justiției.

De Valentina Postelnicu,

SUMAR:

UPDATE 16.04: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat astăzi printr-un comunicat că ”un punct de vedere elaborat al instituţiei privitor la conținutul OUG nr.14/2017 va fi făcut public după o atentă analiză a tuturor normelor de tehnică legislativă, a celor constituționale, precum și a efectelor juridice pe care noul act normativ le poate genera. Ministerul Public reiterează poziția anterior exprimată în sensul că amendarea codurilor penale trebuie să fie făcută de către Parlament, și nu prin ordonanțe de urgență și să constituie rezultatul consultării specialiștilor în domeniu”.
UPDATE 15.00: Ministrul Justiției le-a spus ziariştilor care alergau după el în Parlament că proiectul privind Codurile nu va mai fi depus niciunde. ”E nevoie de o dezbatere mai amplă”, a adăugat Florin Iordache la ieșirea din sala de plen.

UPDATE 14.50: În ciuda informațiilor venite de la Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

UPDATE 14.20: Fostul secretar de stat Constantin Sima a ajuns luni la DNA pentru a fi audiat în dosarul privind elaborarea OUG de modificare a codurilor penale.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

UPDATE 13.45: Un comunicat de presă al Ministerului de Justiție anunță că instituția nu mai este interesată să elaboreze un proiect de lege care să modifice Codurile Penale:

Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.

In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmand ca acestea sa fie analizate in perioada urmatoare. In vederea elaborarii proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, Ministerul Justitiei va centraliza deciziile Curtii Constitutionale, precum si punctele de vedere ce vor fi inaintate. Dupa analiza acestora urmeaza ca proiectul de lege sa fie pus in dezbatere publica.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

UPDATE 12.55: Surse citate de Digi24 susțin că proiectul de lege ar fi practic aceeași ordonanță controversată, singura modificare făcută fiind eliminarea plafonului de 200.000 de lei.

UPDATE 6 februarie 2017, 9.30: Un proiect de lege de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală va fi pus astăzi în dezbatere publică, a anunțat ministrul Justiției.

„Proiectul de lege va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Și în ordonanță și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus Florin Iordache.

”Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, secprecizează în comunicatul oficial al Executivului.

De asemenea, Guvernul precizează că în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare, ”Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi”.

”Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament”.


În cadrul ședinței Executivului este așteptat un anunţ legat de plecarea ministrului Justiţiei Florin Iordache, după ce premierul a transmis că își va asuma consecințele, pentru comunicarea deficitară pe tema proiectului de lege controversat. Totodată, pe ordinea de zi a Guvernului se află și declasificarea stenogramei ședintei în care s-a adoptat Ordonanța.

Sorin Grindeanu a anunțat, sâmbătă seară că ”Ministerul de Justiție și ministrul Florin Iordache își asumă consecințele pentru Ordonanța de urgență de modificare a Codului penal, el precizând că modul în care s-a comunicat în cazul acestui act normativ a lăsat de dorit.

Sorin Grindeanu a mai spus că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, excluzand pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, care va fi eliminat, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Prim-ministrul a anunțat că duminică va fi convocată o şedinţă de Guvern pentru a fi decisă abrogarea actului normativ.

Florin Iordache, ministrul Justiției a declarat, în urmă cu o zi, la Parlament, că îşi asumă în totalitate Ordonanţa de urgenţă de modificare a legislaţiei penale, el adăugând că acum Curtea Constituţională poate spune dacă aceasta este constituţională.

Ședința de Guvern are loc în contextul anunțării unui nou protest faţă de ordonanța de urgență privind codurile penale continuă. Este vorba despre „cel mai mare protest” la care, încă de la ora 14.00, sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei din Capitală oameni din toată ţara.

Close
Închide
  Close