Liviu Dragnea a dat în judecată statul român la CEDO în 2017 pentru a scăpa de condamnarea din dosarul „Referendumul”. Iniţial, agentul Guvernului era Catrinel Brumar, care a pledat contra avocatului lui Liviu Dragnea, în cererea de a fi anulată pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. Chiar înainte ca perioada în care Guvernul mai putea depune observaţii să expire, Catrinel Brumar a fost înlocuită de Viorica Dăncilă.

Premierul l-a numit în poziţia de agent al României la CEDO pe Viorel Mocanu, care a schimbat poziţia ţării noastre şi i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea. Argumentele reprezentantului României au fost preluate imediat şi de avocatul liderului PSD. Practic, avocatul lui Liviu Dragnea (irlandezul Bernard O’Connor) şi reprezentantul României fac front comun la CEDO pentru anularea sentinţei.

Viorel Mocanu i-a reprezentant în instanţă şi pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam, scriu jurnaliştii de la HotNews.

Care este apărarea lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat în 2016 de completul de 5 judecători al Înaltei Curţi. Motivarea deciziei a venit însă în februarie 2017, după ce doi judecători s-au pensionat. Este vorba despre Livia Stanciu şi Luminiţa Zglimea. Având în vedere că cele două judecătoare au ieşit din sistem până la redactarea motivării, semnăturile lor nu se află pe document. Ele au semnat însă atât condamnarea, cât şi minuta de la data sentinţei.

Avocatul lui Liviu Dragnea a invocat la CEDO argumentul că şefului PSD i s-a încălcat dreptul la un proces corect. El a invocat şi un presupus precedent – Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia. Cazul vizează doi cetăţeni sloveni, unul condamnat pentru tăieri ilegale de copaci, iar altul pentru furt. CEDO le-a dat dreptate pentru că judecătorul lor s-a pensionat, iar procesul pe fond a fost refăcut și finalizat de alți magistrați, care nu au participat la analizarea probelor.

Situaţia este diferită de cea a lui Liviu Dragnea, aşa cum a argumentat şi agentul României la acea vreme, Catrinel Brumar.

Ea a argumentat că dosarul în care au fost condamnați slovenii a fost pierdut, iar după 3 ani a fost reconstituit și motivarea deciziei a fost redactată de judecători care nu au participat la audieri, numai pe baza dosarului reconstituit.

După înlocuirea lui Catrinel Brumar cu Viorel Mocanu, statul român şi-a însuşit apărarea lui Liviu Dragnea, spunând că precedentul din Slovenia se potriveşte cazului şefului PSD.

Statul se declară vinovat de condamnarea lui Dragnea

Viorel Mocanu înlocuieşte comentariile lui Catrinel Brumar şi cere CEDO să aplice precedentul din Slovacia.

„Guvernul notează că petentul nu a depus cereri pentru despăgubiri pecuniare sau pentru cheltuieli. Referitor la cererea petentului pentru despăgubiri non-pecuniare, Guvernul se adresează Curții pentru a aplica jurisprudența sa din „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia” (citată mai sus, satisfacție echitabilă)”, se arată în concluziile lui Mocanu.

Potrivit jurnaliştilor de la HotNews, o astfel de schimbare de strategie nu putea fi făcută decât cu aprobarea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Prin observaţiile formulate în acest dosar, agentul României anunţă practic că statul român îşi asumă responsabilitatea pentru condamnarea lui Liviu Dragnea, care nu s-ar fi făcut legal.

Acum, şi avocatul lui Liviu Dragnea de la CEDO a preluat argumentaţia reprezentantului României şi pledează la fel.

CEDO urmează să delibereze asupra punctelor de vedere primite de la statul român şi de la avocatul lui Liviu Dragnea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeşte şi:

Dumitru Coarnă trage un semnal de alarmă în urma dezvăluirilor Libertatea despre accidentul în care au murit doi polițiști: „90% dintre maşinile de poliţie din mediul rural sunt pericol public”

Urmărește-ne pe Google News