Mergi direct la conținut »
Imagini de colecție de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Cine este autorul lor, fotograful Samoilă Mârza
Ştiri Libertatea > Ştiri > Imagini de colecție de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Cine este autorul lor, fotograful Samoilă Mârza

Imagini de colecție de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Cine este autorul lor, fotograful Samoilă Mârza

Pentru noi 1 decembrie este o zi mare: marchează unirea Transilvaniei cu Regatul Român, care a avut loc la Alba Iulia, în anul 1918. Actul Unirii, articolele din gazete sau mărturiile adunate de cronicarii vremii sunt documente care ne ajută să nu bâiguim prin noianul istoriei pentru a afla mai multe despre momentul solemn de atunci. Rămășițele acestui crâmpei din realitatea românească de acum un secol sunt completate de imagini veridice surprinse de singurul fotograf aflat pe 1 decembrie în inima Transilvaniei: Samoilă Mârza.

Pe 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza se afla la Alba Iulia cu o misiune importantă: imortaliza cel mai solemn moment din istoria României: Marea Unire, devenind astfel artistul care a realizat singuerele clișee fotografice ce surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Conform dacoromania-alba.ro, Mârza a adunat și alte mărturii în imagini din zonele învecinate celui mai fierbinte punct de pe harta unei Românii ce avea să-și contureze noi granițe.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886 în comuna Galtiu, județul Alba, și s-a stins pe 19 decembrie, 1967, la Alba Iulia. Provine dintr-o familie de țărani români. Mama sa, Ana, moare de tânără, lăsând în urmă patru copii. Tatăl, Ștefan, se recăsătorește cu o femeie din același sat, Raveca, cu care mai are 6 copii. Samoilă Mârza a urmat cele șase clase primare la școala poporală confesională română unită (greco-catolică) din Galtiu, apoi a urmat liceul la Alba Iulia. Ulterior absolvirii liceului, între 1909 și 1911, a fost trimis de către părinți în ucenicie la fotograful sibian Iainek, unde s-a calificat în această meserie.

Sfârşitul anului 1918, care a marcat şi terminarea războiului îl găseşte pe Mârza la Trieste, de unde,  împreună cu mulţi alti soldaţi ardeleni, se îndreaptă spre Viena, iar de aici ia drumul țării natale.
În dimineaţa zilei de 1 Decembrie Mârza a plecat, împreună cu alți consăteni de-ai săi, la Alba Iulia, nu însă înainte de a imortaliza, în trei clişee, o parte din participanţii satului său natal, Galtiu, pregătiţi pentru participare la Marea Adunare.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Imaginile surprinse de 1 decembrie l-au făcut să devină un fel de ”vedetă” a vremii

Fotografiile executate de S. Mârza la 1 Decembrie 1918 l-au făcut cunoscut în ţară, ba chiar celebru. Avea acces, uşile deschise, la multe şi înalte personalităţi politice şi culturale unde erau prezente şi personaje ale casei rega­le Române. Se afla în relaţii deosebit de bune cu Iuliu Maniu, Octavian Goga, Aurel Vlad, Valer Popa şi Ioan Pop, primul prefect al judeţului Alba după Unirea şi cu alte personalităţi. A fost decorat în anul 1929, cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de la Marea Unire, conform dacoromania-alba.ro.

Mârza și-a dus sfârșitul vieții liniștit, într-o casă modestă pe strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Era adesea văzut deseori mergând cu nelipsita-i bicicletă veche, încărcată cu aparatul fotografic cu burduf, trepiedul mare de lemn şi clişee pe placi de sticlă a cutreierat zi de zi satele şi oraşele din jur.

Citește și: Mărturii-document – Cum a fost vremea pe 1 decembrie 1918, la Marea Unire

Close
Închide
  Close