În primele luni ale pandemiei, când vaccinurile anti-COVID erau doar o promisiune vagă, toată lumea vorbea despre „imunitatea de grup”, cea care semnifica sfârșitul pandemiei, momentul în care suficienți cetățeni ai unei țări capătă imunitate, astfel că transmiterea virusului în comunitate este stopată.

Acum, mai bine de jumătate dintre adulții americani au primit cel puțin o doză de vaccin. Însă numărul zilnic de vaccinări a început să scadă și există un consens printre oamenii de știință și experții în sănătate publică, conform cărora acest prag nu mai poate fi atins – cel puțin nu în viitorul previzibil și poate că niciodată.

În schimb, experții consideră că virusul va deveni mai degrabă o amenințare care poate fi controlată, care va circula în continuare în țară timp de ani, provocând spitalizări și decese, însă într-un număr mai mic.

Cât de mic va fi acest bilanț este încă nesigur și depinde evident de numărul de persoane care se vaccinează în SUA și în lume, dar și de felul în care va evolua coronavirusul.

Este deja clar că virusul evoluează rapid, că noile variante se răspândesc mai ușor și că vaccinarea decurge prea încet pentru ca imunitatea de grup să fie atinsă prea curând.

În aceste condiții, imunizările continue, în special pentru oamenii care sunt la risc din cauza vârstei, a sănătății sau a expunerii, vor fi cruciale pentru limitarea gravității valurilor epidemice, dacă nu și a frecvenței lor.

„Este puțin probabil că virusul va dispărea”, spune Rustom Antia, un biolog de la Emory University din Atlanta. „Dar vrem să facem tot ce putem pentru a ne asigura că va deveni o infecție ușoară”, adaugă el.

Generalul pe care l-ar fi plagiat premierul Ciucă, pentru Europa Liberă: „Putea să fie și el mai atent, că era băiat deștept pe vremea aia”
Recomandări
Generalul pe care l-ar fi plagiat premierul Ciucă, pentru Europa Liberă: „Putea să fie și el mai atent, că era băiat deștept pe vremea aia”

Schimbarea de plan reprezintă o nouă provocare pentru oficialii din sănătate.

Goana spre imunitatea de grup – pe care unii experți sperau că SUA o vor atinge până la vară – capturase imaginația publicului. Dacă oficialii acceptă acum că această țintă nu va mai fi atinsă, atunci scepticii vaccinării vor avea un motiv în plus pentru a refuza serul.

Totuși, vaccinările rămân cheia pentru transformarea virusului într-o problemă controlabilă.

Doctorul Anthony Fauci, cel mai important consilier al lui Biden pe tema epidemiei COVID, a admis, la rândul său, schimbarea abordării.

„Oamenii erau confuzi și credeau că nu vom scăpa niciodată de infecții până când nu vom atinge acel nivel mistic al imunității de grup”, a spus el.

„De aceea am încetat să mai folosesc termenul de imunitate de grup în sensul clasic”, a adăugat el. „Așa că spun: Uitați de asta pentru un moment. Dacă vaccinăm suficienți oameni, infectările vor scădea”, a spus expertul.

Atingerea pragului este foarte dificilă

În momentul în care virusul a început să se răspândească pe tot globul la începutul lui 2020, a devenit clar că singurul scenariu în care pandemia va fi oprită este cel în care tot mai mulți oameni capătă imunitate – prin vaccinare sau pe cale naturală, prin infectare.

Primul deces din cauza Omicron în România, la o persoană nevaccinată
Recomandări
Primul deces din cauza Omicron în România, la o persoană nevaccinată

Ideea atingerii imunității de grup a devenit scopul implicit al mai multor țări.

La început, pragul atingerii imunității de grup era estimat la 60-70% din populație. Cei mai mulți experți, inclusiv doctorul Fauci, se așteptau ca SUA să atingă acest prag odată ce vaccinurile vor fi disponibile.

Dar pe măsură ce vaccinurile au fost dezvoltate și distribuite, estimările privind pragul necesar s-au modificat. Și asta deoarece calculele inițiale erau bazate pe contagiozitatea tulpinii originale.

În prezent însă, varianta predominantă din SUA, spre exemplu, este cea britanică, B.1.1.7, care este cu 60% mai transmisibilă.

Drept rezultat, experții calculează acum că pragul necesar pentru atingerea imunității de grup este de cel puțin 80%. Dacă vor apărea alte variante și mai contagioase, sau dacă experții vor ajunge la concluzia că persoanele vaccinate pot transmite încă virusul, calculele ar putea fi modificate iarăși, iar pragul – ridicat.

Un forum online „antimuncă” câștigă masiv fani, în timp ce milioane de americani demisionează pentru o viață mai bună. „Ideal ar fi să abolim munca”
Recomandări
Un forum online „antimuncă” câștigă masiv fani, în timp ce milioane de americani demisionează pentru o viață mai bună. „Ideal ar fi să abolim munca”

Sondajele arată că în jur de 30% dintre americani sunt încă reticenți în fața vaccinului. Numărul ar putea să scadă, dar cel mai probabil insuficient.

„Este teoretic posibil să ajungem la un prag de aproape 90% de persoane vaccinate, dar nu este foarte probabil”, spune Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Reticența în fața vaccinului nu este singurul obstacol în calea atingerii imunității de grup.

Aceste concept este deseori calculat în funcție de populația unei țări. Dar totul devine mult mai vag în condițiile unei țări atât de mari precum SUA.

„Transmiterea bolii este locală. Dacă acoperirea vaccinului este de 95% în SUA, dar doar de 70% într-un oraș, virusului nu îi va păsa. Va continua să se transmită în acel oraș”, spune Lipsitch.

Cât de protejată este o anume regiune în fața coronavirusului depinde de mai mulți factori.

Imunitatea de grup poate fluctua în funcție de densitatea populației, de comportamentul oamenilor, de curățenia publică și de altele, spune doctorul David M. Morens, virusolog și consilier al lui Fauci.

„Imunitatea de grup pentru un cartier bogat poate fi X, apoi, dacă te duci într-un alt cartier mai aglomerat, ea va fi de 10X”, adaugă el.

Ținând cont de gradul de mișcare dintre regiuni, virusul dintr-o regiune cu rată de vaccinare mică va circula foarte ușor într-o altă regiune, unde rata de vaccinare este mai mare.

În același timp, libera circulație dintre țări arată cât de urgent este ca toată lumea să se vaccineze, nu numai americanii, spune Natalie E. Dean, biostatistician la University of Florida in Gainesville.

Pe măsură ce restricțiile de călătorie vor fi ridicate, noile variante, mai contagioase, vor ajunge în SUA și în toate celelalte colțuri ale lumii.

În India, mai puțin de 2% din populație a fost complet imunizată. În Africa de Sud, proporția vaccinaților este de doar 1%.

În ambele țări circulă variante ale virusului mai contagioase și, aparent, ceva mai rezistente în fața vaccinurilor.

Ce ne aduce viitorul

Dacă atingerea imunității de grup nu mai este un obiectiv posibil, ce va conta mai mult va fi bilanțul spitalizărilor și al deceselor, după relaxarea tuturor restricțiilor, spun experții.

Concentrându-se pe imunizarea celor vulnerabili, autoritățile din SUA au reușit deja să reducă substanțial acest bilanț.

Dacă acest nivel al vaccinării va continua, experții speră ca, în timp, coronavirusul să devină o afecțiune sezonieră, precum gripa, care îi va afecta în special pe tineri și pe cei sănătoși.

„Ce vrem să facem este să ajungem la un punct unde vom avea doar valuri ocazionale”, spune Carl Bergstrom, biolog la University of Washington in Seattle.

„Asta ar fi o țintă decentă în această țară, unde există un vaccin excelent și posibilitatea de a-l distribui”, adaugă el.

Pe termen lung – o generație sau două – scopul este să facem în așa fel încât coronavirusul să ajungă ca verișorii lui care provoacă răcelile obișnuite, spune expertul. Asta ar însemna că prima infectare va avea loc în copilărie, iar următoarele îmbolnăviri vor fi mai ușoare, mulțumită protecției parțiale, chiar dacă nivelul anticorpilor scade.

Unii oameni – e neclar în ce proporție – vor suferi de simptome grave timp de săptămâni sau luni, un sindrom cunoscut drept „COVID pe termen lung”, dar cel mai probabil nu vor copleși sistemul sanitar, așa cum s-a întâmplat în ultimul an.

Dacă comunitățile vor menține și activitățile de testare și de depistare, atunci este posibil ca numărul cazurilor să fie atât de mic încât autoritățile vor identifica orice nouă transmitere comunitară, astfel încât să înăbușească orice focar potențial, spune Bary Pradelski, economist la National Center for Scientific Research din Grenoble, Franța.

El și colegii săi au descris această strategie într-o lucrare publicată de revista științifică The Lancet.

„Eradicarea, cred, este imposibilă la acest nivel”, spune Pradelski. Dar ce vrem este „o eliminare pe plan local”, adaugă el.

Vaccinarea rămâne cheia

În vreme ce scopul s-a schimbat, cea mai importantă sarcină actuală rămâne cea de convingere a oamenilor să se vaccineze.

Atingerea unei rate mari de vaccinare într-o populație „nu e ca și cum ai câștiga o cursă”, spune doctorul Lipsitch. „După ce atingi o astfel de rată trebuie să o și întreții. Trebuie să continui vaccinarea, pentru a rămâne peste acest prag”, adaugă el.

Scepticismul cu privire la vaccinuri în rândul multor americani – oameni fără adăpost, migranți – face ca atingerea pragului să fie însă dificilă. Iar vaccinarea obligatorie doar ar îngreuna eforturile, cred experții.

O abordare mai bună ar fi aceea în care o persoană de încredere ar ataca cauza acestei ezitări – teamă, neîncredere, prejudecăți, spune Mary Politi, expertă în sănătate publică la Washington University, St. Louis.

Oamenii au deseori nevoie să vadă cum alte persoane din cercul lor de prieteni adoptă o soluție, înainte ca și ei să o încerce. Evidențierea avantajelor vaccinării ar putea fi o motivație mai bună decât vaga idee a imunității de grup.

Pe termen lung, rămân suficiente scenarii neliniștitoare.

Dacă mulți oameni nu vor fi protejați, pericolul este cel al apariției unor variante mai contagioase și mai agresive, care vor putea învinge vaccinurile.

„Acesta este scenariul de coșmar”, spune Jeffrey Shaman, epidemiolog la Columbia University.

Citeşte şi:

După un val pandemic agresiv, Europa a început să ridice restricțiile, cu multă precauție

România a depășit două milioane de persoane vaccinate anti-COVID cu ambele doze

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi