MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Schipor

VIDEO: Peste 10.000 de oameni s-au călcat în picioare pentru agheasmă, la Constanța. În loc de gerul Bobotezei, o vreme de primăvară

Distribuie

Înainte, când vorbeai de Bobotează, te așteptai la geruri năprasnice, dar acum nu mai este așa. Anul acesta, în Constanța, credincioșii care au mers pe malul mării pentru a asista la slujba de Bobotează au avut parte de o primăvară timpurie cu 12 grade în termometre. Așa că la slujbă, pe faleza Cazinoului, s-au adunat peste 10.000 de oameni, care s-au înghesuit și s-au călcat în picioare pentru a-și lua sticlele cu aghiazmă, deși Arhiepiscopia a pregătit 150.000 de sticle îmbuteliate, plus apa din butoaie. A fost cald și la Tulcea, dar aici nu s-au strâns la slujbă decât 2.000 de persoane.

Chiar dacă în fiecare an credincioșii care vin să asiste la Bobotează pe malul mării sunt asigurați că este agheasmă pentru toată lumea, aceștia nu se pot abține să nu se înghesuie și să se calce în picioare, la propriu, pentru a-și umple sacoșile cu sticle de aghiasmă.

Mulți au venit pe treptele Catedralei și pe faleza Cazinoului de la primele ore ale dimineții, slujba ținută de IPS Teodosie începând abia la ora 8.40, iar la 11.30 s-a plecat spre faleză, acolo unde a fost oficiată slujba de sfințire a apelor.

În mijlocul miilor de credindioși adunați pe faleza Cazinoului din Constanța au fost aduse câteva butoaie de lemn puse în căruțe trase de boi și măgăruși, împodobite cu ramuri.

După ce apa din butoaie a fost sfințită, IPS Teodosie ajutat de către marinarii din forțele speciale a urcat într-o ambarcațiune și a ieșit în golf, unde a sfințit și această apă, apoi a aruncat cele trei cruci de lemn în mare.

Aproximativ 20 de temerari, printre care și o tânără de 30 de ani, s-au aruncat în apa mării, trei dintre aceștia reușind să le recupereze. Toți au fost răsplătiți de către IPS Teodosie cu cadouri simbolice.

După ce slujba s-a încheiat, jandarmii Grupării Mobile „Tomis” au început distribuirea PET-urilor cu aghiasmă credincioșilor. Chiar dacă era suficientă, mulți au uitat de vârstă și siguranță și s-au înghesuit pentru a-și umple cât mai repede sacoșile. Doi copii ce erau striviți între mama lor și gardul de protecție au fost salvați de către jandarmi, care i-au scos din mulțime.

La Tulcea, slujba a fost oficiată pe faleză de către P.S. Dr. Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii, în fața a aproximativ 2.000 de credincioși.

Aici su sărit în apă pentru a recupera crucea de lemn zece persoane, trei dintre ei fiind pompieri în cadrul ISU Delta Tulcea. De altfel, unul dintre ei, plutonierul major Pavel Cacenco a fost cel care a recuperat crucea din Dunăre.

Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”

Citește mai multe despre Bobotează și Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii