Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași este singurul centru major din Moldova care tratează afecțiunile cardiovasculare, conducerea unității medicale estimând că se fac anual 6.500 de intervenții, comparabil cu ce se întâmplă la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Bucureşti.
De la începutul acestui an însă, mai mulți pacienți care au vrut să se programeze pentru operații de angiografie, cu trimitere de la medicii specialiști sau consultați chiar de doctorii institutului, nu știu când vor avea șansa să o facă.
Într-o astfel de situație se află un bărbat de 52 de ani, care a încercat, în urmă cu două zile, să se programeze pentru o angiografie și un stent la o arteră carotidă, cu o stenoză de peste 50%. El a povestit pentru Libertatea că s-a prezentat în fața medicilor cu toate analizele făcute în privat, inclusiv investigații cardiologice și neurologice, iar toate recomandările au fost pentru amplasarea unui stent, pentru a nu risca alte complicații majore.
„Singura şansă ca să mă operez ar fi să dau ochii peste cap acasă”
La IBCV însă, medicii i-au transmis că nu există materialele necesare pentru o astfel de operație, că se fac doar urgențele și i-au recomandat să încerce la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde ar mai exista resursele necesare.
„Adică singura şansă ca să mă operez ar fi să dau ochii peste cap acasă şi să mă aducă ambulanţa, dacă n-o să fie prea târziu. Mi s-a explicat că stocurile care sunt acum medicii le folosesc exclusiv pentru tratarea urgenţelor. Eu înţeleg asta, dar, în acelaşi timp, medicii pe care i-am consultat mi-au spus că starea mea nu este bună şi că trebuie să îmi fac o angiografie cu stent la arteră cât mai rapid. În privat mă costă peste 15.000 de lei, nu am banii ăştia”, a explicat bărbatul.
300 de pacienți pe lista de așteptare
Contactat de Libertatea, managerul IBCV Iași, dr. Grigore Tinică, spune că pacientul nu trebuia să fie îndrumat către alt spital, dar recunoaște că există o listă lungă de așteptare.
El a precizat că aproximativ 300 de pacienți au apelat direct la el pentru intervenții necesare, dar non-urgente, cărora le-a spus că vor trebui să aibă răbdare, fiindcă este o perioadă aglomerată.
„Avem o licitație mare care s-a terminat pentru achiziții de materiale, bugetul pe 2021 nu e încă aprobat, dar la începutul anului sunt mereu probleme. Noi suntem o instituție puternică, facem 6.500 de proceduri intervenționale anual”, a mai spus managerul spitalului.
Nu spun că există absolut tot ce am vrea noi, dar la 5 milioane de locuitori pe care îi deservește IBCV mai facem și programări, sunt și unele urgențe care stau și așteaptă. Nu știu cazul de care îmi spuneți, dar poate a întâlnit și un rezident care a vrut să scape mai ușor.
Dr. Grigore Tinică, manager IBCV Iași:
El a mai explicat că numărul operațiilor s-a redus din 2018, când un incendiu a distrus complet ultimele două etaje din clădire, în care se afla blocul operator și secția de ATI. De atunci se lucrează la renovarea și reconstruirea lor, iar anul acesta ar urma să fie avizate pentru a putea fi utilizate, dar încă se achiziționează echipamente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro