De Ana Hațeg,

În adolescență, Melpomeni Dina a ascuns șase membri ai familiei Mordechai înainte de a-i ajuta să fugă din țară și să scape de naziști.

Zilele trecute, grecoaica, acum în vârstă de 92 de ani și doi dintre frați s-au întâlnit la muzeul memorial al Holocaustului din Ierusalim, după peste 70 de ani de la tragedia prin care au trecut.

Cei doi frați, Sarah Yanai și Yossi Mor și-au adus la eveniment 20 de copii și nepoți.

„Nu există cuvinte care să descrie acest sentiment”, le-a spus Sarah Yanai reporterilor. „Este foarte emoțional pentru noi să fim din nou împreună”.

„Eram ascunși în casa ei. Mi-a salvat toată familia. Șase persoane … nu vă puteți imagina cât de periculos a fost pentru ea, pentru familia ei, să ne adăpostească pe toți … Ne-au salvat viața”, a continuat femeia.

Germania nazistă a ocupat Grecia în 1941-1944 și cea mai mare parte a populației evreiești grecești – până la 80.000 – a murit ca urmare a persecuției naziste. Mulți au fost uciși în lagărul Auschwitz-Birkenau.

În timpul ocupației germane, Dina Melpomeni și cele două surori ale ei au ascuns membrii familiei Mordechais într-o moschee abandonată, înainte de a-i le muta în propria lor casă minusculă, când lucrurile au devenit prea periculoase.

Mai mult, atunci când unul dintre copiii familiei, în vârstă de șase ani, s-a îmbolnăvit, surorile l-au dus a spital în ciuda riscului de a fi descoperite. Acesta a murit, însă, câteva zile mai târziu.

Atunci, locația familiei a fost compromisă, iar surorile i-au ajutat pe restul membrilor familiei să fugă în direcții diferite pentru a evita să fie găsiți. Toți au supraviețuit, s-au reunit după război când s-au mutat în Israel.

Citeşte şi:

VIDEO | Un șofer inconștient a făcut o depășire pe linie continuă, în curbă! „Îl omoram, și ce? Am asigurare”

Regizorul filmului-protest „Les Miserables”, premiat la Cannes, a găsit la București aceleași probleme ca-n Paris: “Îi susțin pe români să iasă în stradă. Au ajuns la putere unii cărora le pasă doar de propriile interese”

Învață arabă! Răzvan Lucescu vrea să-și apropie jucătorii de la Al Hilal, cu care a ajuns în finala Champions League din Asia

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor